Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

zozo

Ja, mert gondolnád, -Mindjárt belevágom a kukába az egészet!
-Aztán meglátod az ikont, "NO KUKA!" -Aztán marad... [#nyes]

zxr4i7v8e

Azelőtt egy Hyundai HYD 350-et használtam, annak a potmétere leszabályozta 0-ra a fordulatot.
Így marad a mágneskapcsolós ki/be kapcsolgatás.
Végül is meg lehet ezt is szokni, csak előszőr furcsa. [#conf]

zozo

Van egy HYD-500-as kisgépünk is, masszív és sokkal olcsóbb volt (igaz akcióban) mint ez a géped. Tavasszal vettük, ezt is néztem, de nagyon gyengusnak ítéltem a keskeny ágyat, magas karcsú szánszerkezetet. Azért majd meséld el, hogyan válik be.

ywathzay

Azért ezeknek a bíztató mondatoknak biztosan megörúlt.

6rk75uezn

Ki milyen olcsóbb kategóriás tolómérőt használ amivel meg van elégedve?
Tönkrement a "mindenes" tolómérőm de szeretnék valami értelmesebb fajtát venni az olcsóbbak közül.

Csuhás

Mitutoyo AOS Megbízható, pontos. Elemet évek óta nem kellett cserélni. Nem zavarodik össze pár csepp emulziótól. Itt vettem a fórumon 16eFt szvsz jó döntés volt.

zxr4i7v8e

Főleg modellezésre és barkács célokra fogom használni a
HBM kisgépet, remélhetőleg bírni fogja...
De előtte még jön a szétszerelés, sorjátlanítás, beolajozás, beszabályzás, stb. Hajjajjaj! A tapasztalat szerzés még odébb van.
Volt apámnak egy jó E1N-je, én meg hagytam, hogy eladja.
Pedig valamikor ilyenen tanultam. Azóta is bánom...

dezsoe

Nekem is bevált, szeretek vele dolgozni, bő másfél éve megvan. Az is igaz, hogy nagyon ritka, hogy 15 mm-nél nagyobb alkatrészt készítenék vele, úgyhogy nincs túlterhelve, de szép, precíz munkát lehet vele végezni ebben a mérettartományban.

zxr4i7v8e

Akkor nem tűnik rossz választásnak a modellezéshez. [#taps]

zozo

Így van, erre a célra tökéletes lesz. Erre a célra vettem én is még az elsők közül egy Cross Tools 300-as ceruzahegyezőt, be kellett állítani, aztán lassan 20 éve nyűvöm. Volt hogy egy hónapon keresztül napi 8 órában ment, egyedi csavartakarókat gyártottunk rézből, aluból, de semmi gond nem volt vele. Persze odafigyelés kell, tisztítani, olajozni rendszeresen, akkor hálás kis gép tud lenni. Ez igaz minden ilyen kisgépre.

vadember

Nálam az órás tolómérő a favorit. Volt eredeti digitális Mitutoyom is, de utáltam azt is mint az összes digitális tolómérőt. Van most is, de azt csak nagyoló méréshez használom. Ha csapágyat kell illeszteni akkor előveszem az órást, az sohasem csap be. Meg nem is merül le a legalkalmatlanabb pillanatban.

Virbo

Nekem is az órás jön be.
Sokkal jobban ràll az agy, pillanatok alatt látja az ember hogy milyen "messze" van a mérettől, úgy vettem észre hogy valahogy nem kell olyan sokat agyalni hogy akkor az még mínusz vagy plusz mennyi is. Legalábbis nekem... [#vigyor]

6rk75uezn

Igen van akinek az órás jön be de én úgy gondolom hogy nem (csak) attól lesz pontos egy tolómérő hogy órás vagy digitális,persze a digitális rész is egy pontatlansági tényező ami talám az órásnál nincs vagy nem olyan mértékben van jelen.
Ezen felül szerintem mind két esetben nagyon sokat számit maga csúszófelületek köszörülési pontossága,érdessége és persze az anyaga.
Csapágyillesztést álltalában mindig mikrométerrel mérek/csinálok de jópárszor volt egyszerűbb alkatrészeknél hogy egy mezei tolómérővel mértem és annyi lett.

vadember

Az elején leellenőriztem egy mikrométerhez a pofákat. Ezt egyébként minden tolómérővel érdemes megcsinálni. A belső mérőpofák az egész hosszon többet mutatnak a méretnél 0,02 mm-el. A külsők nullások. Ezt tudva amikor a furatba belemérek pl. 40,02 századnál vagyok nullás méreten. Addig mozgatom a pofákat amíg beáll a mutató mint a szög, és a méret tuti biztos.
A digitálistól meg hülyét kapok ahogy ugrálnak a számok ide-oda amikor a billenési határon van a méret.

KoLa

Ezeket a tolómérőket, lehet órás, vagy digitális, csak saccolásra lehet használni! hogy, majd tudjuk hogy mikor kell elővenni a mikrométereket.
A furatok megmérése a nehezebb, ha be van fogva az esztergába vagy bárhova a munkadarab akkor, a tolómérő felejtős, ott a tolómérő súlya , a kényszer testhelyzet amivel mérünk, a kezünk szorítóereje stb minden játszik.
Ha kifogjuk, az asztalon már mást mérünk.
A furatban a 3 pontos furatmikró, vagy az intó, amivel pontosat lehet mérni, ezek egymást minősítik méretben!de a tolómérő az a közelben sincs!