Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

Csuhás

Saját gépemen egy picit esztergáltam a főorsó kúp mögötti részéből.

svejk

Aha... akkor nem csak az enyém "selejtes".

De vajon miért nem csinálták meg gyárilag rendesen?
Hiszen talán max. 1 mm-ről van szó.

Anno más lehetett a kúpok szabványmérete?

ywathzay

Lehet ezért is sorvadt el az akkori magyar gépgyártás, hanyagság, igénytelenség...

6rk75uezn

Bizony van benne valami!![#kacsint]
Plussz hiánytalanságok,nem megfelelően átgondolt dolgok....

Lacibácsi

Nem selejtes itt semmi!
A gyárilag hozzáadott főorsókúp nem ütközik.
Főorsóban nem a menesztőlapos csökkentőhüvelyeket szoktuk használni, lásd a nagyobb gépek metrikus kúpcsökkentőit.

Csuhás

Nem is a csökkentővel volt bajom, de használtam volna a főorsóba fogott mk4-es marót, és az is lötyögött.

jani300

Az lehet nem is véletlen hogy nem megy bele .
Akkora maró túlzás szerintem már a szánoknak .
8-10 es reteszhely még csak csak csak , néha .

7cim5mm0

A csúcseszterga  főorsókúpja nem menesztésre, hanem központosításra van kitalálva, persze, hogy nem megy bele a menesztőlapos kúpcsökkentő hüvely.

Én kérek elnézést...

svejk

Nem véletlen raktam idézőjelbe a jelzőt.

Ja, aki tudja, netán van is ilyenje annak könnyű. :)
Köszönöm a felvilágosítást! [#worship]

Mi itt sokan kb. kitudjahanyadik tulajdonosai vagyunk a gépeknek, úgy vadásszuk hozzá az alkatrészeket.

Ja, és tehát "rövid" a Morse kúp...

svejk

Hmmm...  de miért kérsz elnézést? [#nemtudom]

Milyen néven, milyen szabvány szerint kell keresni  ezeket a toll nélküli főorsó kúpcsökentőket?

Lacibácsi

Értettem az idézőjelet...

Könnyen gyártható, el kell vágni egy menesztőlapos csökkentő hüvelyt a megfelelő hosszra. Sarokcsiszoló viszi. A vágott felület nem illeszkedik sehová, köszörűn szoktam megigazítani a vágás után. Marógéphez is ilyen kell, hogy a behúzószár átmenjen.

Lacibácsi

svejk

Ja-ja.
Mint látod megoldottuk így vagy úgy, kétségbe nem szoktunk esni, csak érdekelnek a miértek.

svejk

Akkor biztos gyártják a kicsi kínaiak is pici occó" pénzért. :)