Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

svejk

Köszönöm, gyorsan igyál egy forró teát meg ne fázz!

Ezt sejtettem én is, csak hát a nagy maró meg az a bizonyos zárójeles mondat, hogy a hatszög vége szép íves legyen teljesen érthetetlenné tette számomra.
(azt rész mondjuk most sem értem)

Tehát a hosszánnal elállsz a marótól fél laptávnyira és rögzíted.
Azért a balos csavarok fejét nem így készíted ugye? :)

Azt is írtad, hogy közben a gép folyamatosan forog.
..és úgy matatsz ott hatszöget átfordítani?
Ügyes vagy, magabiztos és bátor vagy inkább vakmerő? :)

Végül akkor itt nem is a különleges menetű csavarok fejezéséről, hanem inkább a különleges fejű normál menetes csavarok gyártásáról van szó.

Még egyszer köszönöm a képeket és hogy időt szakítottál érthetetlenségemre. [#worship]

svejk

Egyszer már talán írtad, de mi is az előnye a hatlapfejű késtartó csavaroknak?

(én egy talán 12-es 3/8"-os CroVa fejet hegesztettem a T kulcsra fordítva, és 3/8"-osra martam a négyszögfejeket)

Csuhás

Nem írtam hanem kérdeztem. Máig sem értem milyen előnye van a négyszög fejű késtartó csavaroknak?

Saját gépemen azonos méretű hatlapfejű csavarok vannak a késtartóban, a késszán szögállításnál, a hossz ütközőnél és a hossz szán rögzítésnél. Ezek egy picit plusszosak ha jól emlékszem 14.2 a laptávjuk, így szépen illeszkedik rájuk a krova fejből egy rúdból és egy golyóból készült kulcs, ami mindig a hossz szán rögzítő csavaron csücsül. Lásd a képet.

Maró közelében matatás: Igazából elmegyek a hossz szánnal a maró közeléből, majd átfordítás után ütközőig megyek előre, és a marás közben egy kicsit nekifeszítem az ütközőnek a szánt.

Lehet balos csavart is így készíteni de a hátsó késtartóval.

svejk

Ja, akkor bocsi.
Talán a négyszögűn kevésbé tud billegni a kulcs, vagy lehet csak így szokták kérdése...

A hosszán rögzítőm nekem is négyszög fejű -bár pár hete elszakadt/elpattant, anno én edzettem találomra őket- de ez szerintem a gyári gépeknél is így van.
(sok gépnél viszont csak villáskulcs fér el a kéziszán rögzítésért felelős anyákhoz)

De akkor oda balos maró is kellene nem? :)

Csuhás

De akkor oda balos maró is kellene nem?

Ott a pont! Ezt nem gondoltam végig.

svejk

Sokat látott ember vagy, ha lesz időd tekints már a Hagyományos... topicba, hátha neked ismerős az a fúrótokmány.

Szalai György

,,milyen előnye van a négyszög fejű késtartó csavaroknak?"

Ördögien profi kinézete van?
Hosszú négyzetes fejen vagányul megáll a T kulcs?
10.9 minőség?
Deformálódva is kihajtható, mert a lekerekített vég nyomódik?

svejk

A négyzetesen is akkor áll meg vagányul ha peremes a csavarfej.

Nem jó ha nagyon kemény a csavar mert akkor a késtartó menete kopik jobban.
A csavart ugye könnyebb, olcsóbb cserélni.
Szerintem a 8.8 elég lenne, én C45-ből "edzettem" ex-hasibusz'.

A deformált csavarvéget mindig le kell vágni a helyén, nem szabad kierőltetni. Sokszor hiába van leszedve a vége akkor is deformálódik az első 1-2 menet.

Szóval meg kell találni a középutat, hogy ne koptasson de ne is nyúljon könnyen.

Vetesi75

Négyszög fej (kulcsnyílás) nagyobb illesztési hézagot enged meg, kevésbé érzékeny a kopásra (kulcs esetén is). Azonos meghúzási nyomatéknál a lapokra ható nyomóerő is kisebb, mint a hatszögnél, ezért kevésbé kopik, deformálódik, a "zárt" kulcs is nehezebben nyúlik ki.
Régen nagy divat volt "automata" gépeknél is, de mára már szinte a bkny. az általános, mert arra nem tud felakadni a forgács. (Mindez annak ellenére, hogy abból meg ki kell piszkálni.)
Szerintem 10.9-nél gagyibb csavart nem érdemes használni, mert mire egy késtartóból kikopik a menet, annak már rendszerint az a legkisebb baja.

Vetesi75

Persze, ha nincs pereme, akkor a kulcs jobban rácsúszik. A csavar feje fele hosszban a kulcsban levő alászúrással "csatlakozik", ezért csálén áll rajta a kulcs.
A peremeset szeretjük. :)

Virbo

Korábban valahol (a fórumon belül, vagy az indexesen) mintha azt olvastam volna hogy a négyszögfejű csavarra nem tudja rátenni a bácsika a "méteres" krovát ha hirtelen az akadt a keze ügyébe.... Azaz védi a gépelemet a barbárkodástól.
Persze ez lehet csak városi legenda vagy rosszul emlékszem. [#vigyor]

Vetesi75

Szerintem városi legenda. Ne gondold, hogy négyszögkulcsot nem gyártanak nyeles kivitelben.
E1N műszerészeszterga gyári tartozéka (#10mm):

ysc3kmx9v

A hagyományos négy késes késtartóban nálam m 14-es csavarok vannak,44 éve múlt az hogy készültek BC3 anyagból hőkezelve,a külső rész nagyon kemény,a 44 év alatt semmi deformáció nem látszik rajtuk.Azt az elméletet nem osztom,hogy a csavaroknak nem szabad keménynek lenni,a puha csavar a kopása következtében jobban roncsolja a berágódása végett a késtartó menetét mint a kemény csavar.A késtartó csavarokat nem kell a szakadásig húzni,ha a 2 vagy 3 csavar nem fogja meg a kést akkor már ott valami nem klappol.

D.Laci

Jobbos balos menet.

49db863y8

Ügyes megoldás.Nézegetem én is az orosz oldalakat sok jó ötletet lehet találni.Valószinű a finommechanikában használják ahol nincs nagy terhelés.
Úgy látszik most is érvényes a régi mondás miszerint :Tudnak ezek az orosz fiúk.[#taps]