Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

PSoft

Láttam én azt a fúrót akkor is.:)

IdézHúz egy csíkot rá az ember hegesztővel és elsimítja köszörűn ....

Nem biztos, hogy egyre gondoltunk.
De a hegesztő, mindkét buliban benne van, az nem mindegy...mikor.:)

mex

"egy combos leesztergált szárú fúró ."
Na arra nehéz mentséget találni. [#csodalk]

jani300

Na akkor mond a frankót :)
Hosszában gondolom a hegesztést ahol a tokmányba megy ,elég egy kis púp .
Esztergáltam már le morse kúpos fúrót de magamnak még soha !
Egyébként ver az isten bottal engem most .
Putrizok ,mosgatok . A káposzta főző fazék már csili vili .
Nem iszom , de most kellett egy bort bontani mert elegem van ,itt pihenésképpen irkálok :)

PSoft

Legyen...ez a mentség![#nyes]

jani300

Na de ne má !!!!!!!! Azt nem mondod hogy belehegeszti ?

PSoft

Igen.

Ő, még újkorán "megpöttyinti" a fúrók szárait.
(ezzel kíméli a tokmányát)[#eplus2]

Látom...kisbetűvel írtad.[#eljen]

mex

Nem úgy van a'.
Esztergáltam már le én is fúrószárat, de azért a határokat tudni véltem, vélem most is. Alap, hogy a kényszermegoldás is a lehető legnagyobb, a tokmányba még éppen befogható átmérőt jelentse, ami a képen látható fúró esetében bizony aláméretezettnek tűnik. [#nyes][#nyes][#nyes]
De bizony ez mind csak kényszerszülte megoldás marad, még az otthoni műhelyben is.

jani300

Na de akkor mégis egyről beszélünk .
Csak én kicsit hosszabban pöccintem .
Jó az , teljesen .

jani300

Na na , 16 os tokmányba az épen hogy csak belemegy :)
De hát írtam ,egyet se kellett magamnak elcseszni , készen kaptam ,az élettől :)
Majd azért kap egy pöccintést , még nem használtam ,csak azért tettem fel hogy tudjátok ,rosszallni :)

PSoft

Én bizony, csináltam magamnak.(is)
Volt, hogy 'köllött.
Úgy hozta az élet.[#kacsint]

jani300

Azt tudod hogy jónak mondod ...
Szerintem olyan 38 as lehet az a fúró ...
De balfékek lehettek mert nem lemezfúrónak van köszörülve .

fn47xk7ei

A vágóél horonyoldalt nem szoktad köszörülni?

PSoft

Régebben nem, mostanában már, igen.

jani300

Mire gondolsz ?
A "lélek " könnyítésre ?

fn47xk7ei

Ezek a régebbi csavart hornyú fúrók horony fala elég göröngyösek ezért ezek normál élezési technikával nem tökéletes élszalag jön létre. Már ha nagyítóval megnézed. Ezen ok miatt sem tart olyan sokáig a fúró éle mintha horony oldalról is megköszörülöd a vágóélt. Én még a köszörülés után sorjázni is szoktam, erre a célra mindig ott van egy gépi fűrészlap darabka amit enyhén végighúzok az élen. Így jobban forgácsol a fúró és tovább is tart az élezés. Természetesen a köszörült hornyú fúrókra már nem igaz amit írtam és csak 10 mm felett szoktam horonyoldalt köszörülni. Viszont érdemes jobban odafigyelni a csökkentett szárú fúrókra mert tényleg extrémen terhelik a tokmány pofáit... de ilyenkor meg fogom és enyhén meglapolom a szárat. Kézi fúrógépbe megfelel így is és nem fordul meg nagyobb nyomaték terhelés esetén sem. A fúró gépet meg csak nem égetem le, annyira azért odafigyelek a gépeimre.