Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

TBS-TEAM

Egy furó élező cunamit indítottam el. [#taps]
József

KoLa

Hát' már ezek a Jézuskák se a régiek...[#eljen]

KoLa

Most ráérünk írogatni.
Én másfél napra bejöttem a műhelyből:)

KoLa

"látni is hogyan "kolbászol" az a csuklónyi fúró"
Pont ott a közepe táján az anyagon látszik hogy préselésre használta a Finn.
Elfelejtett központfuratot fúrni! és a hűtés is elég béna, de az élezőgép az jó.

fn47xk7ei

Amúgy én is nagyon unatkozom ezért is nyomok ennyi bötüt egymás után ma délután. Pontosan erre akartam "kilukadni" ..nagy méretű csigafúróknál  kézzel kialakítani megfelelő keresztélt  de viszont a gyönyörűen köszörült hátlap is felesleges (megfelelően kell érteni ezt a részmondatot). Csak a forgácsolásban részt vevő élek közvetlen környezete számít amit a legvégén szoktam finoman kialakítani.

jani300

Remélem nem vetted sértésnek amit írtam .
Egyszer egy fiatalabb kolléga mondta egy fúróra amit előtte éleztem kézből : Ez olyan mind a gépi !!
Ezért írtam hogy utánozzuk a gépi élezést .
Én is kézből élezem a fúróimat mindig ,most 2,5 ös szemüveg a segédeszköz .
A billegtetős dolgokat körülményesnek tartom ,kézből egyszerűbb .
Az ahol a köszörű orsó sétál , na az élezőgép !

TBS-TEAM

Próbálj meg lazítani.....( Hofi)

https://www.youtube.com/watch?v=rjZy9QIvlfQ

Mégis csak karácsony van.
Ki van adva parancsba. ( A párom kiadta) [#nyes]
József

fn47xk7ei

"Ez olyan mind a gépi !!"... no az enyémre még nem mondták sőt csak bambán néznek rám mikor kezükbe adom a kettős csúcsszög köszörült a fúrókat.[#nevetes1]

KoLa

OK!
Próbáld ki a [YT] gombot használni beillesztéskor.

TBS-TEAM

Ok.
Köszönöm.
József

jani300

Szóval erre ment ki a játék .
Írhattad volna előbb is.
Volt ilyen fúróm évekkel ezelőtt , jó is volt .
Komoly méretű fúróval is próbáltad ?  Mert én azt még nem .
Tizen valahányas van néhány , egy marékkal dobtak ki ,de még nem próbáltam ,miért . Sárgák profi kinézettel .
Szerszámgépen nekem teljesen jó a hagyományos élezés .

fn47xk7ei

Komolyabb mérettel még nem próbáltam ki. Általában 20-25 mm-es méreteknél volt érdemes használni és sok furatnál mikor az idő is szűkös volt. No akkor vigyáztam az élettartamra is, még a melegen hengerelt lemezeket a pontozás helyén a revét is lecsiszoltam.

Motoros

A Darex cég (USA ?) valamikor jó régen rájött arra hogy senki nem tud fúrót élezni rendesen kézből, (tisztelet a kivételnek) ezért elkezdett a témával foglalkozni.
Látták, hogy rengeteg idő és pénzkiesést jelent az amíg a lakatosok vagy esztergályosok bénáznak a köszörűn miközben áll a meló. Az elkészült fúróval meg sok esetben csak selejt készült.
A lényeg: olyan köszörűt szerkeszteni amin profi, egyszerű viszonylag olcsó, a használata gyors és ne kelljen semmiféle előzetes szakképzés...azaz a végeredmény semmiben ne függjön a köszörűs tehetségétől, és ne kelljen és ne is nagyon lehessen tekergetni állítgatni magyarul hülyebiztos legyen.
 A fúrók meg legyenek egyformán mint az egérrossz és ami még alap, a keresztél is legyen kiszedhető, mert enélkül nem sokat ér.
Megalkották többek között: EZT a gépüket, azért ezt emelem ki mert ezt ismerem. Igaz nem lehet tetszőlegesen állítani   a csúcsszöget és ez fix azaz pl 130 fok... de ez szinte mindenhez jó... de viszont állítható a köszörülés fogása, és a hátszög.  
Aztán persze még sok más profibb gépük is van de ez az alapgép szerintem nagyon megfelelő. A mai modernebb változatokra a cégek nem sajnálják az akár több milliós költséget sem.
Ötletes a köszörűpor "elkapó" mert ez egy kis fiók aminek az alján egy mágneslap van...igaz ez a keményfémhez nem az igazi... A köszörűtárcsa egy elmés fazonos cbn korong aminek a homlok része végzi a tényleges köszörülést  a kúpos palást rész a keresztélt szedi ki.
Hátrány, hogy csak az általuk gyártottal működik...viszont egy tárcsa nagyon sok fúrót kiszolgál.
 A keresztél kiszedés mértéke is állítható...a videón látható a túlzott kiszedés ami idő előtti kopáshoz vezet.

Motoros

Vetesi75

"Darex" Ismerős. Tizen évvel ezelőtti munkahelyemen találkoztam egy élezőgépükkel, ahhoz volt hátraköszörülő feltét. Szögben elfordítva, excenteres befogással állítólag  csiga fúró élezésre is alkalmas volt. Fúró élezésre nem, kúpsüllyesztőkhöz, egyenesélű marókhoz gyakran használtuk, de akkor sem a saját gépével, hanem a NUA250-en.