Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

TBS-TEAM

Én sem hittem, hogy nem kell megpontozni az anyagot,
de tényleg így működik nem sétál el a furó.
Hidd el mert ez biztos.
Tapasztalat még a rozsdamentes csövön sem.
József

fn47xk7ei

Azért nem sétál el mert a fúró keresztéle ék alakú azaz "hegyes". Ez jó benne de ami rossz, hogy csak "síkban" gondolkodik a szerkezet így egyszerű élezéshez jó csak. Aki bonyolultabban gondolkodik az inkább kézzel élez és jobb eredményt kap. Persze elismerem van akinek ez a jobb.[#worship]

ywathzay

Te meg azt hidd el, hogyha azt a fekete fúrót amit a bútorlapra tesz, ugyanúgy, azzal a szerkezettel megélezné az sem mászna el. Nem olyan nagy ördöngősség a fúróélezés kézből sem. Dörzsár elé viszont én is géppel élezek, de ott igenis kell egy bekezdő fúrás.

zozo

Homlokoldalát, ami egy-két mm széles, egyenes vagy csavart, de "sík" felület. Így az átmérőt nem befolyásolja a pár mikronos lekaparás. Az élszalagot természetesen nem bántom.

ywathzay

Azt hiszem értem, a vágóélt fened a vídiával. Köszönöm.

KoLa

Nálam ez a videó nem nyílik meg[#nemtudom]
Régebben ezt találtam fúró köszörülésre:

TBS-TEAM

Nem egy mai tervezésű élező.
Nem terem minden bokorban.
József

jani300

Ehhez hasonló típusú gépet még nem láttam .
Éppenséggel nemrég a méhben láttam egy hasonló elrendezésű hiányos kisebb gépet , arról csak sejtettem hogy valamiféle szerszám élező lehet .
Tetszik a gép , de már elavult az élezési technikája (persze nem szerintem ).

fn47xk7ei

No igen, gyönyörű hátfelületet köszörült de a vágóél az két palást felület találkozása-metszete. Ezért erőltetem én horonyoldali köszörülést. Hiába a szép tükrös hátlap de van egy csúnya keresztél...12:10-től látni is hogyan "kolbászol" az a csuklónyi fúró még komoly befogás esetén is. Én ugyanúgy tekintek egy csigafúró éleire mint egy eszterga késre. Tehát szerintem számít a homlokszög is. A hátlap alakja persze jó ha csavart azaz nem lapos és nem kúpos.

KoLa

Lehet hogy elavult, de leutánozza a kézből köszörülést!
Mint ez is csak fordítva:

svejk

No, mit ád' Isten, egy csavarbehajtót is hozott nekem a Jézuska.
Ha megforog benne a fúró, biz' Isten megeszem! :) [#finom]

jani300

Azért most az egyszer tévedtél :)
Kézből próbáljuk utánozni a gépi élezést :)
Az előző videó felkeltette az érdeklődésem ,megnéznék egy hasonló kisebb gépet is .

jani300

Megértettem mit írtál ,de bevallom ilyet még sosem láttam .
A hagyományosan köszörült nagy fúróknál telibefúráskor szinte elengedhetetlen a lélek könnyítés más néven kivesszük a keresztélt .
A hátlap formáknál az íves hátraköszörülés lehet a legjobb , nem lehet véletlen hogy az összes hátraköszörült marószerszám éleinél ezt alkalmazzák .
De ha tévednék akkor legalább tanulok ,az sem baj .

KoLa

Én nem utánzom a gépeket! mert a mai napig kézből élezek minden fúrómat, ezeket mostanában kerestem a YT-n mert már romlik a szemem...
Ez például kivitelezhető a hobbi műhelyben is, és az eredmény tök jó!
Bármilyen asztali köszörűgépre felszerelhető.

KoLa

Bocsi Neked meg nem válaszoltam.
A keresztélt már nem nehéz szépen kiköszörülni kézből ha, megvan a pontos alap amit esetleg egy ilyen géppel köszörülsz.

Ami nem is mindíg jó! 40-es fúró alatt én mindíg telibefúrok, mert akkor tudom az átmérőt kontrolálni, félreköszörüléssel.
A hosszabb élnek kell vágnia a külső átmérőt középig, a rövidebb csak a középre támaszt, kb a fele átmérőig forgácsol is.
Az esztergába ez nagyon jó, mert könnyebb, ha tudod melyik élt kell hűteni a vízbeállításakor.
Dörzsár elé, tizedre belövöm a furatot így.