Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

Csuhás

Írogatok itt magamnak : -)

i8fnbwb3j

Sziasztok ! Most regisztráltam ide a fórumra. Szeretném a véleményeiteket kérdezni a kis esztergagépekkel kapcsolatban. Mindig olyan helyeken dolgoztam ezidáig ahol voltak esztergák és így az évek alatt valamelyest az egyszerűbb dolgokat elkészítettem magamnak. Ez megváltozott és mindig van valami amit barkácsolok. Így 60 évesen elhatároztam, hogy végre vennék itthonra valami kis gépet amit 220V-ról tudok működtetni. Kérdésem mi a véleményetek a Hyundai HYD 500 C-ről. Vagy azt nézegettem, hogy minőségben sokkal jobbnak tűnik a HBM 250x500-as gépe, persze drágább, de ahhoz adnak 4 pofás tokmányt, síktárcsát és bábokat is. Tudjátok e esetleg mi ezeknek a padoknak a késtartó méretei, mert van sok késem, de nem tudom, hogy ezeket tudom e majd használni ezeken a gépeken. Kérlek benneteket írjatok, mindenki véleménye érdekel és nem baj ha akár más gépeket javasoltok. Használt gép is érdekelne, ha esetleg tudtok ilyen méretűt, de már tényleg jó régóta figyelem a hirdetéseket, de nem nagyon látok ilyeneket jó állapotban használtan. Köszönöm a segítséget és elnézést kérek a regényért.

fpd0kbd4

Van egy ilyen  EVIG-em. Ha esetleg fotók érdekelnek róla,készíthetek.

TROMF22

Ezt lehetne tovább kombinálni.
Talán patronban nem forogna meg olyan könnyen a menetfúró, mint a tokmányban. (persze az igazi a lapoláson menesztve.)

TROMF22

Ez is érdekes, csak sok a helyigénye átmérőben:

TROMF22

fn47xk7ei

Ettől egyszerűbb és olcsóbb egy furdancs tokmány. Némileg az is központos.[#nemtudom]

TROMF22

Hoppá...
Van amelyikhez spéci "menesztős" patron jár.

TROMF22

KoLa

Ezeket találtam itthon:

Motoros

Ezt találtam itthon, ..apósom hagyatékából, talán 1960 tájékáról... esztergán is lehetne alkalmazni, némi átalakítás után.
Áramszünet esetén is használható, viszont az elkészítése nem egyszerű.[#nyes]
A második képen látható megoldás a közelmúltból származik, sját ötlet... igaz nem menetfúrásra lett kitalálva, de arra is jó.
 Hogy micélból készült arra nem nehéz rájönni.[#fogmosas]

Szalai György

Kedves édesapám úgy tanította nekem, hogy a menetfúrás/vágás során (nem lemezbe) hajtunk egy teljes fordulatot befele, majd egy felet kifele, hogy megtörjön és ne szoruljon be a forgács.
Laikus kérdés: Ennek ma már nincs jelentősége?

jani300

Sokféle szempont alapján osztályozhatók a menetfúrók .
Az egyik lehetséges hogy kézi vagy gépi működtetésű .
Az egy  darabos gépi menetfúróknál néha nem is ajánlott kézből  használni.
A gépi menetfúró mehet szerintem egy menetben ,visszatekerés nélkül is .
Ha túl hosszú a menet akkor persze valamit kezdeni kell a forgáccsal ,nehogy beszoruljon .

Vetesi75

Ez az egyeneshornyú, terelőél nélküli menetfúrókra igaz. (pl. a klasszikus kézi, 3 fokozatú menetfúró)
A korszerű gépi menetfúrásnál lényeges, hogy ne szakadjon meg a forgácsfolyam. Ezek a terelőéles menetfúrók (csavart hornyú vagy "pont") kivezetik a keletkező forgácsot a furatból.
Zsákfurathoz a kisebb "hátlap" aláköszörüléssel rendelkező csavart hornyúak alkalmasak, ezek irányváltáskor probléma nélkül képesek eltörni, megszakítani a forgácsot. Az egyenes hornyú, negatív terelőélesek átmenőfuratokhoz vannak kitalálva. Utóbbival nem illik megszakítani a forgácsot, mert a nagyobb "hátszög" miatt a forgács be fog szorulni a szerszám vágóéle és a munkadarab közé, ami a vágóél sérülését okozza. Ezek az átmenő furaton áthajtva a forgács leesését követően hajthatók vissza.
A pozitív terelőélesek felfele, a szerszám szára felé hozzák a forgácsot, a negatív terelőélesek a furatban maguk előtt tolják.
Fentiekből következik, hogy szendvics szerkezetet menetelni problémás...