Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

cw0c4v3vn

Sziasztok!

CNC gépekben még tapasztalatlan vagyok de lenne egy feladatom, amire jó lehetne és szeretném a segítségeteket kérni vásárlás előtt.

Kizárólag fa marására használnám a gépet, max 400x400mm tartományban.

Az érdekelne, hogy létezik-e olyan szerszám, amivel akár 50-55mm mélységig is tudok dolgozni de az átmérője nem nagyobb 1-1,5mm-nél?

Köszönöm a segítséget,
Üdv,
István

zozo

Ez eléggé életszerűtlen elvárás, nem találsz ilyent. Legközelebb a semlegesbe, vagy kezdőbe vagy béna vagyok topikba légyszi ilyen kérdést feltenni, mert ez esztergálás topik

cw0c4v3vn

Köszönöm és elnézést a "hibás topic választásért", törlésre is jelölöm.
Sajnos abból is ez jött le, hogy ilyen szerszám úgy tűnik nem létezik. Leginkább a mikromarók álltak közel ehhez, de ott sem ilyen mélységben.

grekon

Egy kis eszterga kézi szánjának az anyájának (Tr 10X2) jó lenne valamilyen műanyag ( van PA6 MoS2  POM-C) vagy maradjak a bronznál ?

Varga László

Maradj a bronznál.

B.Zoltán

Az Universal3 orosz esztergámnak a bronz anyáját próbára kicseréltem 3D-vel nyomtatott műanyagra (most PLA-ból csináltam, de PET-G-ből is érdemes kipróbálni).

Most 3 hónap után jobban tetszik, mint a bronz anya.
A bronz anyának 1-2 nap után már látható lötyögése volt, a műanyag viszont még mindig tartja a pontosságát.
Ha kopik, akkor állíthatok utána, vagy cserélem amit már kinyomtattam előre, csere kb 3 perc.

Ha van hely, érdemes hosszabb anyát csinálni, mint a bronz volt, hogy jobban bírja a terhelést.

ywathzay

Ha pedig az orsó kopik hamarabb, akkor meg majd azt cseréled. A kotyogás semmit nem befolyásol, nem szükségszerű a holtjátékmentes üzem, viszont az acél- bronz párosítás nem véletlen és tartós megoldás.

B.Zoltán

Igen nem szükségszerű a kottyanás mentesség, de nekem most jól jön a CNC kísérleteimnél.
Most kapott új orsót is, de nem félek attól, hogy cserélni kell már az én életemben.
A nyomtatás réseiben olyan jól megtapad a kenőanyag, nem félek attól, hogy sokkal jobban kopna a bronzhoz képest az orsó.
Viszont értem amit írsz, és biztos úgy is van főleg nagy esztergáknál, ahol sokkal nagyobb erők vannak.

Vetesi75

Közvetett útmérős (vezérelt) gépen - legyen az hagyományos vagy cnc - az orsókopásból eredő linearitás-hiba nagyon zavaró tud lenni.

B.Zoltán

Csuhás

Esztergára keresnék menetfúró befogó tokmányt. Tudtok valamit javasolni? Valami olyan kellene mint ami a régi evig menetfúró gépen volt. Esetleg valaki a neten látott olyan megoldást amit érdemes házilag elkészíteni?

jani300

A csúszó menetmetsző tartót gondolom ismered , talán már készítettél is .
Na abba szoktak négyszögű lyukkal  betéteket készíteni menetfúró számára .

jani300

Csuhás

Köszi, ez is egy lehetőség. Nem írtam de azért kellene csak egy ügyes menetfúró befogó mert az esztergán kívül jó volna használni mondjuk oszlopos fúróval vezetve merőleges menetbekezdéshez, illetve a szárát toldhatóra elkészítve üregben vagy közeli akadály mellett is lehessen vele fúrni. Van csúszó befogóm esztergához tokmánnyal, csak abban szeret megforogni a menetfúró.

Csuhás

Kb ilyen kialakításra gondolok csak nem a kínai gagyi kivitelben.