Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

jani300

A csúszónál nincsen erőhatárolás , ott figyelni kell .
A gépi menetelőfejben elvileg van erőhatároló .

Szalai György

Ha volna is erőhatároló, hova lehetne beállítani?
Lehet előre tudni, hogy mikor elég?

jani300

Hát alulról közelítenék .
Próbálni lehet , sorozat munkánál van nagyobb jelentősége .
Van hogy retesz nélkül kézben tartva oldják meg a nyomaték határolást érzésre .
Itt nem az érzéssel van probléma ,hanem avval hogy ebbe már komolyabb fúró ,metsző is belemegy ,a motor pedig már legalább 5 Kw .
Akkor elég ha éppen betekeri végig ,és még messze van a törési nyomatéktól .
Ha volt benne kicsi beugrató szándék akkor egyébként várom a lényeget :)

PSoft

Hajdani oktatóm szokta mondani...

-Ha megszakadás előtt fél menettel megállsz...jó lesz!
Igaz, hogy csavarkötésekre mondta, de...[#vigyor2]

Szalai György

Nem volt beugrató szándék.
Gondoltam, hátha létezik valami általam nem sejtett módszer arra, hogy előre tudható legyen a menetfúrás művelethez szükséges forgató nyomaték, a munkadarab anyagának, a menetprofilnak és a magfurat méretének ismeretében.
Esetleg egy táblázat, vagy egy jó tolótábla.
Így egy szögsebesség és forgatónyomaték szabályozott gépet előre be lehetne állítani és tenné a dolgát egyedi munkadarab esetében is.
Míg le nem tiltja a nyomatékhatároló.

Szalai György

Kismillió csavar kézi meghúzása után már érzem, hogy mikor elég a csavarnak. Persze mozdonyt nem szerelek.
Kézi menetfúrásnál is érzem, ha megszorul a fúró a beragadt forgács miatt.
Ehhez használok bionikus intelligenciát, kézi szöghelyzet érzékelőt és nyomaték határolót.
De mit csináljon egy buta gép?

zozo

IdézDe mit csináljon egy buta gép?

A buta gép is a kezelőjére hagyatkozik[#nyes]
Pl. esztergában menetfúrót a fúrótokmányba fogunk, kézzel, érzéssel meghúzva. Az a mafla menetfúró elforog a fúrótokmányban, ha megszorul. Ilyenkor üresbe teszed az eszterga tokmányt, a menetfúrót megszorítod, majd kézzel tekered a tokmányt, amíg a menetfúró érezhetően lefeneklik.
A lustábbak visszaforgatják a tokmányt, kicsit húznak a menetfúrón, majd újra beküldik megfordulásig[#eplus2]

Persze ez csak úgy 130-as eszterga tokmányig, kis esztergán mükszik.

Ugyanígy működik aszatali fúrógépen is a "buta" eljárás.
Nálam a frekiváltó nagyon szépen megoldja a nyomatékhatárolást. Tudom, hogy mennyire kell levennem a fordulatot, hogy szépen megálljon a menet végén a menetfúró. A fúrógép mechanikai sebességváltásával szépen meg lehet ölni a frekiváltó nyomatékát, a kívánt ponton.
Kis kísérletezés csupán.

PSoft

IdézAz a mafla menetfúró elforog a fúrótokmányban, ha megszorul.

Na hát...ez az!

Az összes céges akkus csavarbehajtó fúrótokmánya meg van ölve a megforgó menetfúrókkal.[#rinya]
Az a "mafla" menetfúró elforog, az okos kolléga meg...nyomja neki tovább.[#nyes]

jani300

Nem tudom milyen tokmányuk van , de az az önszorítós meghúzhatatlan ,na az egy igazán undi dolog ,semmire való .
Minden fúrót tönkretesz , igazán nem látszik a képeimen de szeretem a szerszámaim ,
Akkor már inkább a kulcsos .
Ha már nyomatét határolás kell , akkor inkább valami rugós kattogó a csúszó tartóra is .

svejk

Lehet, hogy nem volt még pl. Dewalt-od?

jani300

Hát igen jól látod , de szerintem nem is lesz (már) .
Most nézegetem mit tudnák felrakni eladni ,olyan minden kétezres kategóriában .
A gagyi irányváltós gépek tokmányaira gondoltam .

sufnituning

Nekem sajnos volt, de szerencsére már nincs, gép még nem repült ilyen szépen, mint az.

svejk

Nekem 3 db van mind használtan vettem a zsibisektől.

PSoft

Van egy ismerősöm, Ő megoldotta a problémát.
A műhelyében a fúrós doboz, hatos fölött az összes fordítva van a lyukakba dugdosva, mert...

jani300

Húz egy csíkot rá az ember hegesztővel és elsimítja köszörűn ....  De a jó kulcsos tokmány megfogja rendesen .
Akkor is nudli az a nyomi önszorítós amit minden vacakra raknak .
A cica lány mellett ott volt egy combos leesztergált szárú fúró .
Nem én voltam ,de ott azért nem hagytam ... :)