Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

Vetesi75

Helyesen: NUA25-ön.

Peppe51

Csiga hajtómű készítés.
Hogyan lehet 0,45 modulos, két bekezdéses csigát és kerekét kiesztergálni? Csiga 20mm, kerék 162 mm átmérőjű.
Van hozzá lapka? Esetleg kiváltható egyszeres globoiddal.

zozo

Először is, van csiga orsó, meg csiga kerék.
Globoid orsóját csak cnc esztergán tudod megcsinálni.
Helikoidnál:
Az orsó fogprofilja olyan trapézmenet, mint a fogasléceké.
Egy bekezdés esetén m x 3,14 , két bekezdés esetén 2m x 3,14 a menetemelkedés. Kérdés, tud-e az esztergád modulmenetet vágni.

A csigakerék fogdőlését az orsó adatai alapján kell kiszámitani. Találsz rá a neten képleteket, ha nem akarod számolgatni.

A kereket marógépen, osztófejjel, modulmaróval meg lehet csinálni.  Elegánsabb lefejtő marón, ha van a közelben.

Peppe51

Nagyon köszönöm a választ.
Ha jól tudom, akkor 40 fokos a csigahajtás trapézmenet szöge.
Lehet kapni ilyen lapkát itthon(kínai van)?
Úgy gondoltam, hogy először a csigát esztergálom ki ezzel a 40 fokos késsel. Azt írják, hogy ha nem vízszintesen van a lapka. hanem bedöntve a csiga vonalára, akkor jobb a menet. Erről tudsz valamit?
Utána feláldozom az egyik csigát, beköszörülöm és azzal vágom a kerékre a fogakat (acél-> bronz). Ez járható út?
Kössz, P

zozo

Igen, a trapézmenet kétszer 20 fokos. Gondolom létezik ilyen lapka, nem kerestem rá.
Azt viszont rá kellene a menetemelkedésre ráfordítani, mert különben az oldala érintené az árkot, tehát nem forgácsolna. Gyorsacél betétkést kell a menetemelkedés szögének megfelelően megköszörülni, aztán azzal méretre tudod vágni. Keskenyebb kést kell csinálni, és oldalazni+átm. fogást venni vele forgácsolás közben.

Az orsót lehet használni forgácsolásra, akkor úgy működik mint a lefejtő marás. De! -csak lefejtő marón tudod használni, mivel az orsó és a kerék hajtását össze kell kötni. (Mondjuk némely egyetemes marógép is tudja ezt)

Az, hogy eszterga gépen, egy tengelyen forgatod a marót, és a késtartó csapján vízszintesen lévő csigakereket ezzel próbálod hajtani, az bronz kerék esetén nem fog összejönni. Műanyag keréken egy idő után "összesírja" magát a fogazás, összetalálkoznak a fogak, de az is csak kisebb átmérőknél jön össze.

Az ok, hogy a csigakerék fogtávolsága csak az osztókörön egyezik az orsó menetemelkedésével, tehát kezdésnél a fejkör átmérőn találkozik a felülettel, így pl. a 40 fogúnak tervezett csigakerékre 41-42 fogosztással kezd.
Ezt nem bírja korrigálni az osztókörhöz közeledve sem.

Ezért írtam, hogy kisebb műa. kerekeknél összesírja magát, mert ott pl. csak fél foggal kezd többel, amit az osztókörhöz közelítve lenyaldos, a kívánt fogszámra.

Tehát nem sokkal vagy előbbre az orsóból gyártott maróval sem.

PSoft

Igaz, hogy piciben, -meg nem is csigahajtásnak készült- de nekem...összejött a bronzkerék marás az esztergán.[#kacsint]

jani300

Jó régi forgácsoló könyvben láttam hogy a kinagyolt csigakereket lefejtőmaróval kalibrálják , szabadon futó csigakerékkel .
Azt persze nem tudom működik e .
Esetleg kifényképezem azt az oldalt .
Kecskelábú gépek vannak benne , háború előtti .

zozo

Igen, van az a marás mélység, ahol a menetfúró egész számú fogakat hoz létre, de itt neked nem volt követelmény, hogy csak 28 rece/fog lehet, a 29 is jó.

Ugyanez a recéző kerék esete, van az (fogás)mélységi belenyomás, ahol egész fogszám/rece jön ki.[#kacsint]

zozo

Nem igazán látom át a dolgot. Lefejtő marók esetén adott a szerszám menetemelkedése, szöge. Ezt növelni vagy csökkenteni kell a kivánt fogazási szöghöz. Egy maró fordulatra pl.z40-es kerék esetén 1/40-ed csigakerék elfordulást kell váltókerekezni.
Ha működne a kényszerhajtásos fogazás, franc se rakna fel váltókerekeket[#nyes]

jani300

Most találtam , nem tudom mennyire valós .
Kíváncsi vagyok mit szólsz hozzá .

49db863y8

Helló!
Mire akarod használni ezt a csiga hajtást?Mert ennek kell egy ház is aminél nem egyszerű a tengelytávolság be állitása.Szükséges a két bekezdés?

zozo

Ez így teljesen rendben van, hiszen a kerékfogak az osztókör alá marva elkészültek.
Így már képes hajtani az orsó.

Azért csinálja a "lefejtő" marást az eszterga gépen, mert a közeli méretű modulmaróval csak kinagyolta a kereket, de mint írja, nem szabványos a modulja, így a gyártott orsóval/lefejtó maróval kompenzálja az eltérést.

Miki2

Én így merom a csigakerekeket. Ezzel a módszerrel minden modul és minden fogszám elkészíthető.

Miki2

Ha a többfog méret úgy kívánja, utólag még egyszer végig kell rajta menni.

zozo

[#taps]Hatalmas! Lefejtő marás esztergán! -ehhez csak gratulálni lehet.[#worship]