Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

svejk

Őöööö... a két gép nem egy kategória.

Egyik sem igazán precíziós gép, a második eleve a méreténél fogva sem.

Nem is értem a kérdést, csak azért kell egy gép, hogy a hántolást megtanuld?

Mert ha pontos gép kell akkor szerintem nem házilag lesz pontos egyik sem, hanem valami svájci gépet kellene eleve szerezni.

Peppe51

Szervusz,
a pénz korlátoz - erősen -, azért a hántolás.
Viszont E2N-t vadászok régóta, csak megjegyzésed elbizonytalanított.
Most kecskelábasom van, ami már kúposan esztergál (100mm/0,1 mm). Szeretnék 0,01mm-pontosággal esztergálni max. D200 ill. 600mm hosszan.
Üdv.: Péter

jani300

Ezzel nagyjából a fél fórumnak beletapostál a lelkivilágába :)
500 alatt úgy hírlik nincsen is már .
Na persze ha az átlagfizetéshez hasonlítom akkor nem is drága .

jani300

"Szeretnék 0,01mm-pontosággal esztergálni max. D200 ill. 600mm hosszan."
Hát igen ezzel az elvárással nem vagy egyedül .
Én mondjuk annyiban gondolkodom másképp hogy belátom hogy nem fog ez nekem menni .
A szóban forgó MVE padnak van ilyen széles szerintem a hossz szánja  . Gyári állapotában ,szakszerűen telepítve elképzelhető hogy tudta is .

svejk

Nézd, az E2N-t legalább 40 éve nem gyártják, jót kifogni alig van rá esély.

Hántolgatni lehet bármilyet, ha értesz hozzá lehet még jobb is lesz mint volt, de általában a fordítottja szokott bekövetkezni. :(

Ezekkel a gépekkel, - főleg nem hobby-ban - nem szoktak 1 századra esztergálni.
Nem lehetetlen küldetés, egyedi darabok sikerülhetnek is, de nem erre valók, arra ott vannak az ipari CNC-k.

A fentivel és az elózőekkel nem akartam senki lelki világába gázolni, nekem is Egy ilyen öreg gépem van, de nem akartam vele sose űrhajót faragni.

hostya

"Az mondod, hogy az E2N tömegcikk, ne várjak nagy pontosságot, de az MVE jó"
=================
Nem azt mondta hogy az MVE a jó.. (Állítom hogy jó.. 9évig dolgoztam vele/rajta..) :)

Hanem azt hogy: ".. MVE-kben benne van az anyag és a munkaóra."  [#integet2]

Én azt se értem hogy HOBBI célra..
Miért kezd bele egy hobbista mindjárt a felújítás elején a szánok csúszófelületeinek a hántolásába.. (főleg hántolási tapasztalat nélkül..?)

"Ha nagy pontosságúra szeretnék hántolgatni egy 1000mm-es esztergát,..."

Egy esztergagép PONTOSSÁGA (többnyire)nem attól függ, hogy mennyire 'pontosan' vannak felhántolva a csúszófelületei...
A gépkezelő../esztergályos, szakmai tudása/tapasztalata sokkal többet számít...

gaben

Nem beszerezhetetlen, lejjebb írtam, hogy a múltkor vettem Dykem steel blue-t. ;) Kb 6 rongy egy 400ml-es spray.
Agmüszk 2000 Kft.

PSoft

IdézEgy esztergagép PONTOSSÁGA (többnyire)nem attól függ, hogy mennyire 'pontosan' vannak felhántolva a csúszófelületei...
A gépkezelő../esztergályos, szakmai tudása/tapasztalata sokkal többet számít...

De milyen igaz![#eljen]

KoLa

" Ezekkel a gépekkel, - főleg nem hobby-ban - nem szoktak 1 századra esztergálni."

Pedig, de![#law]

svejk

Igen a magadfajta szakik, akik már 30-40 éve ott gályáznak a gép előtt, vagy olyan üzemben ahol ha sorozat is de van idő és munkadarab kiforralni a technológiát.

KoLa

Vagy: megnézném hogy cnc esztergán mennyi idő egy db-ot  századpontosan, nem el bacni? mikor ott egy E2N erre a célra.

KoLa

Ez mindenhol így van! a cnc is hajlik a forgácsoló erőtől.
Persze ahol csak új gépek vannak, ott könnyebb!

svejk

Nézd, szerintem Te tudod nagyon jól miről és miért írtam.
Vitázni meg kizárt veled.

KoLa

Akkor: Hombre vámonos!

6rk75uezn

"Hántolgatni lehet bármilyet, ha értesz hozzá lehet még jobb is lesz mint volt, de általában a fordítottja szokott bekövetkezni. :( "

Na ezzel azért vitatkoznék,mert ez nem igy van,de biztos hogy van olyan is mikor a forditottja igaz,mint amit mondasz.