Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

mdani2

Itt van egy modern koreai eszterga gyár:

Mutatja, hogyan vízszintezi ki az ágyat és utána hogyan hántolja a Turcite-ot a szánon. Érdemes a videót az elejétől megnézni, ha valakinek van ideje. El lehet benne lesni egy-két trükköt.

D.Laci

Csak másik kést ne kelljen beforgatni mert borul az egyenlet... :)

Csuhás

Nem igazán értem, hogy mire gondolsz.

Ha egy négykéses tartóba befogsz késeket akkor az kis mértékben deformálódik. Ha fellazítod hogy elforgasd akkor jobban, mert megszűnik az alátámasztás. Új pozícióban rögzítve a tartót vissza áll az eredeti helyzet.

g89ketty

Én gibic vagyok a témában, cak az a fránya tapasztalat. A cerkahegyezőm késtartójának az alja homorú. Ez nem is volna  gond, mert kőrben a széle felfekszik, stabil. A kés helye viszont domború és billeghet. Vagy olyan erősen kell leszorítani, hogy hozzá görbüljön, vagy a kés eleje alá kell kb.0,2-es alátét. Tudom, hogy ez egy gagyi gép, de az elv talán működik nagyban is.[#integet2]

Csuhás

A helyedben megjavítanám. Az alja síkba esztergálható egy ideiglenesen leszorított késsel. Majd ( esetleg egy toldott csavarral ) alátétekre felfogott késtartónál egy a tokmányba fogott ujjmaróval felsimítható a kések helye.

Csuhás

Jut eszembe, nem véletlenül ilyen szokatlan kialakítású a tos mn80 késtartója: így feltehetőleg kevésbé konyul le

D.Laci

"Új pozícióban rögzítve a tartót vissza áll az eredeti helyzet"

Erre gondoltam, hogy nem áll vissza rendesen előbb vagy utóbb javításra szorul. :(

svejk

Vagyis inkább a teteje kevésbé konyul fel. :)
Normál esetben és nem agyonhúzott késleszorító csavarok esetén azért az aljának nem szabad megmozdulnia.
Ezt hivatott megakadályozni a megfelelően méretezett központi csavar és az általad is említett pontos illeszkedés a szánhoz. Az enyhén homorú aljú késtartó egyébként még a jobbik eset.

Sajnos a gyakorlatban azt látni, hogy szinte minden csavar túl van erőltetve, ráadásul nincsenek időben kicserélve.

svejk

Az ilyen "jó kézben levő" gépek tokmánykulcsai is árulkodóak szoktak lenni... :(

g89ketty

Na látod, ebben egyet értünk, miért nem ezzel kezdted. Tudtam én, hogy nem találok ki új dolgot, de ennek az elkészítése nem az én pályám.[#integet2]

Csuhás

Felfelé talán kevésbé görbül mert ott elfér a vastagabb anyag, ami a menetek miatt is célszerű.

Sokat elárul egy eszterga gazdájáról az ha a késtartóban kitrombitásodott hatlapfejű horganyzott csavarok vannak, vagy ha karok végéről hiányoznak a gombok.

jani300

Így jó ? :)
Fel sem görbül :)

vadember

Volt már, hogy csak ujjal húztam meg a csavarokat késcsere után. Elfelejtettem meghúzni a kulccsal. Tudtam vele esztergálni, nem fordult ki rögtön a helyéről a kés. Lassan tolódott csak el a helyéről. Valószínűleg normál erővel meghúzva is sokszorosan nagyobb erőt hozunk létre a szükségesnél.

ywathzay

A késtartóban kicsit vitatkoznék. A hántolás nem lesz pontosabb mintha síkba lenne köszörülve. Ami vicc az egészben, hogy az én gépemen (TOS SV18) olyan erővel húzták a késtartóban lévő csavarokat, hogy a talprésze tizedeket legörbült. Úgyhogy lehetett volna ott bármilyen hántolás... ettől függetlenül a forgácsolást nem befolyásolta.

7cim5mm0

Úgy sejtem, hogy félig kifordítva húzhatták meg, vagy ilyen helyzetben kapott egy pofont.(késtörés)
Csuhásnak abban szerintem igaza van, hogy ha a helyén van a késtartó, akkor az alja nem hajolhat le.