Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

jani300

Igen ,de valami célja van annak hogy a hagyományos késtartóba négy kést lehet behelyezni .
E cél elérése érdekében ki kell a középső központi csavart lazítani .
Akkor már nem is egy kés csavarjai fejtik ki a hajlító erőt , néhány esetben .
Szóval tudja a fene .

7cim5mm0

Úgy van ahogy mondod. De normális használatban nem lehet elgörbíteni a csavarokkal.
Agyonhúzva, és kifordított késsel esztergálva el lehet.

Virbo

Sajnos nem ékléces. A prizma párhuzamos, a két oldali szög már más kérdés, de talán a betétléc felől nem is kell szögre egyeznie a másik oldalival.

Virbo

A hántolás létjogosultságát talán megbeszéltétek, a rám vonatkozó részre a válaszom:
Mert be volt rágódva néhány helyen. Gyakorlás szempontjából jó lecke volt.

molnarfme: Azért mert nem tudom kiszedni a késtartó rögzítő csavart a szán öntvényből. Ennél fogva egy olyan sík etalon kellene a szán felső felületéhez amiben van egy furat. Namost a késtartó alja jó is lenne, ha nem ilyen lenne az enyém. [#wilting]
Mondjuk mérsékelten értem hogy miért van leszedve kör alakra, gondolom senki másnak nem ilyen a késtartója (gépkönyvben is síknak tűnik az alja)...

6rk75uezn

Igen én.
Nagyon jôl gyorsan felhordható vele a festék.

Virbo

Na most van az hogy sűrűbbre nem tudom, mert elkezd féloldalasan foltosodni... Oké, nyilván nem egyenletesen szedem. [#rolleyes]

mdani2

Mit jelent az, hogy féloldalasan foltosodik?

Ha ezt a felületet referenciának szeretnéd használni, akkor arra kevés lesz. Minimum 20-25 PPI legyen.

Amúgy meg miért nem tudod kivenni a késtartó lefogató csavart a késszánból?

Az két külön alkatrész. Szét kellene jönnie.

Virbo

Tudom hogy kevés lesz, pont ezért is kérnék tanácsot.

A foltosodás alatt azt értem hogy lesznek nagyobb-kisebb egybefüggő felületek ahol nem ér hozzá a platnihoz. Marha nehéz ezt hántolni, pedig érzésem szerint megtaláltam a jó lapkaszöget is (nem harap be ha nem nyomom izomból, mégis szed a lehetőségekhez képest). Nagyon nyomni sem tudom sajnos mert akkor meg beharap.

A késtartó csavarnál alulról látok egy szétütött fejű stiftet. Ha jól tudom bele van préselve a csavar és a stift elfordulás ellen tart (?). Próbáltam kipréselni, nem akart moccanni...

mdani2

Csavar: Ehhez a részéhez annyira nem értek. Lehet hogy szorosan van illesztve. A stift pedig elfordulás ellen van, ahogy mondod. Az a baj, hogy ezt sík felületnek kellene hántolni valahogy és akár párhuzamosra a szán alsó felfekvő felületével. Mivel ott az a csap középen ezért csak forgatni tudod a késtartót körbe körbe a jelöléshez. Ez pedig nem jó. Arról nem is beszélve, hogy a csavar tövében mit fogsz csinálni? Ott nem fogsz tudni hántolni, mert nincs hely.

Foltosság:
Nehéz így látatlanban erről nyilatkozni. Ha jól értem, akkor vannak ezek az apró pici pöttyök és, ha lehántolod őket, akkor nagyobb összefüggő területek lesznek, de ugyan úgy nagyobb összefüggő üres területekkel? Milyen fenőkövet használsz? Ha hántolás után megtisztítod és lesorjázod, utána ha a kezedet végighúzod a felületen nem érzel véletlenül rücsköket? Kicsit olyan ez, mintha valamin felfeküdne az anyag. Vagy nem egyenletesen hántolod. Vagy lehet, hogy tényleg nem nyomod eléggé. Jó lenne megmérni, hogy milyen mély az egyenetlenség. Nincs ezredes mérőórád?

svager

Nem elég éles a hántolód,és azért szenvedsz vele.

Ha eléred ezt,hogy ilyen éles legyen,akkor már nem kell rányomnod a felületre.
Ezt csak nagyon finom gyémántossal érheted el,minimum 1200-as legyen.
Nem kell ehhez köszörű, akár az eszterga tokmányba is foghatsz egy valamit amire felerősítheted a csiszolót.

sufnituning

Na ezaz!
Én is láttam egy esztergatokmányos köszörülési módot ami egyszerű és nagyon jó.
De ott a tokmányba fogták a hántolót és szupportköszörűvel
köszörülték és még az élezés szöge is könnyedén állítható.
Himbamozgással történt az élezés.

Ha szükséges, utánanézek, mert valahol megvan.
És nem kell hozzá feltétlen eszterga sem.

svager

gondolom ez:

ebben az esetben semmi értelme a pontos rádiusznak,azt a gépi hántolóban használja

Virbo

Köszönöm a tippet, de szerintem éles a lapka.
A mutatott módszerrel a körmöm kaparja, valamint szed anyagot. Ha már tompul sokkal roszabbul szed, és olyan "csúszós érzés".
Valószínűleg lehetne ideálisabb lapkaszöget találni...

Sajnos nincs csak az "orosz" gyémántom, egyelőre tárgyasztal nélkül próbálom megoldani. Nem annyira ideális mert látni hogy csíkozza a felületet néha a lapka.

Virbo

Na igen a csavarnál ezek nekem is eszembe jutottak már... Legfőképp a csavar tövénél problémázok én is, talán a körkörös jelölés nem annyira probléma hiszen a két felület csak úgy tud egymáson mozogni, ha esetleg koncentrikus "árkok" képződnek az az ellenoldalon pont kiemelkedés. Az mondjuk más kérdés hogy másik késtartóval nem lenne jó.[#nemtudom]
De ha valaki megerősíti hogy tényleg csak túlfedés van ott akkor inkább megpróbálom mégegyszer kipréselni.

A kő finomságát nem tudom, 800 körülülire saccolom, vagy mégfinomabb. Le szoktam csiszolni, tuti nem érdes annak más jellege van. Azt érezni is egyből a platnin ha van alatta bármi, meg a festéken is látni ugye.
Nekem az az érzésem hogy a felületben van egy enyhe alakhiba ami a vékony festéknél látszik csak. Ez pedig az egyenlőtlen szedés miatt van.
Az a helyzet hogy alig látom a vékony festést képen sokkal kontrasztosabbnak tűnik.

sufnituning

Igen erre gondoltam, köszi, hogy felraktad![#eljen]