Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

Virbo

Megmértem 1-2-3 ezred attól függően hol mérem. [#rolleyes]
Jelen esetben 2 ezred, itt markáns magaspont van.

Virbo

Kezdem azt hinni, hogy kicsit túlgondolom ezt a késtartót, de csak nem hagy nyugodni a dolog...

Szóval elértem ezt az állapotot ami az első képen van, ezzel megtörölgettem a tiszta gránitot, fényképen nem adja vissza de elég egyenletesen vannak a letörölt magas pontok.
Próbáltam lefotózni a festéket is, az lámpával bevilágítottnál látszik hogy vastag a festék, ott csíkosra keni a henger. Ezt áttörölgettem papírtörlővel (figyelve hogy egyenletes legyen és ne maradjon piszok utána), elég sok lejött. Ezzel festettem az első képet.
Aztán fogtam magam és áttöröltem a grániton lévő festéket úgy ahogy jónak gondolnám, talán látni a képen hogy mennyivel kevesebb lett rajta a festék. Majd ezen megfestettem ugyanazt a felületet.
És ugye látni hogy nagyon más a mintázat, pedig nem volt alatta semmi.
Aztán mértem az órával (bár elég nagy a mágnestalp a felülethez képest), 2 ezred a talált legmélyebb gödör. Továbbá 2-3 ezredet mértem a sarkokban lévő magas pöttyök között (kvázi síklapúsági hiba?).

Ebből úgy gondolom még mindig nem elég mélyek a hántolások és emiatt túl kicsi hibát is drasztikusnak mutat a vékony festék.
Most van az hogy jó lenne látni élőben a használt festési módszert és a kézi hántolást.

mdani2

Ez reális lehet. Majd én is megmérem, hogy mennyi az annyi, összehasonlítás képen. Amúgy ebbe a "puha" acélba többet vártam volna. Itt is ugyan annyira nyomod a szerszámot bele az anyagba, mint az öntöttvasnál?

mdani2

Köszi a képeket, így már mindjárt érthetőbb a probléma. Az első képen a késtartón látszik, hogy túl vastag a grániton a festék. Ezt angolul úgy mondják, hogy "smear", elmosódás, elkenődés. Ekkora festékvastagságot, csak nagyon durva nagyolásnál szoktak használni, de talán ott se. A második képen is túl sok a festék, viszont van egy jó példa a nagyon magas pontokra a jobb alsó két menetes furat között. Látod a két megszürkült tetejű pontot? Az a kettő annyira magas, hogy a gránit ledörzsölte róla a festéket.
Az első gránitos képen baromi sok a festék, és ez a törölgetés nem jó módszer, mert soha nem lesz egyenletes. Az a festő henger nem jó a célra. Gumi hegert használj. A gránit lapra csak 5-10 apró pöttyöt tegyél a festékből és azt addig hengereld, míg teljesen el nem terül, vagy a gránit egyik sarkára tegyél egy csíkot a festő hengereddel, utána görgesd meg rajta a gumirollert és menj rá a tiszta felületre, amíg egyenletesen nem lesz megfestve. Tudom, hogy elég nehéz látni, mert fekete a gránit, de akkor jó a festék vastagsága, ha látszik alatta a gránit textúrája. Nyilván a vékony festéknél jön az, hogy kontraszt anyagot kell használni.
Az utolsó képen már jó a festék vastagság. Szerintem azért instabil a kép, mert nem egyenletes a festék mennyisége a gránit lapon, vagy olyan vastag, hogy összemérhető a hántolási mélységeddel.

Itt még nem az egyedi pontokat kell hántolnod, hanem telibe a bejelölt felületet. Azt, ahol nincs semmi pont, azt meg tejesen kihagyni, vagy esetleg azt az 1-1 magas pontot kiszedni. Ha az egész felületen egyenletesen vannak már pontok, akkor kezdheted el az egyedi pontokat hántolgatni. Lásd bejelölt terület. Ezért mondtam, hogy használj filctollat és jelöld meg a terültet, ahol hántolni fogsz. Ne foglalkozz az egyedi pontokkal, hanem hántold telibe a megjelölt területet. Ez a nagyolási szakasz.

Virbo

Nem, a tanácsaitok hatására itt sokkal jobban nyomom mint korábban a kéziszánnál. Ennek ellenére tök máshogy viselkedik.

Csuhás

Milyen kontraszt növelő festéket használtok hántoláshoz, és hogyan? Magam eddig nem használtam, de vettem narancssárga ételfesték port, és arra gondoltam hogy valami alkoholos hordozóval kenem fel a felületre.

ywathzay

Ha elküldöd felköszörülöm neked, aztán lehet egyszerűbb lesz a hántolás is, vagy akár elmaradhat.

MATEEEL

Üdv!

Érdeklődnék, hogy eszterga kenésre (hajtűmű és egyéb részek) milyen olajat illik használni, valamint hol lehet beszerezni? Esetleg gépjármű motorolajok is alkalmasak rá (pl. 10W40)? Mert ebből például van. Ritkán használt, hobbi kategóriájú  esztergáról van szó.
Köszönöm.

gaben

Szia,

én ilyet MOL Spinol 5 orsóolaj vettem a TOS MN80-hoz, mivel a viszkozitása ehhez állt legközelebb a gépkönyv alapján.

MATEEEL

Köszönöm, ez lesz használva!

mdani2

Menni fog, ne aggódj! Előbb utóbb kiderül, hogy mi a probléma. Jövő héten lesz időm csinálok egy videót, hogy én hogyan csinálom a felfestést és a kézi hántolást. Aztán majd megvitatjuk, hogy mi nem stimmel. Folytassuk a gépfelújítás topicban.

Virbo

Köszönöm a felajánlást, de szeretném rendesen megtanulni a hántolást és megérteni mi szivat (?) itt. Ennek a felületnek nincs ugye funkciója, lehet garázdálkodni. :)

Virbo

Köszönöm, én addig is berendeltem festéket és nézek valahol gumihengert. :)

ywathzay

Ha gonosz akarok lenni, akkor azt mondom, te saját magad szívatod...[#nyes], időnként járok olyan helyen ahol szerszámgépeket újítanak fel. Soha nem kezdenek a hántoláshoz csak úgy. Mindig megelőzi egy "nagyolás" ami egyáltalán nem jelent durva megmunkálást. Tudom, mikor hobbiról van szó semmi nem lehet elég drága. Na de olyan sok ideje van mindenkinek? Szóval amit én láttam, alapfeltétele a hántolásnak egy jó marógép/ köszörű. A legmélyebb pont érintőig síkba húzzák pl a keresztszán prizmát, ehhez már nem nyúlnak, és ehhez hántolják a keresztszán talpát, természetesen a megfelelő előkészítés után. Egy gépágyhoz hozzá nem nyúlnak míg fel nincs köszörülve. Ja hogy ez drága. Sajnos az. Attól viszont nincs drágább mikor valamit véglegesen elrontunk, majd lenyeljük a békát, és nyugtatjuk magunkat hogy jó ez így... majd elkezdjük árulni, mert akkorát csalódtunk a gépben ami nem tehet semmiről.

Csuhás

A leselejtezett nyomtatók tele vannak gumihengerrel, keresni kell és leszúrni egy megfelelő darabot.