Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

sastas

[#kocsog]

Egyébként az a kör olyannyira nem lefutott hogy folyamatban van ;) Közben történtek olyan sajnálatos dolgok ami miatt az akkor és úgy elmaradt. No de annak az elkészültét is meggyorsítaná egy eszterga ugyebàr ;)

zozo

Ha nem tudod szorosra/passzosra illeszteni és oldalt csavarozod meg, az le fog táncolni. Ha átmenő furatot (csőtengelyt) csinálsz, akkor tudod dörzsárazni. Ez esetben persze a tárcsát fel kell fúrni nagyobbra,  a szükséges csőtengely falvastagsághoz.

Így egy megfogásból el tudod készíteni, szalad a furat és a külső átmérő. Arra figyelj, hogy a fúrás előtt központozd be a tengelyvéget. A furattal kezdj, utána a (lenagyolt) külső átmérő. Lehetőleg új fúrót használj, ne "kanyarodjon" el.
Ne nyomjad/tekerd erősen a fúrót. (elmászhat)
A fúró 2 tizeddel legyen kisebb mint a dörzsár átmérő.
Ha egy tizeddel fúrod kisebbre, van esélyed, hogy kész is lesz :)

Remélem nem sértő, hogy részleteztem, legfeljebb megerősítettem az elképzelésedet [#kacsint]

zozo

Ilyen hosszúságú fúrásnál amúgy nagyobb az esély, hogy elmászik a végén a központból a furat.
Ilyenkor a külső átmérőt úgy illesszük méretre, hogy a csőtengelyt egy tokmányban frissen esztergált csapra húzzuk. Ekkor kis fogásokkal méretre lehet szedni a külső átmérőt.

zozo

Ja és amit nem értek még, hogy a fogazott tárcsa válla miért lóg kifele? Rövidebb és pontosabb lesz a tengely, ha belül van.  (a hatszög meg nem illik egy forgó tengelyhez[#kacsint] )

Varga László

Jó látni hogy használod!
Ha elfogatsz egy kis segítséget .
Az ilyen tengely toldókat egy befogással készítem kívül a furat, belül a csap balos és jobbos késsel.
Van neked egy 2mm-es furatbeszúró keményfémszárú késed.
Azzal furat méretre igazítását miután szegnyeregből kifurtad méret alá, meg tudod munkálni méretre.
Ja és a kések zömét, késkeresztmetszet 1,5 szeresére szabad kiengedni(kivéve furatkés)
Ne fogd vissza magad továbbra is szeretnénk látni, hogy gyártod a forgácsot.[#kacsint][#kacsint]

gaben

Sziasztok,

köszi mindenkinek az ötleteket, tanácsokat.
Sajnos ilyen kis furatkésem nincs, a tengely és a furat is 8mm.
Megpróbálom minél jobban központosan tartani ill. egy fogásból esztergálni amit csak lehet.
A hármas tokmányomnak sajnos a pofái totál elkoptak már és nem szorítanak egyformán.
A négyes tokmány jobb, de az meg nem illik a hatszög alapanyaghoz.
Mindenképpen kell vennem egy új tokmányt, hogy a lehető legjobban össze tudjam hangolni a főtengellyel.

000000000

Okos dolgokat, tanácsokat írtál a nagyon kezdő Gábornak, de ez a rész nem eléggé szakszerű, és nem is igaz:
"a kések zömét, késkeresztmetszet 1,5 szeresére szabad kiengedni"
A problémák, kérdések a következők:
- Mégis milyen mértékegységben kellene szerinted ilyenkor számolni?
- A keresztmetszet önmagában nem egyértelmű, hanem a keresztmetszeti tényező számít, amikor a kés lehajlását minimalizálni szeretnénk. Ugyanis pl. azonos kés keresztmetszet azonos kés kilógási hossz (a terhelő erő, és a kés anyaga is azonos nilván) esetén akár 8-szor kisebb lehajlást eredményezhet a köbös hatás miatt.[#conf][#felkialtas]

svejk

Az én olvasatomban a késszár magasságának a másfélszereséről beszél az ürge.

De szerintem ezt Te is tudod...

000000000

Nem tudok semmit, gondolatolvasó sem vagyok.
Leírtak valamit, azt próbálom értelmezni.
A késkeresztmetszet számomra nem azt jelenti mint a késmagasság. Két teljesen különböző fogalomról van szó, még a mértékegységük se stimmel.
De ha még azt is jelenti a te olvasatodban [#csodalk], akkor is ugyan olyan rossz ez a mondat.
Értem én hogy haveri alapon véded az "ürgét", de nem kéne, ha nem szakszerűen írt le valamit.

zozo

A "gyakorlati" ember a kés keresztmetszeten arra gondol, hogy pl. 12x12-es késről van szó. Ez is keresztmetszet meghatározás. Véletlenül sem szorozza össze, mint Te.
Ebből rögtön kiviláglik számára, hogy a 12-es kést 18 mm-re illene kiengedni.
Gyakorlatban persze jobban kihúzza, ha a késtartót épp elverné a tokmánypofa. [#nyes]

svejk

Kap tőlem eleget, sokszor már dagad az ér a nyakán.
No olyankor gyorsan visszaveszek én is. :)

000000000

Ne szórakozzál már te is!

Téglalap vagy négyzet profilú késnél a kés keresztmetszete = kés szélesség * kés magasság.

Hogy lehet szerinted ezt az egyenletet úgy átrendezni, hogy a késmagasság egyenlő legyen a kés keresztmetszettel??? [#nyes][#conf][#csodalk]

A válsz: SEHOGY!

Ezen fogalmak normális értelmezése pedig független attól, hogy valaki gyakorlati vagy elméleti szakember (mellesleg én gyakorlati embernek is vallom magam). Az pedig végtelenül elszomorító, hogy ezen a fórumon egyesek próbálják az abnormális dolgokat is megmagyarázni, és megvédeni a téves értelmezést.

VighLajos

Ezeken felbuzdulva ismét kezdjem el, hogy a Pt100 nem hőelem?
 Adok-veszek rovat...

svejk

Ne...
Van itt bőven más mint pl. a rendszeresen visszatérő fúró vagy marószár esete, vagy a szénmonoxid hegesztőé. :)

PSoft

Semmi értelme, úgysem olvasná.
Ő kizárólag egy topikban kommunikál, ott is többnyire csak egy irányban.

IdézKeresés eredménye - Minden témában
98 találat - 1 témában