Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

Virbo

Igen, gonosz vagy, és igen magamat szivatom. [#nyes]

Egyetértek azzal amit írsz, de ez számomra csupán a hobbim része és egy tanulási folyamatként tekintek rá.
A kéziszánom csúszó részén csak a két végén volt egy-egy pici felfekvési pont, a prizmákban másfél tized hullám volt. Úgy gondolom annál jobban elrontani nem lehetett volna. Sokat szenvedtem és szívtam vele, főleg hogy csak akkor tudtam vele foglalkozni mikor épp volt egy kis szabadidőm.
Nekem egyelőre az eredmény megfelel, de a betétléc oldalával még dolgoznom kell majd.
A végeredményt nem fogom napi 8 órában pénzkeresésre használni, de biztis vagyok benne hogy a hetvenes évek óta használt gép csak jobb lesz tőle (nem, az ágyazatot egyelőre nem fogom felhántolni, van annyi önkritikám [#kacsint]).

dz7ssc2ac

Tisztelt Tagok!

Nagy és kisméretű, hagyományos és cnc gépekkel, vállalom alkatrészek esztergálását, forgástestek, tengelyek, csapok, orsók, egyéb munkadarabok kivitelezését. Alapvetően egyedi gyártással foglalkozom, de természetesen megoldható a kisszériás vagy nagydarabszámú gyártás is. A gépek c tengellyel rendelkeznek, így pozíciófúrások, kisebb marások is elvégezhetők! Korrekt , minőségi munka, gyors határidők. Bármilyen kérdésre privát üzenetben szívesen válaszolok! Helyileg Kecskeméten munkàlkodom! Köszönöm szépen !

fn47xk7ei

Homlokszög módosítás, köszörülés. Ezzel még tartoztam neked. Bocs.

jani300

Köszönöm ! Értettem a leírásodból is .
Evvel  akkor csökkented a homlokszöget ?
Még elbírna némi keresztél könnyítést is ez a fúró .
A kétlapú élezés pont a ,másik oldalról veszi ki a keresztélt mint a hagyományos köszörülés .
Megtaláltam a sárga fúrót nézegettem ,még eredeti kétlapú élezése van egynek . Eddig legalább tudtam hol vannak ,de most jól eltűnt :)
Valamikor régen tanultam miért jobb a hátraköszörüléssel készült maró a mart maróknál .
Nem tudtatok meggyőzni hogy a hagyományos hátraköszörülés rosszabb lenne . Jó szemüvegben ,sarkos korongon talán még mindig ki tudnám venni a hagyományosan köszörült fúró keresztélét szerintem akkor az sem "mászna".
Az utolsó munkahelyemen volt saját csillagos nagyolóm ,és a régi rudas finom szabályozóm .
Ha vittem be késeket , nagyfúrókat köszörülni ,mindig szabályoztam előtte a követ , volt szép nagy köszörű ,de rögtön agyonvágták megint a követ ...

jani300

hátraköszörüléssel készült maró
Hátraesztergálással készül bocsi .

jani300

Előkerült az én fúróm is , ez még gyári élezés .

KoLa

Ez meg itt az én fúróm!5-ös.
A kisebbeket már nem bántom, kézi köszörülés.

jani300

[#eljen]  Jó lesz :)
Amit feltettem képet azt csak azért , mert csak kicsit láttam még így élezve gyárilag .
Igazából nem is emlékszem hogy vettem volna tíz éve 5 ös nél vastagabb fúrót .
Persze vékonyabbat se nagyon , vigyázok nehogy nekiütődjön valami , ha be van fogva kézi fúróba :)
Meg van még bőven abból amit a fater vett a ruszkiktól kis készleteket .

fn47xk7ei

Ez nagyon jó![#eljen] De a 10 mm feletti fúróknál már én nálam értelmét veszti a keresztél kiköszörülés mert én előfúrni szoktam. Gondolom én  az eszterga gépen gyakori a telibe fúrás... vagy nem?[#nemtudom]Én amúgy 4 mm-től lefelé vagyok "halott".

KoLa

"De a 10 mm feletti fúróknál már én nálam értelmét veszti a keresztél kiköszörülés mert én előfúrni szoktam"
Ha nincs jól felszerelve a fúrókészleted, akkor!
Ha előfúrsz, veszted a csatát!
Elveszted a kontrolt a furat átmérő felett.
Nálam van egy használatos 39-es fúró, kb 3éve fúrja a C45-be telibe 90mm mélyen az előfúrást, nyíregyházi 'kgst' piaci beszerzés, minap megmértem az elején az élszalagok átmérőjét: 37.9mm , és a furatok átmérője még mindíg 39.1, ha ennek előfúrnék, akkor belesülne az anyagba, így telibefúrva a fúróköszörülés eltolásai, igencsak gazdaságos felhasználást, kontrollt biztosítanak.

KoLa

KoLa

57-es?

Akkor mi félszavakból is megértjük egymást!

fn47xk7ei

"Ha előfúrsz, veszted a csatát!"... ezt nem értem.[#nemtudom]Lakatos munkákat szoktam csinálni és eddig nem volt gondom az előfúrás miatt. A fúrószárak is csak gyűlnek és gyűlnek. Nem ritkák közöttük nálam sem a régi KGST piacos ruszki fúrószárak akár 30 évesek is. Igyekszem odafigyelni az élszalag állapotára is és ezért is szoktam a homlokszöget csökkenteni mert az élszalag közelébe kapja a legnagyobb terhet a vágóél. Amúgy szinte mindig "csavarozom" és nem is nagyon figyelek oda a furatok pontosságára.

KoLa

Hogy, egy kopott fúróval méreten legyen az átmérő, vagy pár tizeddel felette, szükséghez képest.
Ha előfúrok, akkor a fúró közepe nem vezeti az egyik élt nagyobb átmérőn, addig amíg,az anyagban halad, átfúráskor persze visszaáll a tényleges átmérőre.

vjanos

Na ezt itt hogyan? De főleg miért? [#nemtudom]

Van az ilyen fajta esztergálásnak valami spéci neve?