Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

zozo

Nem is légcsapágy az. Nem hiszem, hogy az esztergáján néhány mikronra tudja illeszteni/köszörülni a "dugattyút" a perselybe.

mdani2

A videó elején a légcsapágyra. Lehet, hogy köszörülte? Akkor esélytelen...

Vajon milyen tűrés kell hozzá, hogy ez működjön?

mdani2

Benne van a gépkönyvben, hogy csak nemvas fémek esztergálására készült.

Nem tudom, hogy hol volt hirdetve, vagy volt e... Én régóta ismerem azt aki felújította, tőle került hozzám.

Van hozzá patron készlet, cserekerék készlet stb.

mdani2

Pedig pont ezt magyarázza a videóban. Légcsapágyas főorsó, légcsapágyas szánszerkezet és annyira pontos, hogy meg tudja esztergálni.

Az EKM-et is úgy hirdette a SZIM, hogy olyan felületet tud készíteni, hogy el lehet hagyni utána a köszörülést...

Van itt olyan, aki dolgozott még ilyen gépen?

mdani2

Keresgélek az archív felvételek között, de nem nagyon találok a gépről fotót... Viszont vannak érdekességek:

https://archivum.mtva.hu/photobank/item/MTI-FOTO-K1ZzK25wL1ErMjZWRVltaC9hdVR6UT09

Ez vajon milyen orosz gép lehetett?
https://archivum.mtva.hu/photobank/item/MTI-FOTO-Qkc2STlWQkRhSEhKeVpycmdhVk91dz09

Itt meg jó régi gépek vannak:
https://archivum.mtva.hu/photobank/item/MTI-FOTO-OSszaFB5UEI2M2Flbmh4Y0s0dG5lUT09

mdani2

A kommentekben írja, hogy 1um tud a gép. Azt írja, hogy kb egy nap alatt "ereszt le" az a ketyere, amit készített. Szerintem köszörülte, mert 440-es edzett rozsdamentes acélból van a leírás szerint. 0.5 um fogást tud elméletileg venni a gép. A határt a golyósorsó szabja meg. Az ágy pedig két 1um gránit paralellből készült.

paradipiro

Az orosz gép, IZS 1I611P  lesz valószínűleg.

7cim5mm0

A saját gépem gépkönyvében kifejezetten utalnak rá, hogy acélok megmunkálására is alkalmas, ezért kérdeztem.

ysc3kmx9v

Igen,eltaláltad az orosz izs.Ennél használhatóbb,és tartósabb műszerész esztergát nem tudok elképzelni.Ehhez képest a magyar,cseh,román,bolgár gépek csak taligák.A svájci gépeknek erős versenytársa,talán még jobb is.Dolgoztam 4 évig egy ilyen gépen,45 év elmúltával találkoztam ezzel a géppel a régi munkahelyemen.A kis orosz még mindig tette a dolgát,az elmúlt 45 évben több E2N,shaublin gép is kikopott a sorból.

sufnituning

Tudnak ezek az oroszok![#confused]

j3y3tcsv3

... hát igen, csak pontossan... a keresztmetszet egy síkban képzet metszet, jelesül a késszáré. Négyszögletü profilnál  ez magasság, szélesség. És igen, van késszár, ami nem négyzetes! Az remélem tiszta, hogy a négyzet is egy négyszög, de a téglalap is. Nagyon is fontos, hogy egy magyarázatnál a pontos dimenziót adjuk meg.

PSoft

Kedves ujdonsült, sokismeretlenes "barátunk".
Légy üdvözölve köztünk!

De ezért...kár volt regisztrálnod.

j3y3tcsv3

Lineáris csúszkára vadászom,... de azért kedvesek az üdvözlő szavaid.

sufnituning

Tudod! Amilyen az adjonisten, olyan a fogadjisten! HEHE[#nyes]

j3y3tcsv3

A címzett zozo volt és jogos volt a kritika. Vagy nem? Mellesleg nem volt sértő.
De azért bevillant látom az inteligencia...