Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

Lacibácsi

Zozo, sufnituning!
Nézzetek meg pár youtube videót erről, gondolatébresztőnek...
Aki akarja felhasználja az ott látottakat, aki nem, az nem...
Részemről befejeztem, nem kívánok senkit sem meggyőzni. Segíteni akartam fakukacnak, egy kipróbált módszerrel.

jani300

Csak cserekerék kérdése szerintem a modulmenet  .
A hátraköszörülés ok , de mart fogú maróhoz hasonlóan nem kehet elkészíteni ?
Kipróbálnám szívesen de asszem sosem lesz rá időm ...
Egyébként szabványos lehet az a csigakerék ?
Mármint van egyáltalán szabvány ajánlása úgy értem .

jani300

A jutu nem nagyon mérvadó .
De háború előtti komoly forgácsolással foglalkozó könyvben is láttam hasonló megoldást lefejtő marásra .
Nagyobb méretnél érdemes kicsit előmunkálni a fogak helyét osztófejjel , olyat láttam a yutu-n .

zozo

Nem kell gondolatébresztés nekem, jópárszor felszerszámoztam/cserekerekeztem lefejtőmaró gépet, tudom hogy működik a fogaskerék, csigakerék gyártás. Egyetemes marógépen is.

Ez amit itt lentebb írsz, pont az életszerűtlen videók hatása.
IdézEgy ilyen modul menetet megvágni, fogakat köszörülni, akár szabad kézből, megedzeni, max 2 óra alatt megvan.

Megnézném!

sufnituning

Most agyaltam egy kicsit, ha a kereket drágán adja a gyár,
akkor nem lehet sokkal drágább a gyártó szerszám, mert ez is drága, meg az is drága, namármost azt megvesszük és sorozatban tudjuk gyártani a kerekeket, a gyári ár alá menvén (ez a szó nagyon teccik)szórnánk szét a piacon a frankó árut occón.
A gyártó legnagyobb megdöbbenésére.
Ehhez mit szólnátok?[#nemtudom]

pistikeid

Sziasztok egyébként az már kiderült a fakukac kerekéről hogy milyen modulú maró kellene hozzá? Én már gyártottam ujra csigatengelyt is e400-as esztergán 6-os modulú volt a csiga 18,6mm a menetemelkedése a párját most meg nem mondom hány fogú volt de 300mm körüli volt a fejkör az meg egy strigon me-250 -en készült. Szóval mi a modulszám?

sufnituning

Bakker 300mm átmérő szerszámanyag drágább mint egy csigakerék készen![#csodalk]

jani300

Biztosan ,de minek akkora ?  :)

pistikeid

120E forintért öntötték ujra az acél agyra a bronzot.

zozo

Janinak pont jó példa. Pontosabban 18,85 lenne a 6 modulos orsó emelkedése, de csak közelíteni tudtad, 18.6-ra

Jani írta:
IdézCsak cserekerék kérdése szerintem a modulmenet  .

Látod fent, nem ennyire egyszerű. A whitworth menethez (25,4x5) 127 fogszám még felrakható mindegyik ollós mechanikára, viszont a 3,1416 Pi értéknek nem nagyon jön ki kerek számra a többszöröse, ezért a pontosság igényből le kell adni.
Csak többlépcsős áttétellel lehet közelíteni a szükséges emelkedéshez. Jó példa rá az E400-as gép esete.

sufnituning

Mindenesetre jó rossz megoldás, ha nem lehet külön szerelni egy kopó alkatrészt, csak így ráönteni. Bár lehet, megoldható lett volna a javítás másképp is és nem öntéssel.

sufnituning

zozo

Nem[#kacsint] mert az 5-ös után egy 9-es jönne, ezért felkerekítjük 6-ra

pistikeid

Ebben igazad van viszont ez egy betonkeverő volt nem egy osztófej.

jani300

Most le nem megyek megnézni ,de 71 és még valami cserék pár ugrik be .
Az akkor csak metrikus vezérorsóra jó ?