Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

szpinya

Igen.
Mert ha a felni üt is egy kicsit, akkor ott megfogva ki lehet játszani az ütést valamennyire.

Rabb Ferenc

Néhány - talán értékelhető adat, pl 6:10-től

koferi

Köszönöm a tanácsokat. Az a végcél, hogy CNC-sítsem, de egyenlőre egy gyorsabb átmeneti megoldáson gondolkodtam. Van hozzá egy SINO útmérő szettem, azt akarom feltenni, (már fél éve a polcon) ha nekiállok akkor lecserélni frekiváltósra a motort és gondoltam kidobom a fogaskerekeket. Ez meglehet 3-4 nap alatt. Sajnos most nagyobb átalakításra nincs időm.
Itt az a dilemmám, hogy ha nem cserélem golyósorsóra a főorsót az milyen hátrányokkal jár. Egyszer gondolom a pontosság és talán az élettartam.
Itt gondolkodtam el azon, hogy ha úgyis lesz rajta egy útmérő, annak a jelét felhasználva egy zárthurkú vezérlés működhetne. Nem tudom van-e olyan léptetőmotor vezérlő ahol össze lehet paraméterezni a motorral az útmérő jelét és a kottyanási hibát. Vagy pl. a LinuxCNC be tudja-e olvasni az útmérő jelét és korrigálni a léptetést.
Másik dilemmám a keresztszán, viszonylag egyszerűen cserélhető benne a trapézorsó golyósorsóra, de hogy a legpraktikusabb meghajtani? A kézikerék oldalról macerásabbnak tűnik és nehezebb megtalálni a léptetőmotor helyét. A hátsó oldalon tűnik praktikusnak. Mindkét eset, felvet bennem egy kérdést, főleg a második. Ha állítok a prizmán a golyósorsó nem szorul meg? Vagy ilyenkor mindig a csapágyakat is újra fel kell lazítani és beállítani? Vagy ezt csak én látom problémának tapasztalat hiányában?
Elnézést ha nem szakszerűen fogalmazok, mentségemre legyen, hogy informatikus vagyok, másfél éve vettem ezt az esztergát, két hónapja a marógépet és mostanában csapott meg a gépépítési mánia.

svejk

"a LinuxCNC be tudja-e olvasni az útmérő jelét és korrigálni a léptetést."

Tudtommal igen, de kell hozzá egy-két PCI-os kártya még, ami a 100 ezres nagyságot veri.

No meg nem kevés Linux CNC ismeret.
(de informatikusként ez gondolom nem gond neked)

Mekkora esztergát vettél?
Mivel a CNC eszetergálás az esetek döntő hányadában relatív kisméretű alkatrészek gyártásában merül ki amihez ritkán kell pl. szegnyereg, ezért ha a méretek engedik én egy kisebb CNC-sített plusz X-Z egység felszerelésében látom a középutat ahhoz hogy megmaradjon a hagyományos rész is.

frob

amit észrevettem a videó alapján
6:15 től látszik a g kód, bőven 0.05 lépések láthatók, van amikor még kevesebbek is
Utána megnéztem a feltérképezést, maga a tapintó nagyon jópofa, masszív cucc, viszont kb 1mm lépésekben megy...
Igen ám, de utána van egy szuper interpoláció, tehát kell egy interpolált heigtmap.
tehát kell egy jó kis sw, sztem sok ingyenes tudhatja ezt, főleg pcb marós dolgok
és miután megvan a nagy pontosságú térkép, mezei egyszerűen egy egyenest kell vele maratni
pontosabban a felületnél annyival mélyebbet amit kíván a felni

A felületedben szerintem leginkább a túl nagy lépések látszanak, a kés átfogja tehát leszedi a felületet, de lépcsős, mert nem "analóg" hanem erőteljesen "digitális" a lépés
ügye analóg sose lesz, de erőteljesen közelíteni kell, ezért baromi sok digitális adat kell hogy megközelítsük, és ez látszik is azon a 40-50soron amit a videó képernyőjén láthatunk

Meg is számoltam 1mm többnyire 16-18 sorra bont fel!!!

na ez az ami nem mindegy!!!!!   6.17sec és számolj( már mint a videóban)

frob

És most hogy leesett ez, rájöttem hogy kedvenc ingyenes programom is tud heigtmap-ot
candle
ez grbl panelkával megy....

D.Laci

Egy alumíniumrudat paláston esztergálva milyen a felület (támasztás nélkül) ?
Hátsó késtartóval hátrafelé esztergálva milyen az esztergált homlokfelület?

Esélyes a főorsócsapágy hibája.

koferi

Ez egy HBM 250 x 550 eszterga,
Képek is vannak itt:
[#t133p45061#]

szpinya

Valószinűleg nem a letapogatási és léptetési pontossággal van baj.
A netes videók 80-90%-ában 0.2-0.5 mm léptékezéssel feszik fel a felni kontúrját.  Aztán van amelyik géphez van korrekciós program ami simít a kontúron.  Én ezt most a Cimco Edit-el tudom korrigálni ha kell.   Bár az lenne a tuti ha lenne olyan ingyenes kis progi ami a sok kis g1 kódú vonalszakaszokból tudna generálni egy megfelelő Spline-t, vagy g2 g3 körívet.
Mert amit tegnap először tettem fel képeket az egy teljesen sík felület..vagyis g1 x139 f200  kód van csak a null pontból indulva.
Szóval nincs léptetés..
Mégis barázdált a felület.
Most megyek ki a műhelybe és végigmérem az főorsót és szánok lógását kotyogását.
Estefelé majd referálok....

ywathzay

Ha már ennyire belemerülünk a CNC témába, van olyan szoftver amelyik a be digitalizált pontokból CAD file-t tud előállítani?

ANTAL GÁBOR

Szia!küldtem egy  magánlevelet

svejk

Látom.
Ez már az a méret aminél már talán megvalósítható lenne és nem túl sok szereléssel vissza lehetne állni a hagyományos módra.

7cim5mm0

Szervusz!
Nekem a képek láttán két dolog ugrott be azonnal:

- kismértékű élsisak + nyom a kés

Az előbbi az apró felkenődéseket az utóbbi a gép holtjátékainak átrendeződését okozhatja. (Az utóbbi miatt forgácsolhat visszafelé.)

Kened valamivel? Mivel?

Utálatos anyag az alumínium. Szerintem. :)

Első körben nem a főorsó játékára gyanakodnék. (Bár azt meg egy órával nagyon gyorsan ki tudod mérni.)

7cim5mm0

A rezonancián kívül persze...

D.Laci

"Első körben nem a főorsó játékára gyanakodnék. (Bár azt meg egy órával nagyon gyorsan ki tudod mérni.)"

Picivel nagyobb csapágyhézag nem okoz ilyen felületet.

Csapágy egyenletlen kopása, deformitása sérülése annál inkább okoz ilyen felületet.