Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

Gamos

Az enyém még gömbölyű, és az ágy nem edzett. A főorsóba ütött
tüske kúposságot mutat.

zozo

A tetején, vagy az oldalán mérve? Gondolom köszörült ellenőrző tüskét használsz a méréshez.

ywathzay

Szerintem a főorsó ugyanígy van megoldva, nézz rá, ha oldalról kúpot mutat akkor ott az ágy hibázik.

hostya

A régebbi "gömbölyű" SV-18R orsóháza is az ágy prizmájára illeszkedik.
Tehát nem állítható..

"A főorsóba ütött tüske kúposságot mutat."

NE higgy a tüskének..

Egy ilyen koros gépnél, a főorsó belső kúpja, (+ a mérő tüske) sem biztos hogy "szeplőtelen"..

Próbaesztergálással, -legalább 50-70mm hosszon-   ellenőrizd a kúposságot.

zozo

Igazad van, de első körben azért a beütött tüskét körbeforgatva és 3 ponton mérve az ütését, hamar eldől, alkalmas-e további mérésre.
Ha nem üt pár századnál többet, akkor lehet az órát végigtolni a tetején és az oldalán.

Azt sem tudjuk még, hogy a főorsó csapágyazása milyen, lóg-e esetleg, a szánok kottyanás-mentesítve vannak-e, mert akkor megintcsak fals mérések lesznek.

KoLa

A köszörült etalon hiányában, elég ha befogunk egy 300mm hosszú átm 40-es köracélt, és a végén is, és a tokmány mellett is, kiizadunk' egy-egy századra pontos átmérőt! ezt aztán lehet órázni, biztosan pontos eredményt ad.
Az én gépem is ilyen, egy prizmán van vezetve az ágyazattal!
Az ágyazat tusírozást a szegnyereg prizmával kell kezdeni, mert ennek az eleje és a vége még gyári,és mivel kicsi a felület hamar elérhetjük a pontosságot.
Az etalonunknak, ágyazat hosszúságúnak kell lennie,(különben nincs értelme) hogy párhuzamosan tudjuk fogyasztani a felületet, időnként a szegnyereg talpra fogatott mérőórával ellenőrizni kell a hobbi tüskénken, hogy merre haladunk,a vége felé a szegnyereg talpat is kezdjük hozzá tusírozni az ágyazathoz, és mérni, mérni, mérni a hobbi tüskén, ami még az előtt lett befogva és elkészítve hogy szédszedtük a gépet.

grekon

Elméletileg . .

Egy esztergályos ismerösöm dolgozott ilyen TOS gépen évtizedekig (ahol a föorsóház ugyanazon a szánon fekszik mint a szán ) szerszámkészítö mühelybe . A gépek öt évente teljes felujításra mentek : ágyazat felköszörülve , szán hozzá illesztve , kapcsolószekrény és Norton átnezve kopások kijavítva stb .

Általában rendben volt a gép míg egyszer nem volt jó a párhuzam . Mivel százával készitették a játék nélküli meneteket , morse , iso befogókat (és ujabb öt évig nem lehetett reklamálni) helyre kelett hozni . Viszaküldeni nem volt értelme köszörülni (mert egy fogásbol csinálták és jó szakik ) és idö sem mivel egy hónap kész kellett legyen .

Mit lehet tenni ?  Föorsóház fel  rézlemez ide rézlemez oda , föorsóház visza tüskével ellenörizni míg jó nem lett (ráment majd egy nap).

Tehát elöfordulhat ilyen gépnél is csodák . .

Gamos

Köszi a választ. Én is ilyesmire gondoltam, de még méregetek, próba esztergálást csinálok.

grekon

Még egy dolog . Vizszintbe áll gép ?? Nem mozdult el ? Az is el tudja cseszni .
Másik kollegám dolgozott két Rángec esztergán (háboru után Aradon gyártott edzett ágyas 3,5 tonnás jo kis masinák) , öntvény csöveket belsejét vették ki dugattyuhüvelynek . Mikor odakerült 0,04mm és 0,1mm volt a kúpolás , nem igazán hónolni való méretek . Nézte a gépeket mintha nem jól állnának . Szembeforditotta a két gépet (hogy ne kelljen kerülgetni feleslegesen :) , fogott egy vízmértéket (nem gépbeállítót) szintbe hozta mindkét gépet s lásd 0 és 0,01 lett a kúpolás .

Gamos

Ki van vizszintezve. De ezt is leellenőrzöm. Köszi a tippet.

koferi

Sziasztok,
Van egy HBM 250 X 550 Profi Norton Esztergám. Szeretném egy kicsit átalakítani és ebben kérném a véleményeteket, javaslataitokat.
CNC átalakításon gondolkodom, de ha lehet nem veszteném el a manuálisan használhatóságot, ezért a trapézorsót megtartanám.
Első körben szeretném az előtolást egy léptető motorral hajtani a fogaskerekek helyett.
Egy 3Nm -es NEMA24 léptetőmotor elég lehet a célra?
Szerintem a norton szekrényre nincs szükségem, még nem néztem bele hogy lehet kibelezni és közvetlenül meghajtani az orsót.
Vettem a géphez egy SINO DRO szettet. Ennek a mérőlécét használva enkóderes léptetőmotor meghajtóval, vagy milyen zárthurkú megoldással lehetne pontosan mozgatni a szánt?

TROMF22

Mielőtt még egy csavart is kiszednél belőle,
konzultálj

TROMF22

Konkrétan [#2869@bundyland] fórumtársunkra gondoltam.
Neki ilyen gépe volt (van?):
HBM 330x600
Hasznos tanácsai lesznek!

bundyland

Szia !

Már csak volt, eladtam itt a forumon.
Elfogyott az időm.

bundyland

Szia!

Én ezt nem eröltetném, mert szerintem az nem fog menni hogy manuálisként is teljesen tudjad használni és CNC is legyen.
Én első körben mivel a főorsó könnyen leszedhető átraknám egy ilyen kis gépre amit nem olyan bonyolult szerintem megépíteni addig is ezt tudod használni.