Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

frob

nagyon tetszik az anyag befogó patronos megoldás!
egyébként meg amit ki lehetett hozni a hobby kategóriából azt mind ki is hozta a muki
masszív darab, nem volt semmi rezonálás...

bundyland

Bevallom engem lenyűgözött az egyszerűsége...

koferi

Igazán nem célom ebből a gépből egy termelő CNC eszterga készítése. annyit szeretnék elérni, hogy a fogaskerék cserebere helyett legyen egy könnyebben beállítható, univerzálisabb előtolásom. Tetszik a videó amit küldtél, szeretnék is egy hasonlót csinálni.

szpinya

Üdv!
Ismét egy kis segítséget kérek.
Nem tudom hogy ide vagy a Mach3 topikba illik, így beteszem mindkettőbe..remélem nem baj.
Az a alap probléma a következő.:
Adott egy CNC-re átalakított hagyományos Stanko 1M63 pad.
Csak alut forgácsolok vele (felniket)
De képtelen vagyok elfogadható minőségű felületet esztergálni vele.
PCD , gyémánt betétes késsel dolgozom, próbáltam már egy csomó típust élkialakítást, teljesen hegyestől a kör lapkáig .......millió féle előtális sebesség és fordulatszám kombinálásával.
De soha nem sikerül homogén felületet létrehozni. Mindig keletkezik benne pár barázda aminek nem kellene ott lennie.
Mellékelek képeket amin látszik a lényeg.
Eleinte azt hittem hogy a letapogatási , vagy G kód hiba miatt ilyen a felület.
De a mintaképen csak X irányú mozgás van, a Z tengely nem dolgozik....
Ékléceket előfeszítettem a szánok nem lógnak...
Teljesen tanácstalan vagyok hogy hol lehet a hiba.
Mechanika vagy elektronika esetleg softveres  beállítási hiba.
hátha van itt olyan öreg motoros aki találkozott már ilyen problémával.
Előre is köszönöm a segítséget.

Lacibácsi

Egy tipp: Írod hogy az ékléceket előfeszítetted, próbáld meg kicsit lazítani, ne legyen feszes. Néhai, öreg jó ismerősöm is mondogatta, hogy a szánok ne legyenek szorosak.

KoLa

Tapasztalatból mondom hogy, jól lehet használni egy cnc-sített esztergát az egyedi gyártásban is csak, meg kell tanulni kezelni.
Ha mindkét tengelyen van mpg akkor könnyű pozícióba állni.
Növekményes módban írt célkódokat kell használni, a lényeg hogy mindíg a kezdőpontba térjen vissza amikor befejezi a ciklust( vagy egy következő fogást megelőlegezve) mérsz és léptesz, adsz egy következő fogást, és közben finomíthatod az adatokat, az előtolást, a hosszt, a kúposságot stb...
Kézzel indíthatod a főorsót, a hűtést, kezelheted a tokmányt, és a szegnyerget!
Cserébe olyan eszméletlen pontosságot tudsz elérni könnyedén, hogy nem is gondoltad volna a gépedről.
Nem tudod előre megadni egy menetvágás mélységét? csak egy fogást írsz növekményes módban, és akkor Te döntöd el hogy mikor mekkora fogás lesz a következő,közben próbálod az etalont.
Hollanderből gondot okoz a furatmenetkést a fal előtt kivenni? egy ilyen fél cnc ciklussal nem okoz problémát.
A Mach3-al inkrementális célkódokat használtam mindenféle feladatra, a LinuxCnc-vel már kicsit egyszerűbb mert a felületről lehet behívni az előre ide configurált ngcgui-kat, de ha éppen nincs kéznél valami akkor jók a régi inkrementek.
A LinuxCnc nem felejti el a bejárt szerszámpályát, hanem pirossal mutatja és megőrzi mindaddig amíg ki nem törlöd, ez nagyon hasznos mert ha kicsit módosítasz a szerszámpályán és újból betöltöd, látszik az előzőhöz képest a változás,és az is ha kihagytál egy előjelet vagy ilyesmi, rögtön látszik az újrabetöltéskor hogy elgépelted.
Szerintem építsd meg a cnc változatot.

KoLa

Az aluhoz éles polírozott forgácstörős rádiuszos lapka kell, és denaturált szesz a kenéshez.

szpinya

Ilyesfajta lapkákat használok , különböző rádiuszokkal.
Egyenlőre kenés nélkül.

svejk

Vágósebességek (fordulatszámok) hogy alakulnak?

svejk

írtad a másikban, hogy:

"...minél lasabb az előtolás annál csúnyább a végeredmény."

Milyen állásban van az a gyémánt lapka és mekkora a fogásmélység?

Vetesi75

"minél lasabb az előtolás annál csúnyább a végeredmény"
Mert a nagyobb erő hatására eltűnik a lógás valahonnan - pl. odakényszeríti a főorsót a támcsapágyhoz. (De én is csak ötletelek, - a fejesztergán* ,aminek 1mm-t lóg a főorsója hosszirányban tipikusan ugyan ezek a tünetek csak kicsit durvábban adódik elő. KT*)

szpinya

-tól -ig kipróbáltam szinte mindent, amit a gép produkálni képes.
De ha nagyon alá vagy fölé mentem az optimális értéknek, az már látszott a forgácsképződésen is meg, vagy berezonált a felni, vagy már maszatolt a kés vagy "szőrösödött " a felület.
A gyári erre  célra gyártott gépek kb 800-1200 fordulaton 50-60mm/min előtolással 0,2 mm fogással mennek.   ÁLLÍTÓLAG!
Mert akinek van ilyen gyári gépe itthon , az nem hajlandó elárulni, a youtube videókból meg ennyit tudtam kilopkodni adatot.

De most hogy egyre többen mondják a főorsót....eszembe jutott, hogy pl ha végigmentem egy 0,2-es fogással és ugyanazon a vonalol visszaálltam a késsel, akkor is volt forgácsolás....

Vetesi75

Gyémántnál és kb.15" felninél nagyjából az a technólógia adódik amit írtál. Az egyedi barázdákban rezgés nyomait vélem felfedezni, de mint írod be is rezonált, tehát a munkadarab merevség sem megfelelő. Több helyen kell megfogni, akár önmagához is kitámasztani, hogy ne tudjon deformálódni.

szpinya

https://www.youtube.com/watch?v=hy8_MGN8HTg
Ezen a videón pontosan látszik, hogy milyennek is kell lenni a végeredménynek.....kicsit  az előtolási sebességet is lehet számolni a látottak alapján.
Ehhez képest, majdnem ugyanilyen felnivel nekem ez lessz a vége...

svejk

és Te is a külső átmérőt fogod meg?