Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

7cim5mm0

Legfeljebb a tengelyirányú hézag okozna ilyesmit szerintem.

frob

arra tippelnék még hogy az a kés tartó szán billen, fordul, mivel nem egy teli felületet kell megmunkálni, minden egyes alkalommal ütést kap...
és ha jól megnézem a sík felületnél , tehát nem a küllőknél hanem a szélén sokkal kisebb ez a probléma, mert akkor folyamatosan feszül neki a kés az adott pozíciónak

lehet, csak gondolkodom, hogy nem is eszterga kés kellene, hanem egy köszörű support, de marótárcsával
mondjuk alu miatt, jó nagy tárcsa kellene és sok sok kenés.

minden esetre jól fel kellene pörgetni a kerekentyűt, hogy a rezonanciafrekvencia fentebb kússzon, így a késtartó tömegnövelése megoldást hozhat akár a kotyogás ellen is, amivel ha nagyon kicsi másképpen nem tudsz mit kezdeni vele csak úgy hogy a késtartó tömegét megnöveled, akár úgy hogy ráraksz egy 10kg os plusz súlyt amikor a megmunkálás folyik, az az megfeszíted egy erőkarral, kivéve a kotyogást...

bemérésnél meg leveszed
R.

frob

Meg a késtartó csavarodása, már mint a lineáris síneken való elfordulása...

zozo

IdézMost megyek ki a műhelybe és végigmérem az főorsót és szánok lógását kotyogását.

A főorsó hosszirányú mozgását se felejtsd el mérni.

zozo

Idézha nekiállok akkor lecserélni frekiváltósra a motort és gondoltam kidobom a fogaskerekeket.

Sem az ékszíj tárcsákat, sem a fogaskerekeket nem dobnám ki.
Frekiváltó mellett sem baj, ha fizikailag is tudsz áttételt módosítani. (Alacsony fordulaton frekiváltóval kisebb nyomatékod lesz)

IdézItt az a dilemmám, hogy ha nem cserélem golyósorsóra a főorsót az milyen hátrányokkal jár.

A trapézmenetes vezérorsó sohasem volt/lesz kottyanásmentes, ellentétben a golyós orsóval. Ráadásul változó a kottyanás más-más helyen, így szoftveresen se nagyon lehet korrigálni.
Azt az ABC felező-negyedelő hajtást is hagynám, a vezérorsót a szegnyereg felől kéne inkább meghajtani.

IdézHa állítok a prizmán a golyósorsó nem szorul meg?

Miért szorulna? Gondolom az ékléc állításra  gondolsz.
A szán egyik oldala mindig ütközik, úgy kell az orsó csapágyakat is elhelyezni. Az ékléc állítása század mm-eket jelent a szoros/laza átmenetet illetően, hacsak nincs agyonkopva.

ANTAL GÁBOR

Nekem 2 gépem is a vezérorsóval  lett CNC sítve .  Valóban van kottyanás , de mindig ráfutással kezdem a -Z irányú mozgást . Korrekt meneteket ( kúpos rotary menet) gyártok.Nálam nem életszerű hogy a Z mozgásban irányváltás legyen ( kivétel a mozgás ill a menet vége )

Miért lenne rosszabb egy "kotyogós " külső hajtású (CNC-sített) vezérorsóval egy menet mint egy Nortonnal hajtott megoldás ???.  ( (UCCNC t használok aminél köztudott hogy korrekt a szinkronizáció)
Nemrég csináltam mérőórás tesztet : a kottyanás kivétele (ráfutás) után 0.01 mm et programoztam és mértem az elmozdulást  ( 0.01mm-t detektáltam )

szpinya

Ebédidő helyzetjelentés.
Alakul a dolog.
A tokmány nem lóg...120 fokonként mértem 1:5 arányú 150 cm -es erőkarral, először csak 10kg súllyal a végén, de úgy tök 0 mindhárom ponton mérve, majd a rácsimpajszkodtam én a rúdra 93 kg.....így volt 1 század az egyik ponton.  Ja előtte kb 20 percet hagytam járni a gépet. Mert tegnap tök hidegen volt benne 2-4-6 század is.
Tengelyirányban viszont volt benne 12 század összesen.
Ezt úgy mértem ki hogy a szegnyeregbe fogtam egy nagyméretű fúrószárat és ezt szorítottam meg a tokmánnyal....majd a szegnyereg tekergetésével rángattam a fóorsót ki és be.
Szerencsére az orosz mesterek annó gondoltak erre problémára. A főorsó túlsó végén levő körmös anyával szépen utána lehetett állítani. Így most nagyon erőltetve van benne 1 század tengelyirányban.
Az így esztergált sík felület már fényévekre van a tegnapitól.
Délután a szánok jönnek, és a kontútrok esztergálása.

koferi

Csináltam egy CNC marógépet, ahol UCCNC-t használok UC300ETH kártyával, erre rá tudnám rakni az eszterga vezérlését is. Én úgy tudtam, hogy az UCCNC-nek nincs eszterga specifikus profilja, vagy nem jól emlékszem?
Az UCCNC-nél az AXES SETUP-ban van egy Backlash distance, amivel be lehet állítani a kottyanást.
Szerintem én is meghagyom a vezérorsót, és gondolkodok a zárthurkú megoldáson, ami megoldhat minden kottyanás problémát.

ANTAL GÁBOR

Valóban nincs eszterga felület ,de egy kis (fejbeli) koordinátatranszformáció , egy kis ügyeskedés a step/ unit ban és megy    (Rádiusz üzemben  a G2/G3 is működik )
Én a trükkösebb dolgoknál mindíg CNC t használok  ( Kúp. kúpos menet, menet , gömb )
 Felesleges a zárt hurok.  Mikor kell egy megmunkálási cikluson belül ( a végpontokat leszámítva)
(és fogásban! )irányt váltania a Z nek ????

A linux is járható de a zárt hurkot ott is elvetném ( bele tört abba már néhány igencsak profi kolléga bicskája )

A backless ről : vakulj magyar !  Jó jó de nem az igazi . Nekem a golyósorsóval CNC sített ipari marómnál van egy kis kottyanás ( mert a hajtás nem középen hanem a szélén van )
Hosszas kísérletezéssel úgy ahogy kottyanás mentesítettem de illesztett csapágyhelyet azért  nem maróznék

koferi

Az ékszíjtárcsát megtartanám, de mivel nem találtam a benne lévő motorral megegyező méretű talpas motort mindenféleképpen kell valami átalakítást csinálnom. most egy 850W-os 1400 rpm. motor van benne, gondoltam rakok bele egy 1.5KW os motort és így kisebb lesz az eredetihez képest a nyomatékváltozás.
Viszont nem tudom milyen határok között tudom használható nyomatékkal változtatni egy ilyen motor fordulatszámát?

7cim5mm0

A "holtjátékok átrendeződése" lefedi ezt is, de persze.
(ez a gép csúszóvezetékes)

7cim5mm0

Alakul, de még mindig keni a kés az anyagot.

zozo

Ezt a 125-től 2000 1/perc tartományt az 1400 rpm-es motor 1:1 hajtással is tudja frekiváltóval, de én feleslegesnek tartom a nagyobb motort. Azzal sem fogsz 60-as átmérőre menetet vágni 125-ös fordulaton, negyedelni kell a fordulatot mechanikusan. Akkor meg minek a nagyobb motor, no és minek a frekiváltó?  Teljesen jó az a gyári rpm tartomány.

zozo

Végülis persze, jó a vezérorsó, a golyós akkor segítség, ha jobbos-balos késsel is kell dolgozni egy megfogásból.

73ucmss8s

Üdv Mindenkinek. Szeretnék egy két dolgot megosztani veletek.
Amikor az első fogást csinálod az a lakk az mehet 0.5-1mm-ig.
Amikor tiszta az anyag utána 0,02 fogás 20 előtolás 650 fordulat. Vindolával kenjed ahol a kés hozzá fér.A kés gyémánt lapka legyen. 8 rádiusszal. Cserébe kérnék letapogatáshoz ötleteket. Ha a tapogató ami 1 milliméteren belül 4-szer vesz mintát az 16 collos felnin 1.5 óra. Nekem ezt kéne felgyorsítani.Meg simábbá varázsolni.