Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

Szalai György

"Még nem dőlt el a koncepció."
Mivel ez vezetőcsavar lesz, görgőzött-polírozott felületűnek kéne lennie.
Másképp nem lesz hosszú életű a szerkezet.

Virbo

Valóban rengeteg videó van fent, jobbak roszabbak. Nagyon sokat néztem is, de mivel beszélni nem beszélem a nyelvüket, fordítózni meg még egy élet se lenne elég, kicsit nehéz.
Korábban voltam egy szakinál, még itt a fórumon szerveződött, de akkor még azt se tudtam mi fán terem a hántolás. Mostmár azért tudnék kérdezni ha lenne aki megmutatná ezeket.

Virbo

A két félszán csak a csúszó részein érintkezik, a léc fölött és alatt pedig van minimum 5 tized hézag. De szemre inkább több. Csak az oldala érintkezik a prizmával.

Csuhás

Ha bekapcsolod a feliratokat a videón, majd beállítod az automatikus fordítást, akkor kapsz egy nyers magyar feliratozást. Nem túl jó de a semminél jobb, és csak pár kattintás az egész.

Virbo

Igen tudom használom is, de erre írtam hogy fordítózni sokszosz kellene. :)
Meg aztán sok videónál nem is elérhető ez a funkció.

zozo

Valakinek van jó-rossz tapasztalata ezzel a géppel?  Hyundai 500 eszterga. Nem termelésre akarnám, csupán ezt-azt igazítani, néha pár egyszerűbb alkatrészt megcsinálni, tűzoltás jelleggel.
https://barkacsgep.com/termek/hyundai_hyd_500c_esztergagep2/

vadember

Ha akartak akkor persze tudtak nagyon pontos gépeket is gyártani nálunk is. Persze ez nem az E2N gépekre igaz.  A magyar szerszámgép gyártás történetei közt olvastam régebben és most ismét megkerestem. Egy idézet az Excel-Csepel történetéből:

" UP ultraprecíziós eszterga

Az 1987-89-es években know-how átvétellel fejlesztették ki az ultraprecíziós esztergagépet. Ez a gép csúcstechnológiát képvisel, és a számítástechnikai perifériák, az optika és általában a mikron alatti pontosságú és felületi minőségigényű területeken nyer felhasználást. Jellemző, hogy a gépen esztergálással elérhető felületi minőség jobb, mint a köszörülésnél.

Kiegészítő tevékenységként különböző, túlnyomó többségben a járműipar transzfer sorainak nagypontosságú alkatrészeit és részegységeit gyártják hosszú távú kooperációk keretében.

A gyár 1998 áprilisában auditáltatta az ISO 9001-es szabványt.

A gyár eddig több mint 40000 Csepel szerszámgépet szállított a világ több mint 60 országába."

svejk

Van a látókörömben egy STL-240 Excel-Csepel eszterga, sőt már javítottam is többször. Úgy 15 éves lehet.
A pontosságáról nem tudok semmit nyilatkozni, ilyen szempontból nem volt vele dolgom.
Fanuc 18-as vezérlővel van szerelve és -csak gondolom- hogy kínai váz.
A tokmámy SMW rajta, a rev. fej gyártójára nem emlékszem, de a bevogók VDI rendszerűek.
A C tengely úgy van megoldva, hogy hidraulika segítségével befordul egy csigaorsó egy bronz csigakerékbe.
Szóval magyar fejlesztés valószínűleg nem sok lehet benne.

De összességében tudja a dolgát.

Ennél sokkal durvább van egy ismerősömnél ponyvával letakarva zsír újon.
Stanko hagyományos hátrafelé lejtő gépváz, szintén Fanuc vezérlővel eredeti Orosz vagy Ukrán nyelvvel. Az anyag benne van rendesen. :)

Állítólag 10 misi körül vette pár éve.

svejk

"Jellemző, hogy a gépen esztergálással elérhető felületi minőség jobb, mint a köszörülésnél."

Ez meglehet nem is a gép pontosságától függ hanem talán inkább az anyag-vágósebesség-lapka hármastól.

A munkahelyemen is elég sok a keményesztergálás normál CNC gépeken, a felület minőségében nincs is kivetnivaló.

Az ismétlési pontosság az már egy más kérdés.

svejk

"Szóval magyar fejlesztés valószínűleg nem sok lehet benne."

Javítom magam, bizony van abban rendesen, mi tudjuk a hobbyban a legjobban, hogy nem is olyan egyszerű összehozni egy jól működő gépet még a ma már dömpingszerűen ránk zúduló gyári alkatrészekből sem. :)

No meg a gép PLC-jét is bizonyára Magyar technikusok írták meg.

Persze jó lenne tudni a tényleges igazságot, mert ugye én itt csak sejtéseket fogalmazok meg.

7cim5mm0

A mérnöknek akkor se volt, most se olyan egyszerű felállni. Az általános ma, hogy nem hajlandóak hallgatni az emberre, a gazdasági érdek mindent felülír...
Néha viszont ilyenkor inkább félre kell állni, és hagyni, hogy az orrukat bele verjék a földbe. Aztán mosolyogva kijavítani a korábban jelzett hibát. Persze ezt is szokni kell, ez a nehezebb.
Visszatérve az eredeti témához:
A csalódásokat ezekben a technikákban, én mindig úgy élem meg, hogy vajon a maga korában ez mennyire volt általános, vajon a többi akkori gép mit tudott ehhez képest, illetve milyen gyártástechnológiai háttérrel rendelkezett a gyártó.
Így sokszor átértékelem ezeket a dolgokat. Nyilván nem a mai technikához kell hasonlítani, de azért sok mindenben jobbak a mai fejlett technika mellett esetenként szándékosan hitványul kivitelezett társaiknál. A minőségnek meg akkor is ára volt, és most is van.
Persze van amit vitathatatlanul elrontottak, de sokszor arra jutok, hogy csak sokat várok a nálam idősebb, több selejtezés után még működő technikától.
Nyilván aki ipari termelésbe fog, az másként látja, neki az a fontos, hogy üzembiztosan, és pontosan menjen a gép. De ehhez ma is ki kell nyitni a pénztárcát.

A régi idők tervezése az megint más kérdés. Abban az időben a mostani munkahelyemen a tervezési részleg 1500 fő körüli nagyságrend volt. Ennek kb 10-15%-a mérnök. Ma vagyunk tokkal vonóval 80-an. Akkor egy nagyobb tervezési munka években volt mérhető, ma hónapokban. Sokszor átgondolni több idő a feladatot, mint elvégezni.
Képzelj el egy orsóház összeállítási rajzot pauszon rajzolva, a szükséges és elégséges számú nézettel, és metszettel. Szép feladat... És ha valamit a végén rontasz el? :)

svejk

Igazad lehet! [#eljen]

D.Laci

"És ha valamit a végén rontasz el? :)"
Ez a jobbik eset...
Ha az elején rontod el, és senki nem veszi észre a hibát, és arra épül minden .. :)

sufnituning

Ez tisztára olyan, mint egy párkapcsolat![#nyes]

Virbo

Készül az késtartó felfekvő felületéhez az etalon. Kellemes hántolni a vasat... [#csodalk]

Ugyanaz a felület, csak két eltérő vestékmennyiséggel. Az elsőt picit vastagnak érzem. A második már érzésre jobb lehet talán, de jön elő a problémám, hogy jön a sok apró pötty... A lapka  rádiusz 90-95 között valahol.