Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

Vetesi75

Ezekből az olajféleségekből a legkisebb kiszerelés általában a 60 literes hordó szokott lenni. 1-2 literes mennyiség beszerzése szinte csak valamelyik végfelhasználón keresztül oldható meg, de ekkora tételnél jó alternatíva lehet a "kannás" üregelőfolyadék valamelyike is.

frob

Bocsánat igazad van, nyomni szeretném, hasonló képen mint a videón látszik, csak sokkal kisebbet...

Virbo

Itt is megkérdezem, hátha. :)

Egy E2N kéziszánnál van-e gyakorlati haszna hogy a betétléc beállító csavarok számát a gyári 3-ról 5-re növelném? Be lehetne közölni a gyári csavarokat...

mdani2

Biztosan van, de szerintem nincs értelme ezzel bajlódni. Soha nem lesz annyira merev és pontosan állítható mint, ha ékléces lenne. Az E3N-en is három darab állítócsavar van.
Az egész hátterében a gazdaságosság áll. Sokkal hamarabb el lehet készíteni és be lehet hántolni ezt a megoldást, mint az éklécest.

zozo

A három csavarral szépen, könnyen be lehet állítani a végpontokon és közte a kottyanás mentességet, de 5-tel már szívás lenne. A három és ötlábú szék esete lenne[#nyes]

Virbo

Igen, nekem is ez az aggályom.
Mondjuk jelenleg frissen hántolva...

mdani2

Ez egy szuper kis szerszám. Már én is régóta vadászom, de mindig lecsúszok róla. :)

Nem ördöngösség a 5 pont se. A HE20 as kis gyalumon is 5 csavarral lehet meghúzni a kost. Ha ott jó, akkor máshol is, de szerintem nincs értelme ezen a kis szánon.

mdani2

Milyen rádiuszú lapkával hántoltad? Olyan a képen, mintha néha megkarcolnád a felületet a lapka szélével.

Virbo

Igen a karcok direkt kerültek bele.

Ez az első rendbetételem, sajnod még nem megy a klasszikus jó mély hántolás az olajzsbek miatt (ha széles lapkával szedem nagy felületen terül a festék, ha keskenny kicsi rádiuszúval akkor a végére ezerszámra keletkeztek pici pöttyök vékony festékkel. Vastagabbal meg majd telibeterült. Szóval van még mit tanulni... ), így próbálgattam félhold szerű valamiket elkövetni. Hát ezek lettek belőle. [#nemtudom] De az tuti hogy így marad, szerintem semmi funkcionális problémát nem okoz csak ronda. [#vigyor]
A rádiuszt nem tudom, 15 széles lapkával csináltam főképp, kb képes és videók alapján ptóbáltam azokat a rádiuszokat elkövetni.[#rolleyes]

mdani2

Én nagyon nem javaslom a karcokat, mert nem csak ronda lesz tőle a felület, de ezekbe a mély barázdákba beül a kosz és a por, aztán szépen koptatja a rajta futó felületet, mintha smirgli lenne. Én azt javaslom, hogy ne foglalkozz félhold belehántolásával (flaking). A következő dolgokat vedd figyelembe ezzel kapcsolatban:
-Ez ha jól látom egy kés szán, amit nagyon ritkán használsz és kicsi elmozdulásokra, ezért itt nincs jelentősége annyira az olajozásnak, mint egy hossz szánnál.
-Az olajjáratok belehántolása nagyjából elfelezi a hasznos pontok számát
-Flaking-et csak felső felületbe tesznek az iparban, pont azért mert, akkor nem tud belemenni a kosz. Ha jól látom ez a késszánnak az alsó része. Ide nem szokás.
-Csak az egyik oldalra tesznek ilyet, nem mind a két felületre
-Ha valamiért mégis alulra kell tenni ezt, akkor nagyon fontos, hogy vedd figyelembe a rajta lévő szán elmozdulását. Pl, amikor végállásba tekered a késszánt, akkor a két végen szabaddá válik az alsó felületnek egy kis része. Ide semmiképpen ne tegyél ilyen járatokat, mert mivel szabaddá válik, könnyen belemegy a kosz és utána már csiszatolod is vele a rajta futó szán felületét. Ez igaz a felső részre is. Az is szabadra fut, de kevésbé kritikus, mert az a felület lefelé fog nézni.
-Kérdés, hogy vajon mennyit fog menni a gép. Mert ha napi 8 órát, akkor segít rajta a half moon flaking, de ha nem akkor meg nem érdemes vele foglalkozni.

A mostanában gyártott gépeken is inkább csak díszítésnek teszik.

A lapkákhoz alapvetően háromféle rádiusz a legelterjedtebb:
- 120-as a nagyoláshoz, amikor sok anyagot kell elvenni. Viszont nagy figyelmet igényel, hogy az ember ne döntse be a szerszámot, mert sokkal nagyobb az esélye, hogy az ember belekarcol a felületbe. Van amikor emiatt a lapka szélét szándékosan lekerekítik.
- 90-es rádiusz általános hántoláshoz 20-25 PPI ig. (Pont per négyzet inch)
- 60-as rádiusz már csak akkor kell, ha nagyon szűk helyen, vagy nagyon finom felület kell. 25 PPI felett.

A szerszámgépek felületeit 20 PPI-re szokták az iparban hántolni. Ez neked is bőven elég.

Ha megfolyik a festék, akkor túl vastagon viszed fel. Ahogy közeledsz a végső állapothoz, egyre vékonyabban kell a festéket a sablonra felvinni és érdemes valami kontraszt anyagot is használni, ha van rá lehetőség.

Amúgy mérted már, hogy milyen mély egy hántolásod? Én általában 2-4 ezred millimétert veszek le egy műveletben. Érdemes megmérni, mert csak így tudod, hogy mit csinálsz.

Ha nem elég mély, akkor gyengén nyomod az anyagba a lapot. Ez nálam is probléma volt. Svagernél láttam először, hogy testből nyomja a szerszámot. Csak úgy lehet rendesen anyagot eltávolítani. Nem kell simogatni.

Milyen festéket használsz?

Amúgy drukkolok, mire végzel a géppel elég jól bele fogsz jönni.

Victorious

Sziasztok,
Saját tervezésű CNC eszterga építésébe fogtam.
Abban kérném ki a tapasztaltabbak tanácsát, hogy ha szeretnék lehetőséget "manuális" vezérlésre is 2db MPG (kézikerék) beépítésével, akkor a 2 MPG-t hogyan volna leginkább célszerű ( Ár/Érték arányban )illeszteni a MACH3-hoz?
Tehát milyen illesztőkártya vagy egyéb megoldás volna a leg célravezetőbb?
Az eddigi legértelmesebb ötletem a 2db USB-s illesztőkártya lenne, de ez nem túl szimpatikus megoldás.
A PC-be +Printer port bővítés, és így megoldva a 2db printer portos illesztőkártyára kötve a 2db MPG-t, mégkevésbé sem tetszetős...
Épített már valaki 2db MPG-s Esztergát? Mi a jó irány?
Köszönöm!

ANTAL GÁBOR

Válaszoltam magánban

49db863y8

Szivesen elolvastam volna én is.

TBS-TEAM

Akkor már csak a ETH van.
Pl:
UC300ETH
UC400ETH
József

vjanos

Kola, nem te írtad régebben, hogy rápöttyintesz CO-val a szárra megforgás ellen?
Azóta is használom a módszert [#wave]