Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

Szalai György

Lehet egy magyarázat a fúrószár leesztergálásra, hogy alulról a második, láthatóan plexi lemezhez van élezve.
Vagyis nem kell nagy forgató nyomaték. Először kicsit lyukaszt, majd bővíti a lyukat.

fn47xk7ei

Még valami. Amennyiben ügyesen használod a köszörűt, például keresztél rövidítésre is, akkor sok energia megtakarítható... talán...szerintem.[#nemtudom]Az igazság, hogy nem vagyok sem esztergályos sem lakatos sem semmi, inkább mindenben kontár.

zozo

Vagy csak egyszerűen ilyen kúpszöggel süllyesztett valamit.
Plexihez nem szoktam kihegyezni a fúrót, inkább visszaköszörülöm az élszöget, hogy ne legyen harapós az éle.
A fúrós ládámban mindig benne van egy lapos gyémántszemcsés reszelő, ha kinn kell dolgozni, egyszerűen az élszöget (fúró hossztengelyében) megreszelem és fúrok tovább.
Itthon ráérek megélezni. (ja, ráérek, azért van vagy 30 db fúró az élezős dobozban[#eplus2] )

A régi HSS fekete fúróknak a keresztéle eléggé széles, azt én is karcsúsítom mindig, így könnyebb reszelővel is "utánafenni"

Csikarc, azt a gépi fémfűrészlapos simogatást nem igazán értem.

TBS-TEAM

Itt egy video a furó élezéséről.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=53&v=KqcMTxrIoPY&feature=emb_logo

Mióta ezel a készülékkel élezzük a furókat sokkal tovább tartanak a fúrók.

Boldog karácsonyt.
József

bundyland

Már régóta szemezek egy ilyennel, csakhát az ára...

TBS-TEAM

Megkérik az árát.
A minőség az garantált.
József

fn47xk7ei

Köszörülés során mindig keletkezik sorja bár ezt szabad szemmel nem látod és ezért szoktam egy (igazából kettő)sorja letörő húzással csinálni... ez a "bejáratást" helyettesíti. Amúgy nem a régi hanem a mostani csigafúrók között is találni széles keresztélű fúrókat. No ezért is szeretem horonyoldalt is köszörülni  és így meg tudom rövidíteni a keresztélt egy cseppet plusz a homlokszögön is módosítok egy keveset. A nem régen közzétett ábrán látszik a metszeteken és persze a görbén is hol érdemes hozzányúlni ill. módosítani.

bundyland

Jó tudni, előbb utóbb csak rászánom magam.

fn47xk7ei

Még valamit elfelejtettem: plexihez is a homlokszögön kellene durván változtatni, hogy az élszög nagyobb legyen azaz ne "harapjon" durván az anyagba ...az anyagból kifutás meg más tészta mert gondolom mindenkinek meg van a maga által használt alátét anyag "receptje" ami bevált neki. A gyári fúró élezőről meg az egyéni véleményem, hogy túl "egyszerűen gondolkodik".[#kuss]

TBS-TEAM

Több mint 5 éve használatban van.
Minden kiegészítőt vettünk hozzá.
A késeélező és olló élező is szenzációs.
Megérte az árát.
József

zozo

Ja, most már értem mire gondoltál. Dörzsárat szoktam hasonlóan "felújítani" egy vídiás eszterga kés segítségével. Jót tesz neki, ha párszor meghúzza az ember a lapját.

sufnituning

És évvel nem csak a dörzsár van így! [#vigyor]

fn47xk7ei

ywathzay

A videón 0.28-nál indul a parasztvakítás. Talán a legtöbbet az ér az egészben -és ezért lesz tartósabb a fúró használat közben-  mert a vizes kövön, nem elégetve felhúzza az élt, de ezzel egy valóban kopott, megégett vágóélű fúrót egy napig nem élezne meg.

ywathzay

A "lapján" mit értesz?