Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

Vetesi75

"Ha túl hosszú a menet akkor persze valamit kezdeni kell a forgáccsal ,nehogy beszoruljon ."
Ilyenkor a legjobb, ha forgács sem keletkezik...

Szalai György

Köszönöm a választ. Tehát ami 1970-ben igaz volt, az ma már nem feltétlenül van úgy.
Akkor csak a háromfokozatú kézi volt járatos. Meg az egyenes gépi, lemezhez.
Változik a lakatos szakma, sokfélésedik a szerszám, kicsit értenem kéne ehhez is.

izbeki

Hát igen, ilyen, ha valaki igazán ért ahhoz, amit csinál. [#integet2]
Én amilyet találok itthon, azt használom és vagy beletöröm vagy nem.
Ide írj: tibor.izbeki kukac gmail.com

KoLa

" hajtunk egy teljes fordulatot befele, majd egy felet kifele "
Nem ment ki a divatból!csak,sok a fél fordulat vissza, ha kézzel fúrunk menetet, a visszaforgatáskor nem szükséges áttörni az előző fogást, elég csak megmozdítani a keletkezett forgácsot, és amikor folytatjuk már egyből leválik, majd a végén már kénytelenek leszünk áttörni, de ez csak egy alkalom.

KoLa

Mi ez a tokmányos? valami kulcs?

zozo

Hát, az egy nagy szelep nyitására-zárására szolgál :)
Nekem is kéne egyet csinálnom, de ennyire hightech-re nem gondolnék [#kacsint]

Motoros

Igen kulcs a kerti altalajcsaphoz ami berohadt gömbcsap, és csak evvel lehetett nyitni zárni minekutána egy kis aknát is létesítettem zsalukövekből.
 Ez így 3 szezont kiszolgált keservesen, de mostanra a kis 12 x 12 -es  sárgaréz négyszöget végképpen úgy leszopta,..a berohadás miatt... hogy cserélni kellett az egészet, és majdnem 1 m3 földet kitermelni, hogy hozzá lehessen férni rendesen.
Végül is nem sok értelme volt...csak időt nyertem, de akkor jó ötletnek tűnt.
Egyébként, hogy ne legyen off: ez a kézi készülék alkalmas akár 1 méter mély lyukakban fúrásra, menetfúrásra és egyéb forgácsoló műveletekhez.[#circling]

KoLa

"Ej' mi mindent meg nem csinálunk mi, mesteremberek!"
( mondta a Tsz kovácsmestere 58'-ba, amikor a párizsi jutalom üdülésen, felnézett az Eiffel toronyra)
A cél szentesíti az eszközt, jó ez a 'tokmánykulcs'[#eljen]
A másik képeden az a jobbos balos menetű lapolt befogó ami kicsit már rozsdás, az nekem is megvan, csak gyári kivitelben.
Az első képen amit feltöltöttem ezzel kapcsolatban, balról a második, ezt tartalmazza, igaz, kisebb méretben, plusz még erőhatárolós behajtással és ha visszahúzom akkor irányváltással, oszlopos fúrógépbe való, nagyon spéci cucc.

KoLa

Az 'amerikáner'-t meg elfelejtettem megemlíteni![#taps]
Kéne már venni egyet, mert a gyerekkori már nekem nincs meg!

PSoft

IdézA cél szentesíti az eszközt,...

Jahhh...
Engem meg jól lebactatok pár éve a 200-as karácsonyfatalpér.[#nyes]

KoLa

Persze! nekem 320-as van!

jani300

Én meg semmi pénzért nem fogom kicipelni a 400 ast :)
De lemegyek most , már két napja is akartam képet feltenni ,meglátom mi az amit megtalálok :)

jani300

A menetfúró tartóval kapcsolatban akartam már napok óta képet feltenni .
Meg hát volt itt szó nemrég nagyfejű forgócsúcsról is .
Sajnos szinte azonnal megmacskásodott a kép :)

ywathzay

Ezen hogy van megoldva ha a furat fenekére ér a menetfúró akkor ne törjön?

Csuhás

Időközben elkészült a legegyszerűbb menetfúró vezető segédeszköz: egy kicsi rugós csúcs. 10mm-es húzott csőben egy 6-os pálcika. A csőben lötyögött az ezüstacél pálca, ezért kapott két réz perselyt. A hegye edzett, a közepén pedig van egy lapolás ami egy hernyócsavarral behatárolja a mozgását. Ez a szerszám helyettesíti a régi morse kúpos eszközömet, de annyival jobb hogy fúrógépen is lehet használni, hogy segítse a merőleges menet kezdést.