Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

PSoft

grekon

Acélt  , 10-120 átmérő , hozzáillő fordulatszámon , 1-3 mm fogásmélységgel , előtolás 0,05-0,3 mm között , motor és a tokmány között két lépcsős szíjhajtás lesz (kb 300-2000 ) , motor 750 W fordulatszáma 750 vagy 2800 .
Még nincs semmilyen mechanika  az előtolásnak , 1,5 m fogasléc s 12 fogú fogaskerék lesz amit hajt az említett örök-mágneses motor szíjhajtáson át .

000000000

Közepesen kemény acél 32 mm átmérő esztergáláshoz 750 1/min, 0.1 mm/ford, 2 mm fogásmélység adatoknál ~750 W-ra lesz szükséged, maximum azaz erre lesz elég a motorod.

Ehhez csak ~0.15 W előtolási P kell. Így elvileg 50/0.15=~333 szorosan elegendő az előtoló motorod teljesítménye ideális esetben.

Az áttétellel kapcsolatban csak akkor tudok számolni, ha majd közlöd a motorod névleges fordulatszámát, a motor fordulatszám vezérlőd képességeit, a maximum gyorsmeneti mozgatás sebességét, és a fogasléc modulját.
A gyakorlatban az is eldöntendő, hogy kézzel is akrod-e mozgatni a szánodat, mert akkor egy tengelykapcsót is tervezz be.

Még egy apró megjegyzés: az örök-mágneses motor kifejezés helyett az állandó mágneses motort használjad inkább.

000000000

(Az 1.5 m-t én a fogasléc hosszának értettem, mivel nem írtad ki a modul szót, de lehet te meg a modulját értetted alatta.)

grekon

Ez a ~0.15 W előtolási P kell a forgácsoláshoz . Nem kell még egy kis erő amivel tologatja az 5-6 kilós szánt ??
Valóban m=1,5  z = 12 -re gondoltam a fogasléc/fogaskerék párosra , s az  előtolásmotor fordulata talán 2-3000 n-1 (csak egy szimpla feszültség szabályzót gondoltam hozzá ) .

zozo

Idézs az  előtolásmotor fordulata talán 2-3000 n-1

Ha fogaslécen hajtasz, akkor erre a motorra csigahajtómű kell. Még ha a vezérorsót hajtod vele, akkor is.
Ha csak leszabályzod a fordulatát, nem lesz nyomatéka.

grekon

[iHa fogaslécen hajtasz, akkor erre a motorra csigahajtómű kell.][/i]
Sejtettem , azt akartam elkerülni . .

000000000

A 0.15 W-ban minden benne van.
Szerintem nem szabályzót fogsz te használni, hanem vezérlőt. Ha viszont pl. fázis hasításos az az egyszerű vezérlőd, akkor a DC motorod "morogni" fog 100 Hz-en, és nem tudod csak rántással indítani, mivel 30-40 V körüli a legkisebb kihasítás.

A 1.5 modulnál és 12-es fogszámú kerékkel ~56.54 mm-t mozdul el a számod 1 fogaskerék fordulatra. Így 1: 5000 ... 10000 körüli lassításra lesz szükséged.

Érdmes lenne itt sok mindent átgondolni és vagy egy léptető motoros meghajtásra áttérsz kisebb áttétellel, vagy akár orsó/anya mozgatásra is áttervezed a szán mozgatást.

Azt tanácsolom, hogy nulladik lépésben "morgasd meg" a motort üresjáratban meg egy kis óvatos tengely terheléssel azzal az egyszerű vezérlőddel. Utána majd eldöntöd, tetszett vagy nem, alkalmas ezzel a működésre vagy nem.

000000000

"Ha csak leszabályzod a fordulatát, nem lesz nyomatéka."

Az ellenkezője az igaz, ha leszabályozza, akkor lesz neki nyomatéka.

zozo

Biztosan neked van igazad, de ha az én 230V 200W-os DC kefés főorsó motoromat a fázishasításos vezérléssel leszabályozom 8000 rpm-ről mondjuk 500 rpm-re, akkor az ujjammal meg tudom állítani. Valahogyan nem nő meg a nyomatéka. Akkor ez miért van?

000000000

Nem esett le még neked.
Helytelenül használod ismét a szabályzás kifejezést, hiszen esetedben CSAK vezérlésről van szó. A vezérlés és szabályzás ugyanis minőségileg, tartalmilag eltérő két nagyon különböző műszaki kifejezés. Egy vezérlő nem tud szabályozni, mert akkor az már nem vezérlő, hanem szabályzó.

Csak itt a hobbysták ezzel se törődnek sok más alap mellett, és tipikus hibaként szinte mindig fordulatszám szabályzásról beszélnek a lehitványabb kacat vezérlő esetén is, ami a valóságban legtöbbször még a vezérlés szót se érdemli, csak valmi ilyesmit pl. "változtató/módosító eszköz".

zozo

IdézHelytelenül használod ismét a szabályzás kifejezést,

Ok, így már megvilágosodtam, köszi. (ha a 33-as hsz-ben csak a fenti egy sort írtad volna, akkor nem offolok feleslegesen)

frob

:)
ne hogy megsértődj, azon amit írok most Robsy, csak viccnek szánom!
Szóval végül is szabályzás még vezérlővel is, hiszen az user ha magát is beleveszi a folyamatba akkor már szabályzás, ő tekeri és ellenőrzi hogy jó e, az az beszabályozta az általa kívánt értékre :)

egyébként meg igazad van!

KucseraP

Szervusztok,
Vettem egy régi műszerészpadot. Első ránézésre egy rozsdakupac, de nekiálltam szétszedtem, megtisztítottam, és végülis mindene működik, csúszik, szerintem még nincs is olyan nagyon szétkopva. Kérdésem: Ha már így szétszedtem, érdemes lehet felköszörültetni a csúszófelületeket, vagy nem lesz jobb tőle. Elég rozsdás, meg azért használták is... gondoltam lehet hogy érdemes lenne. Mekkora lehet egy ilyen köszörülés költsége (lehet, hogy több, mint amennyit az egész ér...)? Köszönöm előre is a segítséget.

Vetesi75

Szia!
" (lehet, hogy több, mint amennyit az egész ér...)?"
Ezt biztosra veheted!
Köszörülni kevés. Meg fog változni a szánszerkezet magassága az ágyazathoz képest - ezt is helyre kell állítani.