Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

KoLa

Max, a szerszámpályát majd lementem azon láccik a keresztmetszet.

KoLa

A szürkemarha tenyésztők tűzik a bika rosszvára hogy ne gyilkolásszák egymást a marhák!

3ebj3bk8b

Üdv Urak!

Érdeklődöm, hogy egy tokmány vagy egy síktárcsa maximális fordulata, az csupán az átmérőjétől függ, vagy mástól is?
Van e valamilyen ökölszabály rá?
Azért kérdem, mert nincs feltüntetve a síktárcsán, a max. fordulat. Amúgy 320-as.

paradipiro

Mérettől és géptől függően síktárcsát 240-350 1/min fölé nem forgatunk. Elsődlegesen azért, mert általában excentrikus, rosszul kiegyensúlyozott darabokat fogunk fel vele. Ha megforgatod, berázza a gépet, túlterheli a főorsót.

3ebj3bk8b

Rendben van! És abban az esetben, ha nem excentrikus a befogás, és mégis síktárcsát használok? Mi szabja meg a maximális fordulatszámot?
Esetleg a síktárcsa nincs olyan jól centírozva, mint egy tokmány?

Miki2

Minden géptípusnál más a max. fordulat síktárcsával.
Ez függ a gép konstrukciójától és a síktárcsa átmérőjétől.
Az E400-as esztergánál ez a max. fordulat 530 1/perc.

KoLa

A 320-as különpofás tokmányomat, pofák nélkül elvittem a gumis műhelybe centírozásra.
Vittem flex-et, és először az öntvény hátoldalából kezdtem fogyasztani, a megfelelő helyen, hamar kiderült hogy ide az ólom súly kell,akkora mint amit a gép kiír, mert nem tudok annyit lecsiszolni a nemlátható helyekről amennyit kéne.
A végén a centírozó gép meg volt elégedve az eredménnyel. Otthon a pofákkal befogva kióráztam egy 60-as köracélt, és elkezdtem tesztelni!
Az eredmény: 750rpm a max, de itt már kezdődik egy kis remegés,és ugye teljesen központos a befogás.
Kisebb fordulaton centíroztak,már nem emlékszem a pontos rpm-re.
Azóta is úgy maradt az ólomsúllyal,ha eltolok oldalra valamit akkor rögtön vége mindennek, mert ahhoz kell igazodni hogy ne remegjen a gép, lassú fordulaton minden barátságosabb!
Ha beremeg a gép síktárcsával az nem a főorsót terheli hanem a gép lefogató csavarjait!

KoLa

Azt el is felejtettem hogy, ha a gép nincs lefogatva hanem  gumitalpas szintező csavarokon áll, akkor rögtön tiltakozik a kiegyensúlyozatlanságtól!

Kiegysúlyozatlanságoskodásaitokért ilyenkor majd bűnhődtök.

jani300

A síktárcsa legtöbb esetben nagyobb mint a gépre szerelhető tokmány mérete , már emiatt is kisebb fordulat illik hozzá .
A forgástesteket ugye általában tokmányban szokás megfogni .
Amit síktárcsára kell fogni az legtöbbször kiegyensúlyozatlan , kimondottan nem forgástest .
És akár centírozó súlyokat is lehet tenni a síktárcsára kirívó esetben .
De az eredeti kérdésedre válaszolva van a gépen tábla hogy mekkora a maximálisan feltehető síktárcsa ,és az milyen fordulattal forgatható biztonságosan .
Na ez szabja meg !  :)

3ebj3bk8b

Sajnos ez a tábla le vagy elkopott a gépről, de a gépkönyvben biztosan benne lesz, majd megnézem.

Kösz mindenkinek az infokat.

Motoros

A megszentségteleníthetetlenkedéseitekért is! :))

KoLa

Motoros - KoLa  15:14 [#eljen][#worship]

vadember

Kimaradt két betű. Kiegyensúlyozom, ha nem baj!
Kiegy(en)súlyozatlanságoskodásaitokért

vadember

Ebből is kimaradt néhány.
megszentségteleníthetetlen(séges)kedéseitekért

KoLa

Borzasztó a helyesírásom!
Többször is olvastam de nem láttam meg a hibát!
Akkor ki a pontosabb? én csak egy magánhagzót tévedtem, a Motoros kettőt, a leghosszabb szó-ban.
Ha kivonjuk a hibát akkor ez: egál, és ugye, Te nyered a piros hanszórót.[#nevetes1]

Szép ez a magyar nyelv.