Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

PSoft

Igen.
Azt a kést azért eszetlenkedtem, hogy egy befogással meglegyen mindkét oldala.

mjfpgx8v0

Az egy befogás a titka a jó féktárcsa szabályozásnak.

Amikor még megvolt a nyüves mondeóm, rendszeres volt a probléma. A szaki, akihez hordtam, úgy csinálta, hogy megfogta tokmánnyal, majd kiórázta a felfekvő síkot.
Aztán leszedte a két oldalát, meg az agyra fekvő részt is. Nem is volt velük baj.
Csak arra nem emlékszem, hogy fordított pofásba fogta-e, vagy a normál pofákkal a középső felfekvő furatban. De hozzáfért egy befogásból mind a három síkhoz.

jani300

féktárcsa szabályozás
Már tegnap megtaláltam erősen gondolkodtam is hogy belinkelem .
Itt végig látható a folyamat .
Szerintem ez a jó  .
De biztosan van más módszer is nem is akarnám vitatni .

mjfpgx8v0

Nagyjából én is ilyesmire emlékszem, bár régen volt.
A bulgár C11MT engedett annyit a kereszt szánon, hogy simán egy balos furatkéssel megoldotta a hátulját. A többi ugyan az.

s7manbs8

Azért ez az új tárcsa csak szebben néz ki, mint amit szabályozni akartam volna. :)

Majd egy órázást megjátszok azért vele, mennyire jó is ez.

6rk75uezn

Na arra kiváncsi leszek.
Mérd a két oldal egymáshoz képesti futåsát is.

zozo

Helyes! -aztán ha ütést mérsz, akkor flexszel igazítsd ki.
-Mert Te aztán tutitra hiteles mérést fogsz produkálni két görbe vason. [#nyes]

Félretéve a viccelődést, ha kételyeid vannak, mérd körbe mikróval a tárcsa szélességét. Van rá egy láda söröm, hogy pár századon belül lesz.

s7manbs8

A szélességét meg is nézem mindjárt, az órázás kissé most nezhezen menne, nem vagyok úgy kipakolva a gépekkel most. :)

Erről viszont mindjárt hírt adok.

s7manbs8

Mondjuk ezt tolómérő nélkül is meg lehet csinálni, ha beállítok egy menetes szárat önmagába görbítve, ráhúzom a cuccra, majd ott rögzítem, aztán ezzel a hézaggal pediglen megnézem máshol is, hogy rámegy e, avagy rá se, illetve löttyen rajta egy millimétert. :)

s7manbs8

Van egy jó hírem, a vastagságban a 0.01 mm pontosságú digitális tolómérő nem mutat ki 0.01 különbséget sem, lenullázva egy adott helyen a műszert, máshol is 0.00 értéket mutat, szép munka.

No, most akkor megnézem már a rossz tárcsánál mi is a helyzet e tekintetben.

s7manbs8

Az ütést is meg lehet nézni órázni, egy vastag üveglapra helyezem a tárcsát, azon forgatni is lehet és az órán meg látom mi a helyzet, vagy akár egy hintaszerűen megnövelt pontosságú óraszerkezettl mikronra is megmondom, hogy mi van, nem kell ehhez lángész. :)

Motoros

Talán mégis csak lángész kell ide (meg magas IQ is) mert a földről felvett üveglap az ügye mióta nevezhető sík etalonnak?[#csodalk] Meg az órát is hogyan fogod rögzíteni...vagy van üvegmágnesed?
Bízzál meg a gyártóban, és hagyd a fenébe a méricskélést, mert úgy is csak a saját hibádat fogod mérni.
Bocs a zárójeles megjegyzésért de a múltkoriak miatt volt[#nyes]

Motoros

A tárcsa mintha köszörülve lenne különben.

s7manbs8

Majd csinálok már neked róla interferométeres képet, hogy mennyire sík, ha nem hiszed, ez egy 15mm vastag spéciális üveglap. :)

Motoros

Azt nem gondoltam volna, hogy neked  úsztatott üveged van.  A különlegesen sík felületet úgy érik el, hogy az üveget olvasztott ónon úsztatják. Biztos nem olcsó.
A tárolása sem lehet egyszerű, hogy "el ne folyjon".[#nemtudom]