Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

KoLa

[#worship]Bocsi!
Ismerd meg gépedet:)))

KoLa

"Legyen az marás vagy akár esztergálás"
Gondold át mégegyszer!
A marógépen a fogás = a fogásmélységgel.
Az esztergán nem!

000000000

Erre a szövegedre kiosztom neked a hét fórumos katyvasz és sületlenség díjának az első helyezését. [#nyes][#conf] Ugyanis:

1. Egy DOS-os programnak semmi köze egy hagyományos EMU 160 esztergagéphez, amin László tesztelte a kését.

2. A fogásmélység fogalma egyértelmű kifejezés. Akkor is az, amikor a hétköznapi életben csak azt mondjuk, hogy fogást veszek. Iránya se csak radiális lehet esztergáláskor, mert itt pont axiális volt az iránya, az előtolás volt radiális.

3. Egy beszúró kés (mert ugye erről szólt a teszt) esetén a fogásmélység maximuma adott, ami a kés élének a hossza. Jelen esetben ez 2 mm volt.

4. A forgácsolás teljesítményének a kiszámítása OBJEKTÍV műszaki alapokon történik több mint 100 éve. Ezt én már 16 éves koromban is alapfokon megértettem, amikor szakközépiskolában gépgyártástechnológia órán megtanították az alapképleteket. Az egyetemen kellő mélységben volt szerencsém még jobban mgérteni a számítások lényegét, levezetését. Így legközelebb hanyagoljad a "precízkedünk" gúnyolódó kifejezést.

5. "Röpködnek itt a wattok ( még jó hogy nem a kilowattok !)"

Amikor László véletlenül 0.32 mm/fordulat előtolással szúrt be, bizony ahogyan írtam is, ~ 2 kW-os forgácsolásba lökte bele a szerszámát, nyilván ez a szerszám ezt törés nélkül már nem viselte el.

mdani2

Ha már szóba kerültek a kilowattok: melyik forgácsolási paraméter van a legnagyobb hatással a forgácsoláshoz szükséges teljesítményre?

Pl, ha színesedik a forgács a gyorsacél késnél, ami hamar kiviszi az élét és ha azt szeretném, hogy csökkenjen a keletkező hő, akkor mihez kell először nyúlni? Vágó sebesség? Fogás? Előtolás?

ywathzay

Intenzív hűtés. Emulzió.

g89ketty

Ne osztogass semmit, maradj a témánál![#ejnye1]

jani300

Fogásmélység ...
Belemerültetek .
A forgácsolásban résztvevő  élhossz függ az elhelyezési szögtől . Ezt nem beszúrásra értem .persze .
Ezek szerint szerintem az elhelyezési szög is befolyásolja szükséges teljesítmény igényt ,melegedést , azonos mértékű fogásvétel esetén .
A kés élszögei sem kis hatással bírhatnak a fentiekre nézve .

jani300

Életlen a kés , vagy túl nagy a vágósebesség .
Fogás , hát az úgy gazdaságos ,amekkora lapka van a késben ,akkorát kell venni :)
Az előtolás , fogásmélység az inkább gép , befogás , késszár méret függvénye .
Picit elgondolkodtam milyen  választ  lehet erre a kérdésre adni .

ANTAL GÁBOR

Köszönöm a kimerítő választ.  A díjat ( pdf-ben ) a címemre várom .[#rolleyes]  Kinyomtatom és felakasztom a gépem mellé

ywathzay

Konkrétan gyorsacél kést kérdezett.

jani300

Minden géped mellé , vagy van direkt erre a célra egy kitüntetett gép ? :)
Mert itt már kérdezgették kinek milyen gépei vannak ,és hát vannak itt olyanok akiknek nehéz valóban fejben tartani a gépei számát ,típusát [#integet2]

jani300

Láttam !
De abban ritka a lapkás ,ezért nincsen is fogás  mélység korlát ,max törik a késszár :)

jani300

De  hát akkor mi rosszat írtam ,kíváncsi vagyok .
Jó a hűtés ,de azt profik használnak leginkább ,termelésben .
De ők meg nem tesznek fel itt hasonló kérdéseket .

ywathzay

Rosszat nem írtál, de írod a lapkát, holott ő gyorsacélról kérdezett. Nem a profik hűtenek. Bárki hűthet emulzióval. Aki nem teszi magával b....ik ki. Főleg gyorsacélnál. A forrasztott keményfém/ váltólapka (sőt) is meghálálja a hűtést. Attól hogy hobbi, semmi sem drága?

Varga László

Képeken látható, hogy a kívánt hosszra beállítható !
Létezik ezekhez a gyári késekhez köpeny amibe hernyó csavarokkal van rögzítve .
Van nekem pl:4mm keményfém száron lapkás késem-majd teszek fel fotót Talán M1 vagy M1,5 csavar fogja a lapkát .
Na ez is szépen dolgozik .
Már látom magam előtt, Tibor kiemeli, idézi,
 Milyen anyag milyen előtolás fordulat.?
Ezt csak úgy kézi előtolással használom ha kell!
Na ezt előtolással nem tesztelem. Túl értékes!