Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

Varga László

1. "33mm-ről indultam előtolással 350W-os üresjárat felment 460 W-ra és 0,11 mm-es előtolás"
Milyen anyagot esztergáltál ekkor? Ötvözött alu vagy acél?

Furatba Átmérő 33-ról --35,5-re
Amikor eltört, paláston 40mm-ről befele 0,32mm-es előtolással.
A képen is látszik hogy nem rögtön tőrt el .
ST52 volt az anyag (hidraulika cső)

000000000

A #44198-ban ezt is írtam:
"Erősen javaslom, ezt a tesztet először csak aluba próbáld ki, mert acélban ez egy ~800W-os forgácsolás, és ne kockátassad a késtörést 30-40 mm körüli késbefogási hossz mellett."

Sajnálom, hogy ezt a javaslatomat figyelmen kívül hagytad, mert ha hallgattál volna rám, a késed nem törik el még az előtolás félrekapcsolásakor se.

Lezárva, összefoglalva a témát a következők a lényegesek:

Viszonyítási alap példa átmérő esztergálásra:
Anyag: közepes szilárdságú alu, átmérő = 32 mm, fordulatszám = 600 1/min, fogásmélység = 2 mm, előtolás = 0.1 mm/ford
Ehhez a forgácsoláshoz ~ 200W kell.

Ha alu helyett közepes szilárdságú acélt esztergálunk ugyanezekkel az adatokkal, akkor a szükséges P ~3-szor több, azaz ~600W.

Ha a gyakorlatban mégse ilyen P-t mérünk, és az eltérés nagyobb, mint +- 50 %, akkor vagy nem valós P-t sikerült mérnünk, vagy a felsorolt technológiai adatok közül egy vagy több nem annyi volt, vagy az eszterga késünk élszögei, éle volt rossz. PONT.

000000000

Hatalmas sületlenségeket írtál ismét, ez a kedvencem közülük:
"A másik, hogy itt hol van a dinamikus terhelés?"

Jó neked, mert álom és mesevilágban élsz, és ilyen irreális műszaki tudás alapon még vitatkozni is leállsz velem, majd a téves gondolataid végén még te nevezel kötekedőnek engem. Jajj Istenem![#nyes]

Sajnos fogalmad sincs arról, hogy a gyakorlatban semmi nem állandó (lásd léptető motor mérések állandósult szakaszra vonakozó tényeit). Vagy ha bizonyos tűrűsmezőn belül már állandónak is nevezhető a vizsgált jelenség, akkor el se gondolkozol azon, hogy oda el is kellett valamilyen dinamikus folyamatként jutni. És van egy rossz hírem, egyszer meg is kell állni, az is egy dinamikus folyamat.

A valóság tehát az, hogy egy esztergakés találkozása az anyaggal egy lengési/rezgési/tranziens folyamatot indít be, ami a kés és gép merevség és az összes többi technológia adat rendkívül bonyolult eredője, messze nem hobby témakör.

Nem vagy még teljesen reménytelen eset, mert ezt is írtad:
"Az más kérdés, hogy remegni fog"
Azért még a realitás apró szikrája él benned, csak így meg máris magadat cáfolod az első idézet kapcsán. Így még dolgozz egy kicsit azon, hogy legalább az álomvalóságod legyen egységes.:)

KoLa

Szia!
Nem erre gondoltam!
Hanem hogy,elég lenne 1mm széles beszúrókés általában mindenhez!ha cnc, ha nem.
Mikor kisebb (8mm)furatba kell beszúrást 'ejteni!akkor számolni kell a forgácsolási paraméterekkel.
Én szoktam furattisztító mondatokat beírni, ha cnc.
Ha nem, akkor kiveszem kézzel, a forgács nem mindíg segít a stabilizálásban,a beremegés az ellenségem!

Látom még tovább kell olvasnom...

KoLa

Tök hülye vagy!!!
Ezt mér' kellett?

KoLa

"Egyébként megint segít nekünk a matek"
Tibor! ezt mindíg is csodáltam,ha egy mérnök ennyi változóval meg tud valamit határozni!
Úgy tudom, Neked, van némi gyakorlati tapasztalatod is esztergálásban, ez sokat segít![#eljen]

Varga László

Most azért jó lenne a te tolladból olvasni hogy
40mm-es ST52 anyag paláston 0,32mm-es előtolással 2mm-esbeszúrási széllességgel 600/min fordulattal.
Hány W-al forgácsolt míg a végén eltört?
Menyi Newton birkozta le?

Varga László

Mellényúltam a táblázatban !
Előtolás irányánál át kell variálnom a karokat gombokat,és sikerült a nagy kapkodásba a 0,32 előtolást.
Apróba meg élesbe ment.
Rád úgy sem sértődöm meg![#schmoll2][#duhos2]

000000000

Igen, az a ritka madár voltam, aki még a kis oktatórobot alkatrészeit is sajátkezúleg esztergálta a tanműhelyemben a diplomatervéhez.
Aztán azt a hatást se felejtem el, amikor 85-ben kezdő mérnökként feljött hozzám egy szaki, hogy a tervezett alkatrészemet nem lehet elkészíteni. Gyorsan leszaladtam a gépműhelybe, és negcsináltam magam a gépén ő előtte. Na volt nagy csodálkozás, viszont utána soha senki nem reklamált, hogy gyárthatatlan az alkatrész rajzom.

Egyébként szerintem rendkívül fontos a gyakorlati tapasztalat is, egészen más úgy számolgatni, tervezni, ha már a valóságban is foglalkoztam a témával. Sajnos a mai fiataloknál és az oktatásban is pont ez az egyik óriási veszély, azt hiszik sokan, hogy amit a csodálatos CAD/CAM monitoron látnak a virtuális térben, az a valóságban is olyan egyszerű.

Igazából senkit nem engednék még hobby CNC-zni sem, ameddig nem tud egy fúrót, vagy esztergakést megköszörülni alapfokon, vagy egy 20*20-as négyszög acél végét síkba és merőlegesen megreszelni egy satupad mellett. Tudom ezek nem népszerű gondolatok a mai fiatalok körében, így ne is vegye senki magára, pusztán gondolkozzon el azon, van-e némi igazság tartalma.

000000000

Elírtam, helyesen: ... sajátkezűleg esztergálta a tanműhelyben ...

000000000

~1.9 kW, ~1900 N. Nyilván beletört a töredékébe is.

szabo janko

Teljesen egyetértek veled. Már a rajzokat se tudják rendesen elkészíteni. Nincs 1-es 2-es 3-as vonalvastagság,pedig csak át kellene állítani CAD ben. Egy bonyolultabb alkatrésznél meresztheti az ember a szemét hogy melyik a kontúr. A másik dolog sokszor feleslegesen túl szigorítják a tűréseket. Természetesen tisztelet a kivételnek.

ywathzay

Nem a tűrést szigorítják, csak fingjuk nincs mit csinálnak. Nekem épp valamelyik nap kellett volna síkköszörülni tűrésre... aztán kiderült hogy utána még polírozni akarják.

s7manbs8

Az autóvezetés sem ugyanaz joystickkel a képernyőn vagy élőben csinálni, nem érzékeli úgy a hatását az ember és emiatt virtuális elszáll könnyen. :)

7cim5mm0

Ha akarnád, értenéd amit leírtam, de nem akarod, így kár lenne folytatni...