Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

gaben

000000000

A kb. 0.1 mm/ford előtolás saccoddal lehet a baj, mert mivel kézzel toltad, nehéz ezt pontosan megmondani. És mivel ez is befolyásolja a P-t, gyanítom jóval kevesebb volt az ebben az esetben, mint 0.1 mm fordulatonként.

De mindegy is, az a lényeg, meg vagy elégedve vele, nem rezonált be a szerszámod, és tényleg szép, jó dolgokat készítesz kellő szakmai hozzáértéssel.[#eljen]

Varga László

Igazad van 0,09 század a forgácsvastagság!
Mind a két műveletnél megegyezik a forgácsvastagság paláston és furatban.
Előtolást 2mm-en meg nem illik elindítani,legalább is ez az én véleményem
-És 25mm re engedtem ki a kést
Mondjuk 40mm-es késhosszon beremegett a kés mikor megálltam,de a gyári iscar kés is ugyan így viselkedett.
Gépem elég kopott EMU-s 160

svejk

Minden valamire való CNC-re való furatkés szára keményfém, rendszerint a belső hűtésnek belül csatornával.

000000000

Az elmélet ha jó, akkor ott nincs mese, a gyakorlatban is aszerint fog történni minden. Ezen hidd el nem érdemes vitát nyitni.

Köszi az új képeket, esztergálási tesztet.
Nézd, rengeteg dolog nem stimmel itt a pontos adatokra vonatkozóan, már pedig ha számolunk, akkor ahhoz hiteles kiindulási technológiai adatok kellenek, egyébként kár alkalmazni az elméletet.

A fő problémás pontok, és kétely források a következők:

1. Ha egy frekiváltó is van a dologban, a 800 1/min se biztos, hiszen csak egy csicsa kijelző alapján gondolod, hogy a fordulatszám ennyi volt, a valóságban meg ki tudja, nincs mérőműszered a tokmányodnál, ami az igazat mutatná neked.

2. Ugyebár hagyományos esztergán dolgoztál, kézi előtolással. Az emberi kéz egyenletes forgatási képessége katasztrófális, a léptető topikban kitárgyalt mérőrendszerrel ez is kimérhető. Saját magamat is és mások kézügyességét is teszteltem már sokszor, hidd el a te kezed ügyessége se sokkal különb, de ha nem hiszed, szívesen a kezedbe adok egy tengelyt, és csak az a feladatod, hogy egyenletesen tekergessed. Sírni fogsz, ha meglátod a mérési eredményt, hiszen láthattad, még egy léptető motoros előtolás is milyen vacak, azaz mennyire ingadozik.

Ebből viszont az is következik, hogy a forgácsvastagságod hol ennyi, hol annyi, éppen kifogtál egy 0.09 mm vastagot, ha egyáltalán azt is jól mérted, mert ugye ki kellett volna síkba egyengetni, és a mikro minél nagyobb mérő felülete között mérni ezt.

3. Itt mintha már kellő alázattal, tisztelettel fordultál volna minden szerszám gép legnagyobb "Urához, Istenéhez", amit merevségi mátrixnak nevezünk a műszaki tervezői világban. Ugyanis amikor 40 mm-ről 25 mm-re lecsökkentetted a késkinyúlásodat, akkor minimum 6.55-ször kisebb lett a késed lehajlása a forgácsoló erő támadása kapcsán a "mátrix Úr" matematikai törvényei miatt, amiket a Fórum hobby jellegére való tekintettel nem részleteznék.

Aztán még lennének további pontjaim, gondolataim, de itt abba hagyom, mert az itteni szakik többségének a fejében már látom "a lila gőzt, hogy megint miket ugat itt össze-vissza ez a hülye mérnök".:) Aztán azt is tudom, vannak olyan Fórumozók is, akik meg tanulnak, és örülnek az ilyen fejtegetéseim, téma felvetéseim kapcsán.[#law][#wave]

6rk75uezn

Ha megnézed a képet akkor saccolhatsz hogy bizony jó ki van tolva az a kés a szárátmérőhöz képest!

6rk75uezn

". Ugyebár hagyományos esztergán dolgoztál, kézi előtolással. Az emberi kéz egyenletes forgatási képessége katasztrófális"

Itt a nagy igazság,ezért vágyom én egy olyan gépre aminek a kéziszánján is van előtolás (kúpok esztergálása) igaz sok esetben kúpot esztergálás után köszörülni illik.

ywathzay

Meg kell ostorozzam magam, megnéztem a hasonló késem. Hát annak is forrasztva van a szárvég, és a szár olyan kemény hogy a reszelő nem viszi. Viszont a nagy furatkések szárai valószínűleg csak nemesítettek, azok lényegesen "puhábbak".

svejk

"... amikor 40 mm-ről 25 mm-re lecsökkentetted a késkinyúlásodat, akkor minimum 6.55-ször kisebb lett a késed lehajlása..."

Itt nem játszik az a -már itt a fórumon is sokat emlegetett- relatív egyszerű képlet melyben a lehajlás a kinyúlás 3. hatványával változik?

svejk

Hagyd, eltekintünk tőle! [#kacsint]

Kézbe fogva már a súlya is árulkodó az ilyen késeknek.

6rk75uezn

Ez a 6,55-ös szorzó ez elég brutál,de mint tudjuk sokszor minden egyes miliméter sokat számit ha késkinyulásról van szó.

000000000

Jól emlékszel, kitárgyaltuk ezt már párszor, annak idején (~kb 10 évvel ezelőtt) egy tanulságos táblázatot is feltettem a hobbycnc tárhelyre konkrét számokkal a köbös függvény hatás bemutatására a lehajlással kapcsolatban.

KoLa

Háááát!
Hol van szükség arra hogy, 6mm-es száron 2mm széles beszúrást készítsünk furatban? sehol!
Ez a szerszám így ránézésre sem fér be egy 9-es nél kisebb furatba, de lehet hogy egy 10-esbe se, és ott van a sok forgács ami keletkezne egy 2mm-es élről...
Ha ilyen nagy furatba kéne beszúrkálnom, nem a fogpiszkálót veszem elő!
Valami sántít!mert a lapka hátszöge is sokkal nagyobb furatra készült, szerintem 16-os furat alatt nem nagyon használható csak központ felett,stb,stb,stb...de azért jól néz ki.

Varga László

Gumigyűrű O gyűrű beszúrás.
Ez a kés egy gyári koppintása,amit én faragtam a sátor előtt.
Ezt átköszörülöm ha kell menetkésnek, vagy furatba mélyen 45 fokos letörés.
Befogható maróba is ,és akkor seeger beszúrás,( vagy T nút).
Elég szélles körben felhasználható.
Nem véletlen gyártották le ezt a fajta lapkát,és a kést!

000000000

"Elég szélles körben felhasználható."

De nem 2 mm-es beszú késként, és 40 mm-t kilógatva acél forgácsoláskor ezzel a nevetsége 6 mm-es befogó szárral.

KoLa-val messzemenően egyetértek.

Egyébként megint segít nekünk a matek.
Tegnap már elkezdtem kiszámolni a közölt adataid alapján a forgácsolási P, írtam is, hogy irreálisan nagy P jött ki (~800W). Ugyanis ekkor a késedre ~ 600 N erő hat a számok tükrében.

Javaslok egy mérést neked. A 40 mm-es befogási hossznál terheld meg a késedet ~ 60 kg-os súllyal, és a lehajlását mérd ki egy mérőórával. Fokozatosan terheld, mert még az is lehet, a késed szára maradandó deformációt szenved, vagy eltörik (ki is lehetne számolni, de nincs hozzá elég valós adat). Meg fogsz döbbenni, mit mutat majd az óra.