Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

cbvngh

Üdv!

Segítséget szeretnék kérni. Van egy 160 mm-es 3 pofás tokmányom, ezt szeretném feltenni az eszterga gépemre, de azon csak morse 3-as hely van.  Szóval kellene egy tárcsa 3-as kúppal. Aki tud ilyet eladót, vagy csinálni kérem keressen privátban, köszönöm. Kerestem már több helyen is, de 3-asal nem volt.

vadember

Igen karcsú lesz a Morse 3-as tengelyű tokmányhátlap a 160-as tokmányhoz. Én biztos nem állnék be elé dolgozni.

49db863y8

Milyen esztergád  van? Tegyél fel egy képet róla.

KoLa

Most hogy így szóba jött, 160-as tokmányom van Morse2-es kúpon, 125-ös Morse3-as kúpon, egyedi síktárcsa 320-as átmérővel Morse3-as kúpon.
A Morse3-as menesztők a kismarógépem főorsójába voltak behúzatva M12-es menetes szárral, mert akkoriban csak így tudtam nagyobb átmérőket farigcsálni.
Lehet hogy itt sem esztergagépről van szó?

vadember

Ezt írta "ezt szeretném feltenni az eszterga gépemre".
Lehet, hogy a szegnyeregbe szánja? [#nemtudom]

KoLa

Az EAN 1000-s szegnyeregbe kell a 3-as kúp emlékeim szerint.

cbvngh

Holnap fényképezem és küldöm. Amúgy egy házi készítésű faeszterga. Amit úgy vettem hagyatékból magamnak. Van a főorsón menet is, ami 39.5 mm átmérőjű és 4-es emelkedésű, szóval eddig nem tudtam belőni hogy milyen is.

vadember

Pedig már be is azonosítottad a menetet M39.5x4 mm. M40-es akart az lenni lánykorában.
Erre a menetre csináltass tokmány hátlapot a tokmány illesztő peremének megfelelően.
Faesztergán nagy fordulattal dolgoznak és a kiinduló alapanyag sokszor nagyon is kiegyensúlyozatlan. Ha nem szabályos forgástestet pl. korlátelemet vagy gyertyatartót akarsz készíteni, akkor ez a kiegyensúlyozatlanság még akkor is megmarad amikor elveszed a csúcsot. Az a tömeg ha megforgatod gyorsan eltöri a hármas Morse kúpodat. Nem dísznek vágták a főorsóra azt a menetet.

szpinya

Segítséget szeretnék kérni a kollegáktól.
Egy amatőr, ámde elég bosszantó hibát követtem el.
Levettem ezt a késtartót a helyéről, majd pár hét után (nem emlékezve pontosan , hogy mi-miután következik a belsejében) összeraktam.
Most ott állok, hogy nem lehet lelazítani a felső tekerőszárat sem, valamint magát a késtartót sem tudom forgatni.
Lenne valakinek esetleg összeszerelési rajza erről a kétartóról?
Vagy esetleg gyakorlati, tapasztalati tanácsa a megoldást illetően?

ii5d35wcx

Sziasztok !

Érdeklődnék, hogy dahlander motort- 1400/720 ford- lehet-e, 3-fázisú frenkvenciaváltóval

üzemeltetni úgy , hogy mindkét fordulatot lehessen használni?

A youtubon láttam egy videót ahol úgy néz ki , hogy átkapcsolja a magasabb pólusszámra.

Aki villamosipari vénával rendelkezik , biztosan tudja, hogy mit csinált az illető a kapcsoló dobozban.

Előre is köszönöm !

Üdv: Sanyi

ii5d35wcx

Találtam egy másik videót, ahol szintén ügy látom , mintha dahlander motor lenne.

Szalai György

Én a kérdésedre a ,,Nem olyan egyszerű, vannak feltételei." választ adnám.
De lenne egy viszont kérdésem is, ha nem haragszol meg érte. Hogy: Mit nyersz a frekvenciaváltó használatával?

svejk

Ha a 3-fázisú frenkvenciaváltó alatt azt érted, hogy 3x400 V-os betáppal rendelkező, akkor igen működtethető.

Csak egy Dahlander kapcsoló kell és természetesen a videóval ellentétben csak álló helyzetben illek átkapcsolni.

ii5d35wcx

Szia ! Igen , egy ilyen frekvencia váltóm van.

ii5d35wcx

Bocsánat! lemaradt a másik kép