Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

PSoft

IdézDe szerintem bármilyen kést megköszörülsz ... :)

Ez igaz, de...
Itt a fő cél, a jól használhatóság lenne.:)
Nahhh jó...másodikra/harmadikra,kis igazításokkal azért, sikerülni szokott.[#vigyor2]

Virbo

Köszönöm a tippet, van tőle késem.
Egy gépet próbáltam ki, az csinálta azt a felületet.

zozo

Ezt azért majd inkább furatba használd, mert ez furatkés, nem átmérőzésre való.

ywathzay

Sajnos/ nem sajnos a forgácsoláshoz nem értő embereknek a felület milyensége/ szépsége/ tükrössége egyenes arányban áll a kivitelezés "jóságával"/ pontosságával. Magyarul Ha "szép" a felület lehet rossz a méret ez az esztergályos naaaaggyon tuuuuuuud! Ha nem szép de pontos, akkor jön a "hááááááát maj' meglátjuk jólessze".

Varga László

Természetesen ez a kés használható átmérőzésre is .
Mivel az átmérőző kést a kés keresztmetszete másfélszeresére szabad kiengedni a késtartóból,és ezt be is lehet állítani!
Az igaz hogy ebben a módban csak a késrádiusz félszeresét szabad fogásmélységnek adni.
Késkeresztmetszet másfél szerese minden késnél igaz, csak egyedül a furatkésnél más a helyzet ,de amikor ezt megállapították akkor még a beforrasztott lapkás furatkések voltak.

zozo

Köszi, igazából én is arra gondoltam, hogy nem alkalmas nagyobb fogásmélységhez, de egy simító fogás valóban beleférhet, mint írod,  fél rádiusz mélységig.

Egyébként pár napja jutottak eszembe a késeid. Hegesztett varratos cső furatának esztergálására,  egyéb hegesztett alkatrészek felszabályozására is alkalmasak? Mennyire viselik az ütő igénybevételt?  

Vídiásban is voltak (talán a K jelűek) amik gyalulásra, hegesztett alkatrészekhez is jók voltak, de jópárszor sikerült kipattintanom a jó kis P-jelű késeket ilyen igénybevétel esetén.

Virbo

A "zakatolós" géphez picit visszakanyarodva, jobban megnézve a felületet kiderült hogy a mintázat "féloldalas".

Valószínűleg nem ez lesz az én gépem, de mint érdekesség azért megkérdezem: ez vajon mitől?
(Némi elfelejtett infómorzsa, hogy a hosszánt a kézi tekerőjével tekerve néha
 ugrik egyet a tekert irányba, egy kitüntetett helye van, a fogasléc toldásnál, de random más helyen is elő-elő fordul. Ezt se értem mi lehet.)

zozo

A  hossz-szán ugrás leggyakoribb oka a fogaslécbe szorult forgács. Ki kell tisztítani, a fogaskerékkel együtt.

Ez a mintadarab alu cső? Sztem simán belefér a féloldalas másság az anyagminőségbe. Persze jó élszöggel esztergálva nem látszana a pikkely sem. (csak ha rezgés és kotyogás mentesre be van már állítva a gép)

Virbo

A kiindulás 32-es AlMgSvalami rúd. Nem hiszem hogy anyagminőségi probléma, mert az én ceruzahegyezőmön ugyanebből nem produkálok ilyet.

mex

Egyenőtlen fogásmélység, (excentrikus befogás)+szétkopott főorsócsapágy is létrehozhat ilyen eredményt.
Az anyaghibát ez esetben kizárva. Alu állványcső forgácsolásakor gyakran látható a nem egyenletes anyagminőség, legalábbis én tapasztaltam anno.

KoLa

KoLa

Ez a régi,felületkövető furat beszúrás videó jut eszembe róla!

h474we4

Helló ! Nem tudom, hogy jó helyen járok-e, de keresek Pilisvörösvár környékén vagy az észak-budapesti régióban olyan embert, aki régi EMU-250 eszterga javításához ért. Ha akadna ilyen mester, akkor privátba várnám az elérhetőségét. Sajnos, elég ritkán jutok el ide, de a privát leveleim minden nap legalább egyszer megnézem (és remélem, hogy lehet innen a fórumból privátba válaszolni). Megköszönök minden segítséget előre is.

Devecz Miklós

"és remélem, hogy lehet innen a fórumból privátba válaszolni"

Lehet, ha megadod az adatlapodon a privát email címedet.[#wave]

d6i9g5pbs

Üdv tagok  
Keresek EMCOMAT 7 marófeltétjének a robbantott rajzát méretekkel.. ha van valakinek kérem jelezze köszönöm..