Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

jani300

Kösz hogy feltetted ,ezt a megoldást még nem is láttam .

pisti73

Nagyon köszönöm!

TROMF22

A típust sajnos nem tudom megmondani, de a fotókon egy sokkal-sokkal nagyobb gép van mint a Myford ML1---ML4.
Az orsóház kicsit hasonló, de más nemigen.

s7manbs8

Ezeken az E2N meg hasonló gépeiteken milyen kúp van a főorsón, MK4 ?

Vetesi75

Belső kúp E2N/E3N az MK4-es, E1N patron fészkes. Külső E3N rövid kúpos, E2N rövid vagy hosszú kúpos, E1N menetes.

s7manbs8

Csuhás

Tanácsot kérnék: Milyen gömb esztergálót érdemes építeni?
Most a képen látható elrendezésű eszközöm van, de nem igazán ügyes, mert rövid szárú gömböt, illetve vékony nyakú gömböt nem lehet vele esztergálni mert mindig útban van a tokmány, vagy nem fér oda a lapka. Nekem kb 1..30mm között kellene néha esztergálnom golyót és fészket is.

svejk

Miért nem applikálsz fel ilyenkor a keresztszánra egy CNC-sített plusz kis X-Z felépítményt.
Meg lehet ám az ilyet szokni :)

Értem én hogy hagyományos gép, hagyományos forgácsolás híve vagy de a lehetőségek tárháza nyílna ki előtted.

Csuhás

Most gyártottam egy kupac kis menetes sárgaréz "csőszerelvényt" lépcsőkkel furatokkal. Ugyan ütközőre dolgoztam, de azért el tudtam volna képzelni a munkához egy ilyen kis segéd berendezést.

svejk

Pont az ilyen "kis kupacnyi" mennyiségre tökéletes.
A pár kattintással való korrekciózás és reprodukálhatóság megfizethetetlen ilyen eszköznél.

Ha épp elfogy a menetes távtartóm akkor mindig nekilelkesedek esztergát építeni... de aztán mindig ellaposodik a dolog.
Pedig már több gépezetnél segédkeztem, lehet magamnak is tudnék csinálni :)

TROMF22

Arra a kis sárga GANZ-DINAMO -ra applikálnád?
Szépen rendbe hoztad. Megvan még?

svejk

Nem-nem egy E2N-re.
A Ganzost átvette a Varga Laci, hogy majd azzal mutatja be a találkozókon a kiskéseit, de aztán mindig elmarad az is. :)
Pedig az egy kis hordozható gépecske.

mdani2

Erről van valami fotód? Hogy néz egy ilyen ki? Az ágyra teszed közvetlenül? Vagy a késszán helyére?

svejk

Nekem nincs, de nem látom bonyolultnak. Vagy a késszán helyére vagy ha van a hátsó késtartónak megmunkált helye akkor oda.
Természetesen ilyenkor az eredeti szánokat rögzíteni kell.

Hobby-ban  vagy modellezésben az esetek túlnyomó többségében apró alkatrészek megmunkálása a cél.
A CNC-s segéd szánszerkezet akár elég ha mondjuk 100x50 mm-t mozog. Pici, 30-100 W-os motorok elegek lehetnek.
Az eredeti szánokkal rá lehet közelíteni majd csak Ciklus start. :)

No jó, ideáig azért nem egyszerű eljutni.
De aki már legalább egy favázas gépet összedobott az már érti a dörgést.

mdani2

Tetszik az ötlet. A hátsó késszánon szépen el is férne. Felvettem a harmadik 5 éves tervek közé. :)