Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

svejk

De csinálj hozzá egy faca kis revolver fejet is! :)

6rk75uezn

Vagy 3 éve én is ezen agyaltam...
Milyen jó lenne menetvágáshoz,kúpokhoz ės ha esetleg ilyen kis sorozatmunkám van.
Na majd egyszer talán...
Nem tudom mennyibøl lehetne kihozni,talán egy 100 as.

Istvan0728

Talán ez jobb szerkezet és nem ütközik a tokmányba:https://www.youtube.com/watch?v=1AUPBj8cBQ8

VViktor

Szia. Tudom ezt fához használják,de.... egy próbát megérne.

3ebj3bk8b

Sziasztok!

Lehetőségem lenne megvenni egy TOS SV18RB esztergát.
Ezeket 10-16kw körüli DC motor hajtotta, sebességváltó nem volt rajt, és volt hozzá egy hűtőszekrény méretű vezérlő.

Na ennek nincs meg a motorja.
A kérdésem az lenne, hogy vajon meg lehetne e hajtani ezt a gépet a képen látható Fanuc AC spindle motorral?
Illetve, ezt a motor vajon egy megfelelő méretű Vectoros frekiváltóval lehet e üzemeltetni, vagy csak a saját szervo erősítőjével.
Van kb. ez a hetem eldönteni, bele merjek e vágni. Minden építő jellegű tanácsot szívesen veszek!
Köszönöm!

d30xhrezp

Nem tudom ezt látta-e?
Talán ez jó lehet neked.

Csuhás

Láttam már ezt az elrendezést. Az általad mutatott az ügyesebb mert több helyzetben is beszerelhető a kést tartó oszlop. Két bajom van ezzel a kivitellel: A videón is látszik milyen kevés kell hogy beleakadjon a tokmánypofákba, illetve homorú gömböt esztergálva hosszú késkinyúlás adódik. Jobbnak gondolom a vízszintesen befogott kiesztergáló fejet mert ott legalább nem hajlítani igyekszik a kést a fő forgácsoló erő.

Most egyébként a gyári E2N E3N gömbesztergáló tűnik a leginkább használhatónak, csak azokat most éppen piszok drágán adják...

KoLa

Nekem volt egy "gyári E2N E3N gömbesztergáló",annó, nekiadtam Laslie-nek.
Nem hiszem hogy ezt a pontosságot el tudnád-e valaha is érni vele, mint a videón!
Ezek a hobby megoldások sokkal jobbak mint a gyári kütyük!
Nézd meg jobban! itt nincs csúcssugár kompenzáció, a szerszám mindíg a forgásközpont felé mutat!
A "gyári E2N E3N gömbesztergáló" egy hasonló gömbfej esztergálása esetén alul maradna pontosságban, mivel egy századpontos rádiuszkés kell hozzá ami körbejárás után adja ezt a pontosságot, és még itt van a körmozgás beállítása, teljesen lehetetlen akár tizedeket is korrigálni mivel egy ténútban kell kézzel tologatni.

A videón láthatót, akár egy hegyes késsel is meg lehet csinálni, az pedig hogy milyen közel van a tokmánypofa kinek-kinek saját dolga.

6mrgeizbx

Gömb esztergálásra a marógép kőrasztalát használtuk régen a keresztszánra szerelve, rendkívül sikeresen....

KoLa

Nagy gépen, el tudom képzelni![#eljen]

d30xhrezp

Értem.Én egy kis CNC mechanikát rakok fel a hátsó késtartóra.

Varga László

Lehet hogy inkább ide való!
Mángoroltatok már esztergán?
Nekem sikerült egy saválló csőre .
Kiindulásom egy golyó volt amit átesztergáltam 60 fokos görgővé.vékony falú saválló csőből viszont egy mézes hordó csap lesz.
A menet volt kérdéses ,mert nem igazán adta volna ki, ha vágom a menetet.
Mivel a golyó csak felület kezelt ,a görgő deformálódott egy kicsit.

Varga László

Mivel a rozsdamentesnek van egy olyan jó tulajdonsága össze tud rágni a menet ,így az anya polikarbonátból készült