Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

designr

A hézagolást ugysem tudod megúszni..
Nem fogsz minden késtipusból a gépedre valót találni.Gyorsacélból meg köszörülsz belőlle mindig változik.
Megoldás lehet egy állítható magasságú olasz késtartó..

vadember

A megadott késméretek az él magasságát jól közelítik a forrasztott lapkás késeknél.. A furatkésekre ez nem vonatkozik, ott lejjebb van az él.
Ha 10 mm az élmagasságod, akkor maximum 10 mm élmagasságú kést tudsz használni. De a hézagolást nem fogod tudni elkerülni, mert a köszörüléskor veszít a magasságából a kés éle.
Vegyél gyorsváltós késtartót meg sok betétet és akkor csak egyszer kell belőnöd minden kést az élezés után.

n9v66e6vr

Köszönöm a válaszokat én főlé sacoltam azthitem legalább 16x16 os kell majd:)

J-Steel

Mi az a kúpos menet a colos csöveknél, hogyan készül esztergán?
 Vajon a menetárok mindig ugyanazon az átmérőn van és csak a menettető átmérője változik?  Vagy mindkettő változik? Mert akkor eszterga hosszánjával késsel nem megcsinálható. A kéziszán nem lakatolható a főorsóhoz.

svejk

A megoldás:  kúpvonalzó

J-Steel

"A kúpvonalzó nem állandó tartozék, a gyártótól külön kell rendelni."

Reméltem van valami más lehetőség.

jani300

Van .
Megesztergálod a kúpot , és fordítva vágod a menetet ,és kézzel segítesz rá a keresztszánon , a menetvágásnál .
Meg lehet csinálni , nekem lehet nem menne .
A csőmetszővel mi a baj ?
CNC-n nem gond szerintem .

J-Steel

A kúp elkészítése után miért kell fordítva vágni a menetet?

jani300

hasítókúp
Itt lehet nem látszik hogy kézzel megy utána a keresztszánon , de a nagyolás videón igen .
Nem néztem végig csak bele tekergettem .

jani300

Csak akkor kell ha nem balmenetet szeretnél .

ysc3kmx9v

A hasítókúpra két okból kell bal menetet vágni,az egyik az,hogy a kéziszán segítségével a megesztergált kúp alapra kézi vezetéssel a keresztszán holtjátékának kivédésével, csak így lehet menetet vágni.A másik ok amikor szükség van a balra forgás irányra,ilyen a traktor gardán hajtás.A CNC golyós orsós gépnek mindegy ,hogy bal vagy jobb menetet vág.

Peppe51

Eszterga felújítás (1000mm):
Az ágy 0,6mm-t kopott a tokmánynál, tőle 400mm-re már nincs kopás. Gondolom a keretszán hasonlóan "lejtősen kopott).
Van valakinek tapasztalata, hogy érdemes kézzel nekiállni, vagy csak a méregdrága köszörültetés maradt (100-150e)?

ywathzay

Nem mindig az a drága ami elsőre annak tűnik. Ha 150-ért felköszörülik, akkor az nem is sok. Vagy küszködhetsz vele hetekig, míg valamit sikerül kihoznod belőle..... ha sikerül.

vadember

Nem fog neki sikerülni. Tudható a kérdésből.

jani300

Hát igen 150  egészen baráti árnak tűnik .
De azt még tisztázni kellene hogy a mi tartozik ebbe az árba -
Önmagában az ágy felköszörülése még messze nem a felújítás vége .