Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

TROMF22

Ez nagyon rondán néz ki.
Kopásból, de talán még "felújításból" sem adódhat ekkora magassági eltérés.
Inkább az lehet valószínű. hogy a szegnyereg vagy az alátét elem, esetleg mindkettő más géphez tartozó volt.
Mindenképpen azt az állapotot kellene elérni amit a [#910@hostya]  fórumtársunk fotója mutat.
Alakzáró kapcsolat, szabályos sík és párhuzamos felfekvés a szegnyereg erre szolgáló felületei alatt.

jani300

[#eljen]
Nekem is az volt az első gondolatom hogy másik géphez tartozhatott a szegnyereg .
Talán megérné agy másik talpat gyalulni alá .
Akkora a különbség hogy itt már a járóhüvely helyének a felfúrása sem lenne igazán célszerű , nem nagyon maradhat már ahhoz elég "hús" .

rezsici

Szétszedtem a szánt és leütöttem róla a tuskót amire a késtartó ment, de a csavar így vékonyabb mint a másik késtartó furata, 15mm. Akkor ezek szerint nem eredeti a szán?

Rezsici

rezsici

Köszönöm mindenkinek a hozzászólását és segítségét.
Ez így tényleg nagyon ronda és persze tudom, hogy nem maradhat így, csak azért lett így felpolcolva, hogy latható legyen mekkora az eltérés.

Szerintem is az lenne a megoldás amit írsz, hogy egy másik talpat csináltatni alá. Esetleg ötlet, hogy itt a fórumon ki vállal ilyen munkát?
Vagy mivel a hüvely is eléggé kotyog, lehet egy másik nyerget kellene néznem hozzá.
Rezsici

ysc3kmx9v

Lehetőség szerint meg szeretné mindenki saját maga oldani a feladatot.Most én is mondok egy ötletet,a magasságot lehetne úgy is emelni mint amikor az ágyat köszörülik és a magassággal gond lesz.Ragasztani vagy csavarozni kellene a csúszó felületek alá magasítóként léceket,ezt jó méret megközelítéssel meg lehet csinálni házilag is.A pontos szegnyereg központba hozáshoz azonban szükség lesz a saját gépen való szegnyereg felfúrásra,fúrórúd segítségével,és a szegnyereg kellő mértékű leterhelésével,a szegnyerget előtolással húzatni vagy szán elé téve nyomatni.A végén új hüvely gyártása.

6rk75uezn

.....végén új hüvely gyártása."

Ezután meg egy mérőtüske segitségvel addig hántolni a szegnyeregtalpat az ágyhoz még a függőleges és a vizsintes párhuzam be nem áll.

jani300

Szia !  Evvel a hozzászólással kapcsolatban felmerül bennem egy komolyabb , miért is ?
Ha azt írod hogy a behántolt , illesztett szegnyeregtalpú szegnyereg hüvely finomfúrása előtt érdemes mérőtüskével ellenőrizni a főorsó térbeli párhuzamosságát a szegnyereg vezetékkel arra igent mondanék .
De azt nem igen értem mit tudnál illeszteni egy készre finomfúrt furaton .
Egyébként régebben nagyon jó videók voltak a felfúrás kivitelezéséről ,de most biztosan nem találnám meg .

rezsici

Köszönöm a tippet, de sajnos szakértelem és szerszámok hiányában kizárt dolog, hogy meg tudom csinálni amit leírtál.
Még ha tudnék is akkora fúrót szerezni amivel felfúrom a nyerget, fogalmam sincs, hogy a hüvelyt hol és kivel tudnám legyártatni. De az sem biztos, hogy jobban jönnék ki árban, mintha megpróbálnék szerezni egy másik nyerget, amit rendesen ki lehetne hézagolni ahogy [#910@hostya]  képén [#t133p43906#] látszik.  

Aztán meg ott van amit [#2430@jani300] írt [#t133p43911#], hogy nem maradna elég hús.
Azért köszönöm.
Rezsici

jani300

A hivatkozott hozzászólásomat vagy félreérthetően írtam vagy félreértetted .
Ha bármi módon visszakerül az eredeti főorsó vonalba a szegnyereghüvely középvonala , akkor természetesen fel lehet finomfúrni a saját gépen .
Akkor nem maradna elég "hús" ha a főorsó és szegnyereg középpont nincsen a fúrás előtt helyreállítva ,legalább nagyjából .
A fúrórúd egy állítható betétkéssel ellátott hengeres rúd ,általában .
Viszonylag könnyen elkészíthető . Ne csigafúróra gondolj evvel kapcsolatban .

ysc3kmx9v

Nem kell megijedni,nem olyan nehéz a feladat.Azért mertem javasolni ezt a megoldást,mert én már próbáltam,és bevált.A naptár 1976 nyarát mutatta,az első esztergapadomat akkor vettem,hiányzott a szegnyereg talp,a gép ágy is agyon kopott.Kezdődött a nagyjavítás,ágyköszörültetés,meg ami még ezzel járt.A szegnyereg új talpat kapott,a nagy sietség végett alacsonyra sikeredett,és másikat már nem akartam készíteni.Az előzőekben írt módon meg lett emelve,és az ágyon a helyén textilbakelit csíkkal fel lett emelve,ami ragasztva lett. A magasságra vigyázva,fúrórúddal,amit magam készítettem felfúrtam a szegnyerget.A hántolás a talp vonatkozásában csak kis mértékű volt hiszen az ágy elég pontosan jelölte a helyet.Az így készített szegnyereg nagyon pontosan tengelyvonalba esett,pontosabb megmunkálást abban az időben elképzelni sem lehetett.

rezsici

Értem amit leírtál, én válaszoltam rosszul [#4044@crosspisti] nek. Arra gondoltam, hogy ha hézagolás nélkül visrosszaknám a nyerget az ágyra és úgy lenne megfúrva, akkor nem maradna hús. És tényleg nem sok maradna, mert akkora a hézag.

Köszi, erre a fúrórúdra sosem jöttem volna rá, hogy mi. Hiába, a hozzáértés hiánya! Majd kiguglizom, hogy hogyan néz ki.
Rezsici

rezsici

Biztos nem nehéz, annak aki ért hozzá. Nem kételkedek abban, hogy meg lehet csinálni ahogy írtad, csak sajnos én nem nagyon értek hozzá és még az ismeretségi körömben sincs olyan aki behatóbban értene.

Bár most, hogy már tudom mi a fúrórúd lehet meg is próbálom, de még mindég ott van az új talp és hüvely legyártásának a problémája. Hogy hol és kivel?
Rezsici

jani300

sZEGNYEREG HÜVELY FELFÚRÁS

Ijesztésnek egy főorsóban vezetett fúrórúddal történő szegnyereg fel fúrás .
Na most hogy ez e legcélravezetőbb megoldás az most nem releváns , csak egy példát kerestem gyorsan , hogy legyen némi fogalmad a dologról .

6rk75uezn

Jaaaj nem,félre értettél,leirom mégegyszer mert lehet én nem irtam le elég alaposan.

Tehåt az hogy beteszi valaki a szán elé a nyerget és felfúrja majd készīt bele egy hüvelyt az nem biztos hogy fūggőleges és vizszintes pårhuzamot tekintve jô lesz az ágyhoz.

Tehåt ha megtörtént a nyereg felfûrása és a helyén van akkor annak hüvelyébe egy mérőtüskét téve lehet ellenørizni hogy mennyi eltérés van a párhuzamokban,és ha van (márpedig valamennyi lesz) akkor a nyeregtalp hántolåsával lehet korigálni.

Remélem most érthetőbben irtam le [#kacsint]

jani300

Hát igen most is ugyan azt írtad mint először .
Jól írtad csak én nem értem .
"Tehåt az hogy beteszi valaki a szán elé a nyerget és felfúrja majd készīt bele egy hüvelyt az nem biztos hogy fūggőleges és vizszintes pårhuzamot tekintve jô lesz az ágyhoz."
Az ágynak két csúszó felülete van .
Itt csak a szegnyeregvezetékkel foglalkoznék .
A szánvezetékhez lehet nem lesz jó , ha az kopott .
Nem értem ha a szegnyeregvezetéken csúszik fúrás közben ,ahhoz miért ne lenne jó .
Itt ugye a kés egy rögzített körpályán mozog .
Ha nem jó a tengelyvonal ,akkor is max ovális lesz a furat .
Amit linkeltem az a módszer más , talán avval könnyebb félrefúrni , mert a hosszán vezeti .
Egyébként is ha hántolod utólag ,csak lefele tud sűlyedni újból a furat .
Lehet igazad van ,csak nem értem a logikáját .