Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

mma6fim4

Az enkóder 2500-as a PPR-hez pedig 9999 van beírva. Ebben biztos lehetsz. Nem volt időm szórakozni a szervo meghajtóval mert mihamarabb dolgoznia kellett a gépnek, így mértem, és írtam. De majd megnézem hogy fel van-e valahol szoroz6va benne ha készen van az adag.

000000000

Erről írtam én is, a 9999 nem egyenlő tízezerrel (4X encoder jelfeldolgozás esetében).

000000000

Te meg abban lehetsz biztos, már számításkor eleve pozíció hibásan dolgozik így a vezérlőprogramod.

mma6fim4

négy karakternyit lehet beállítani. Ezért ennyi. Az én választásom hogy jelenleg így maradt, mert nem akarok egyméteres menetet vágni vele. Ha pedig majd lesz időm leosztom a meghajtóban aztán szép kerek szám lesz ami belefér :)

zt2c4wh9

Csak a képernyő szettben van bekorlátozva max. 9999-re az érték. Menj be képernyő szerkesztő módba (General settings fül/Edit screen gomb) és válaszd ki az encoder felbontás mezőt és írt át a max. értéket nagyobbra. Majd mentsd el a képernyő szerkesztővel. Ezután tudod nagyobbra is állítani az értéket a mezőben.

mma6fim4

Köszi, meg is vagyok!

svejk

Én is köszönöm a beszámolót!

Mekkora step frekit sikerült elérni az LPT porton üzembiztosan?

KoLa

Teljesen egyetértek azzal amit írsz!
Már vagy 8éve használom a Linuxcnc-t LPT portról 12Nm-es léptető motorokkal, esztergagépen.
A Stepkonf-al kezdtem,( figyelni kell a mértékegységekre! ) azóta már okosodtam annyit hogy szerkeszgetem a configot.
Ez a régi, lusta cnc esztergám, egy EU175-ből épült annó!és tök jó!
A gyosjárata 1560mm/perc, menetvágáshoz 1000mm/perc sebességig használom, ez azt jelenti hogy a menetemelkedés szorozva a főorsó fordulatszámmal, ne legyen több 1000-nél.
A g95 itt tényleg fordulatonkénti előtolást jelent, ha nem forog nem megy, csak kicsit tér el a g33-tól, talán!?, nem kell neki index jel.
Az at speed menti a melléváltást, vagy az elfelejtett váltást, a hal file-ban lehet állítani a tolarenciát.
Nálam pl. amikor kúpesztergálásnál a kés visszajön 200-as átmérőn és az x tengely beugrik'60-as átmérőre, akkor a szintén lassú föorsóm nem tud időben felpörögni a megadott g96-ra, az at speed ilyenkor jótékonyan vár, a megfelelő fordulatszámra és csak azután indítja el az esztergálást.
Előtte a Mach3 ilyenkor morzsolta az anyagot erősen...
Szóval én csak támogatni tudom a Linuxcnc beállítását egy hobbicnc esztergagépre, mert alapfokú tudással is jó eredményt lehet elérni.

svejk

És a másik linuxos esztergádban milyen hardver van?
Az gondolom nem LPT-s.

KoLa

Hát! a Gildemeister CT40 az már egy másik dimenzió, és itt már látszik, hogy a Linuxcnc megállja a helyét ipari környezetben is, nincs sok összehasonlítási alapom, de az eredeti vezérlőt lepipálja az biztos, mivel már be van gyakorolva részemről a használata így teljesen kézreáll a használata.
Persze itt már külhonból kaptam segítséget, Halász Attila Szabadkáról, mindent megoldott, a Linuxcnc axis felületére kértem a beállításokat.
Ezzel mindíg baj volt itt a fórumon, senki nem nagyon értett hozzá pl: kellett volna az esztergára, fordulatonkénti előtolás kiírása, vagy az aktuális kerületi sebesség kiírása.
No ezeket megkaptam alapban a Linuxcnc-re, mi kell még?
Mostmár boldogulok, állandóan rendelkezésre állnak az adatok, total kontrol van, persze, van beépítve két mesa kártya és egy plc.
Számomra újdonság volt hogy, a szervómotorok  enkóderei a tápot a szünetmentes tápegységről kapják, így nincs lépésvesztés addig amíg a táp bírja az áramszünetet!
A telómról megpróbálok ide képet küldeni a vezérlőről, talán  sikerül...

ywathzay

Én pont ilyen "beszámolókra" voltam kíváncsi, átnéztem Tibor eszterga programjának leírását a honlapján, az sem lehet rossz, de milyen jó lenne ha arról is írna olyan akinek személyes tapasztalatai vannak a használatáról.

mjfpgx8v0

A freki?

A mostani beállításokkal éppen 8kHz.
Így jön ki 2mm-es orsót direktbe hajtva 8 mikrolépéssel a 600 mm/perc. Lehetne a duplája is, csak elfeleztem az üzembiztonság kedvért, azok a 3Nm-es motorok, hát nem nevezném túlzásnak őket. Nagyobb, 12 Nm-es motorokban gondolkodva 20 kHz-en jönne össze az 1500 mm/perc. A teszt meg 40 fölé saccolja egy picivel. Furdal is a kíváncsiság, de majd egyszer..
Volt olyan mikrolépés próbálgatás, ahol 24 kHz volt, akkor is működött.
Egy hagyományos csúszóvezetékes mechanikánál szerintem nem az LPT órajele lesz a limit.

mjfpgx8v0

Igazándiból nem tudom mennyire szántad kötekedésnek, tény hogy az LPT+stepper motor konfig nem a legkifinomultabb műszaki megoldás, viszont a legolcsóbb, és a harver már adott volt.
Hobbistaként nyilván az igények is inkább a lehetőségekhez igazodnak, nem mindíg törekszem a kompromisszummentességre.

A mach3 ott bukott el nálam, hogy akkor még a főörsóval szinkronban mozgás, menetesztergálás nem volt kiforrva, csak a problémákról olvastam.

Nem mellékesen az sem egy utolsó szempont nálam, ha véletlenül pénzt is keresek vele, ami mostanában megesik, akkor mégis csak jogtiszta szoftverrel illik...

000000000

"Igazándiból nem tudom mennyire szántad kötekedésnek"

Miről beszélsz??? Hiszen a valóság az, hogy gratuláltam neked, és végig dicsértelek, követendő példaként állítottalak.

svejk

Köszi!

A 40 kHz-el megelégednék én is.

Kommersz "talált" PC, vagy keresgéltél, válogattál ami ezt tudja?