Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

svejk

Ja, ha direkt neki készítettétek a főorsószinkront az más! [#vigyor3]
Én is kértem már sok mindent az UCCNC-be és majdnem mindent meg is kaptam. [#finom]

No de komolyra fordítva, egy barátomnak egy EU630-2000-t kell CNC megmunkálásra felturbózni.
Szerencsére az első feladatok nem túl bonyolultak, de a menetre szükség van.
Így vagy kisakkozzuk az UCCNC-vel a feladatokat és CAM-elünk ezerrel, vagy elő kell venni mégis a LinuxCNC-t.

mma6fim4

A Mach4 nem tudja ugyanezt? A G96-ot tudja ha jól láttam.

mma6fim4

Nem tudja. Letöltöttem, és csak az Index bemenet van. A G96-ot viszont tudja. Én azért remélem, hogy az UC-ben is lesz mihamarabb G96, mert egyértelmű hogy a piaci konkurensekhez képest az, hogy az enkóder AB csatornáját is kezeli a menetnél, az mindenképp még ma is egy versenyelőny, amire szerintem a G96-al nagyon rá lehetne erősíteni. A többi - mint pl. az eszterga nézet - engem annyira nem érdekel őszintén szólva.

Miki2

Az állandó vágósebességet már a MACH3 is tudja.
Kipróbáltam, jól működik.
Viszont ami sokkal fontosabb, a fordulatonkénti előtolás (G95).
És persze a pár hozzászólásomban leírt szerszám pozíció és korrekció beállíthatósága.
Balázs erre írta válaszában, hogy esztergálásra nem ajánlják az UCCNC-t.

Miki2

Egy ekkora gépen általában nagy méretű munkadarabokat készítenek.
A MACH3 nem tudja értelmezni a 100 (92) alatti prcenkénti fordulatszámot.
Az UCCNC nem eszterga barát.
Így tényleg csak a LinuxCNC marad olcsó megoldásként.
Esetleg valamivel drágábban a MACH3+CS-lab mozgásvezérlő.

mma6fim4

G95 lesz hamarosan. Nekem a szervohoz jó lenne a G96 is.

svejk

"...a LinuxCNC marad olcsó megoldásként"
ha elég lesz az alap.
De sejtem, hogy nem úsznánk meg valamilyen drága hardver nélkül a Linuxot sem

dtb

Igazából már nagyon régóta van erre megoldás, úgy hívják, hogy virtual PC. Felrakod a windows-ra, és olyan op-rendszert raksz rá, amit csak akarsz. Mehet a Win10 alatt XP, vagy Win7, vagy bármi, nem kavarnak be egymásnak, akár még linuxot is rakhatsz rá. Ha mondjuk a linux telepítésében nem vagy jártas, akkor vannak lementett image file-ok (mintha egy CD-re,vagy DVD-re  lementenék a vinyó tartalmát), amiket csak le kell tölteni, és megadod a virtuális gépeden, hogy na ezt a hdd-t használd. Ha érdekel benneteket ez a téma, írhatok róla bővebben is.
Ezt javaslom kezdésnek: Virtualbox

svejk

Nem gond, vas van.
Régebben már kétszer nekifutottam, elsőnek nem tetszett, másodiknak meg a Latency tesztnél elvérzett a vas.
Ráuntam, még mielőtt belejöttem volna.

A nehézségek akkor jönnek amikor kell egy PCI-os, mondjuk MESA kártya és azt kellene kongigurálni a HAL file-okkal.

svejk

Egyébként speciel pl. az UCCNC sem fut virtuális gépen, legalább is a VMWare-n nem.

dtb

Általában a Virtual PC rendszerekben nincs közvetlen hozzáférés a fizikai vashoz, igy a MESA kártya valóban esélytelen, a VirtualBox-nál a VGA, a hang, az LPT, és soros porotok, és az USB érhető el.
Nem próbáltam még az UCCNC-t, de szerintem mennie kellene, ki fogom próbálni.

horcsab

A Linuxcnc 2.7-ben és a lassan megjelenő 2.8-ban már a MESA kártyák egysezerű konfigurálása is támogatott (I/O kiosztások).
Ha kell van benne létra PLC serkesztő (logikai kapcsolatok vagy időzítések és egyéb hasznos dolgok), amit jól lehet használni.
A támogatottsága nagyon jó, igaz nem magyarul.

svejk

Ez biztató!
De azért csak jobb lenne az UCCNC. :)

Miki2

Már csináltam kis esztergát (Dávid) és egy fúró - menetfúró gépet LinuxCNC-vel. Még nem volt UCCNC.
Mindkét gép alap paralel porttal és a Nyiszi féle 3.1-es elosztó kártyával lett szerelve.
Mindkettő szépen, pontosan működik.
Viszont az ini, és a  hal fájlokban még így is kellett módosításokat csinálni.
Számomra ez nem volt egyszerű feladat, nem vagyok informatikus, angolul nem beszélek.
Ezek az emlékek nem igazán sarkallnak a LinuxCNC használatára.
Pedig ha így marad az UCCNC, előbb-utóbb megint rá fogok szorulni a LinuxCNC-re.
https://www.youtube.com/watch?v=tDNyQVOafw0
https://www.youtube.com/watch?v=oCIYscEA4z4
https://www.youtube.com/watch?v=gZ_6Hm8bLNc

svejk

Igen, hasonló az én cipőm is. :(

Ráadásul félek, hogy a főorsó encoder és a szervok magas léptető frekije miatt kevés lesz önmagában az LPT.