Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

ebalint

Jó nézni! [#eljen]

Mennyi a fordulatszám a menetmetszés után?

mma6fim4

ywathzay

Nagyon jó! Most jön a DE.... tegyél rá egy pittler fejet. Akkor tényleg ontani fogja az alkatrészt, ez a menetvágás így nagyon lassú.

mma6fim4

Èn is ezen filóztam. Ráadásul van is.

000000000

"kötekedésnek érzem"

Micsoda??? Egy műszaki Fórumon nem lehet megkérdezni, hogy a gyorsulás hogy van lekezelve egy menetvágáskor?

Te meg ebből még utána ilyen agyrém hazugságokat írkálsz,  híresztelsz mint hogy: "Tibor meg ismét "puffog" hogy szakmailatlan."

Gondolkozzál már picit logikusan, objektíven!!!!
Jó lenne ha megértenéd végre, hogy ezek a dinamikai kérdések azzal az alapvető technológia fogalmakkal kapcsolatosak, hogy pl. adott menetmelekedést mekkora maximális főorsó fordulattal tudsz hiba nélkül legyártani, valamint a rendszer gyorsulási képesség miatt mekkora a minimális rá- és lefutási távolság, amíg nincs szinkron, azaz anyagba sem érhet a kés!!!!
Persze lehet úgy élni, hogy te hobbystaként ezzekkel se törődsz, de akkor mit keresel egyáltalán egy esztergagép mellett?

És a legfontosabb: a szakmai kérdésemet a 43706-ban a tervezőhöz B.Zoltán-hoz intéztem, és nem hozzád, akinek lövése sincs a motorokhoz saját bevallásod alapján. Tudtommal egy műszaki Fórumnak az az értelme, hogy mindenki tanuljon is a dolgokból szakmai alapon. A süket előítéleteket, téveszméket, rágalmakat, hitéletet meg hanyagoljuk máááááá itt, ha lehetséges!!!

D.Laci

Egy műszaki Fórumon lehet kérdezni, de ez HOBBY!

"Gondolkozzál már picit logikusan, objektíven!!!!"

Fent látod? "HobbyCNC fórum"

Egyébként műszakilag igazad van!! :)
Csak értsd meg, hogy a nagy többség hobby-ból csinálja és nem érdekli, hogy 3 menetből csak EGY lesz jó, örül neki mint majom a f@rkának.

Írd le a véleményed a nézőpontod, sokat tanul belőle az aki fogékony rá, a többit meg hagyd had csinálja HOBBYBOL (szabad idő tevékenység).

B.Zoltán

A rendszer beállítások menüben lehet állítani az X Z gyorsulását, és a max sebességeket.
A menetkés kiemelésénél külön kellene valószínűleg, de ez még nincs meg programozva.

Mivel, hogy én nem vagyok gépész, még esztergályos sem, ezért gyűjtögetem az infókat, és kérdezek esetleg furcsa dolgokat.
Nem akarnák értelmetlen dolgokat megcsináltatni a fiammal.

A kérdésed nagyon jó és fontos is, nem egyszerű igazi megoldást találni erre.
A menetvágás különböző sebességeken történhet, nagyobb emelkedésnél lassabb, kis emelkedésnél, akár 900-1000 ford/perc, vagyis amit a mechanika bír.
A ketyere méri a fordulatot is, ebből ki kalkuláljuk a lehetséges gyorsulást a beállításnak megfelelően.
A sebesség kalkuláció, csak a menetvágás kezdetén lesz.
Menetvágás közben nem illik tekergetni a sebességet, mert akkor előfordulhat, hogy túllépi a megengedett értéket, és sípolhatunk, de a menet már esetleg rossz lesz.
A sebesség állításnál a frekvenciaváltóval ill. a kis esztergákra gondoltam, aminek a sebességét folyamatosan lehet állítani.

A főorsó sebességét nem a berendezés adja, így nincs mód a letiltásra sem.
Bár a sípolás, annyiban jó lehetne, hogy ne növelje a sebességet, csökkenteni szabad, maximum lassabban gyorsul, de a szinkron az megmarad a léptetőmotor nem téveszt lépést.  
Hogy erre milyen kompromisszumos megoldást találunk, még nem igazán dőlt el, és még itt van a különböző eszterga típusok problémája.

Arra gondolunk, hogy mindenkinek le kell tesztelni az hajtását, hogy mi az a gyorsulás, amit még biztonsággal tud, és a programnak ezt nem szabad túllépni.

Nem biztos, hogy mindenben tökéletes megoldást fogunk tudni találni minden problémára.

A menet végén legegyszerűbb, ha az előre kiesztergált beszúrásba fut a kés bele, még balos menetnél is elég hely lehet a gyorsulásra.

A menet elején van elég hely a gyorsulásra a menetvége az kicsit torzulhat, ha a lassulás nagyra van állítva.
A Z tengely S görbe szerűen gyorsul, Tibor te biztos tudod a problémát, hogy nem is olyan egyszerű dolog a szinkront tartva a főorsóval gyorsítani, ráadásul S görbével.

A fiam ígéri, hogy megcsinálja az S görbét is, reméljük összejön.
Két esztergán megy ez a program, az enyém a nagyobb "ceruza hegyező" a másik kisebb, biztos nem olyan dinamikus mint lehetne, mert én valahogy sajnálom az esztergámat, ha megálláskor nagyot koppan ezért inkább finomabbra veszem a gyorsulások.
Az X tengely az már egyszerűbb eset.

B.Zoltán

Köszönöm a válaszod.
Nem kötekedni akartam, ezért is örülök, hogy ezek a megoldások tisztázódnak.
Én bízom a hozzáértők tudásában.

Mindenképpen marad a körbe esztergált lehetőség, aminél vagy előre vagy utólag rádiuszosra lesz javítva a beszúrás, mert a menetkés az nem  igazán jó.
Ezért kisebb terhelésű helyeken biztos sokan úgy fogják hagyni.

Azért a gyors kés kiemeléses opciót is bele kéne tenni, ha könnyen megvalósítható.

Miki2

Szervusz!
Nem köteekedni szeretnék, de a menetkifutásnak csak, és csak akkor kell beszúrás, ha azt az alkatrés tervezője úgy álmodta meg.
A műszaki rajzokon külön jelölése van a KIFUTÁSOS menetnek.

000000000

Köszönöm a válaszaidat.
Örülök, hogy a sebesség túllépés sípolásos figyelmeztetésére is gondoltatok, és a gyorsulásra is vannak távlati terveitek. Azt is érdemes egészen konkrétan kimérni, hogy pl. 4X encoder módban egyáltalán az ATmega tényleg győzi-e a 200 kHz-es jelfeldolgozást, step-dir jel küldést, ha 3000 a főorsó rpm, és 1000-es az encoder.

Vetesi75

"Fogás megosztásban" és index jelhez való késleltetés megadásának lehetőségében nem gondolkodtok?

Miki2

Az index jelhez való késleltetésen gondolom az oldalfogásra gondolsz.
Az bizony nélkülözhetetlen, ha éles, trapéz vagy fűrész menetet készít az ember fia.

B.Zoltán

Ami biztos ,hogy 2000Ford/perc és 1000-es enkóderrel ki lett próbálva esztergán.
Elméletileg tudja a 3000, de le tesztelem valóságosan is.
Az eszterga nem forog gyorsabban, majd kitalálok valamit.
Menetvágáshoz remélem sok is a 2000f/p.
Persze szeretném, ha tartalék is lenne, a 2000f/p biztos, és inkább kisebb értéket fogunk paraméternek megadni, mint a bizonytalan maximumot.

B.Zoltán

Arra gondoltunk, hogy 0-30 fok között lehessen állítani a kés oldalirányú vágás eltolását.
Megfelelőnek találjátok, erre gondoltatok?

Vetesi75

Az már jó lehet - a Pg menet, ami nagyobb 60fokosnál, az nem mély, rendszerint nem igényli.