Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

B.Zoltán

Mennyi legyen?
35 fok?

Vetesi75

Igen, elforgatásra. Ez megoldás lehet a több bekezdésű menetekhez is, de egyre többet találkozok sajnos olyan cuccokkal, ami nem teljesen forgástest és a menetkifutás helyzetét előírják rajta. (Lehet, hogy valahol oktatják is, mert azt kétlem hogy szinte minden mérnök saját kútfőből meríti az ötletet...) Még egy kenéstechnikai horonynál érthető is, de egy sima metrikus menetnél? Mit csavarhatnak rá, lógóval ellátott zárt csavaranyát?

Vetesi75

Gyári megoldásoknál is 30 fok a legnagyobb.

B.Zoltán

Meséljetek a több bekezdésű menet problémájáról.
Mi arra gondoltunk, mint hozzá nem értő amatőrök, hogy egymás után egy időben csinálja meg mondjuk mind a három menetet.
Nem úgy, hogy megcsinálom készre az elsőt, elforgatom a menet helyzetét utána a másodikat stb.

Csuhás

Csuhás

Upsz elrontottam a linket:

Vetesi75

Fanuc-on G76-nál a kezdő Z kordinátát tolom el - ekkor két lépésben készül - itt úgy tudom nincs egyszerű lehetőség az index-hez való elforgatásra, viszont fogásmegosztással menetel és tartalmazza simító ciklust is. A menetkifutás meredeksége egyszerűen állítható.
G92-nél az egyes fogások mélységét programból adjuk meg, itt van lehetőség elforgatásra. Ha két mondatonként emelem a fogásmélységet és minden másodiknál elforgatom a kezdőpontot, akkor egyszerre vágja ki, de fogásmegosztásra csak az elforgatással való trükközéssel van lehetőség (Lehetne tolni a kezdő koordinátát is Z-ben, de az már 1-soros G92 lenne, ami  gyakorlatilag G32-nek felelne meg). A menetkifutás meredeksége csak a paramétertáblában állítható (trükk: az utoljára futott G76-nál eltárolt értéket veszi alapul).
G32 kb. a lusta menetvágásnak felel meg.

Vetesi75

Egyszerre vágni a sorjaképződés szempontjából szerencsésebb.

B.Zoltán

Kösz a linket, éppen tegnap néztük végig a fiammal.
Én ezen kívül gondoltam, hogy kell még valamit tudni?
De ami pozitívuma lesz ennek a kontrolleres megoldásnak, hogy minden menetárok folyamatosan készül, és így egyforma mélyek lesznek.
Remélem ez nem hátrány a hagyományos módszerhez képest.
És ha nem menne rá az idomszer, akkor szerencsére mélyíteni lehet rajta egy lusta menet ciklussal.
Értem én, hogy van menet mikrométer is, akinek van.

Nem kíván a kés alakjának köszörülésén kívül nagyon nagy szakértelmet a több bekezdésű menetvágás sem.

Ilyen kérdésem lenne, de ez a program szempontjából nem fontos, hogy univerzális menetkések (Banggood) csak kis menetemelkedésnél lehet gondolom használni?

B.Zoltán

Nem tudom rossz hír-e, de ez a berendezés nem G-kód alapú lesz.
A több bekezdésű menet, annyiban fog különbözni egy normál menettől, hogy be kell állítani a bekezdések számát a vezérlőben.
Egy ciklus annyi mozgási út lesz amennyi bekezdésű a menet.
Le pausálni is csak a teljes ciklus után lehet, amikor befejezte minden menetárok vágását.
Ekkor lehet próbálni rá az ellendarabot, persze meg kell állítani az esztergát, azt mondanom se kell.

Vetesi75

Azzal tisztában vagyok, hogy nem G-kód alapú, csak próbálnám mutatni, hogy a "nagyoknál" milyen lehetőségek vannak.

svejk

Faca!
Még egy munkadarab elkapót kellene felapplikálni.

A mentevágásnál mi korlátozza a főorsó fordulatszámát?

B.Zoltán

Jó, erre gondoltam én is.

mma6fim4

Őszintén szólva nem tudom. Ha felviszem 800-ra eleve el sem indul a ciklus. 700-on megy de nem szép a menet. 5-600-on szép. Én sem nagyon értem, mert közben pedig látszik a videon is hogy amúgy megy az a gyorsjárat rendesen. Talán az lehet a baj, hogy 2500-as enkóder van a főorsón, vagyis 9999-re kellett állítanom a UC-ben. Egyébként amit ezen a fordulaton megcsinál az kifogástalan menet. Próbáltam új metszővel kontrollnak mert gondolkodtam azon hogy írok egy menetfúró ciklust, és rányomom a metszőt, de olyan szépen vágja a menetet hogy amit a metszővel csinálok lényegesen csúnyább.

Virbo

Hogyhogy mit keresek??? Mégis mit gondolsz vajon mit keresek? [#kacsint]

Aki saját maga szórakoztatásából a gépe mellé áll muszáj tisztában lennie a léptetőmotorok dinamikai lelkivilágával? [#nemtudom] Az nem elég ha örülök neki ha végre tudok menetet vágni?
A tökéletességet meghagyom a profiknak, úgy látom kaptál megnyugtató választ.

Bocs ha hazugságokat és szakmai valótlanságokat terjesztek. Ja, hol is? :)