Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

ywathzay

Én ennyire soha nem forgatom el, csak ha tisztítom és ezért szétszedem.

jani300

Milyen gépek ?
Ha felfele is jön ki a csavar ,csak egy kiemelési lehetőséget láttam még .

Istvan0728

iadbesaa

Szia!
Vedd fel a kapcsolatot Bárdos Zoltán (B.Zoltán) nevű Fórumos Kollégával, Nekem Ő adott megoldást. Üdv: martoslaci1

TROMF22

Pár napja teljesen véletlenül bukkantam hasonlóra.
"Igorkawa" a 18. perc környékén mutatja be a kapcsolást.
(Akik már régebben ismerik, azoktól elnézést kérek.
 Közben olvasom, hogy bőven van Fórumos előzmény is!)

fpd0kbd4

Köszi! Már kapcsolatba vagyunk az "Elektronika" topikban.

Istvan0728

Köszönöm, ez megoldás lehet a problémára! Most már csak méretes orsót és anyát kellene találnom vagy készítenem.

cxeay235a

https://www.rocketronics.de/
Elektronikus vezérorsó. Talán ezt keresed...

TROMF22

Ez a forrás kicsit rejtve ugyan, előjött az előző linkekben is, de [#2771@Frédi] fórumtársunknak volt még egy kritériuma:
 ...reális bekerülési költséggel.
Az ELS II. vagy III. megvásárolható rendszerek jóval többet tudnak, mint a felvázolt igény, de nem is olcsók.
Természetesen az értékarányosságot nem vitatom.

fpd0kbd4

Köszönöm!

"TROMf22" meg is válaszolta mi a probléma az ajánlott lehetőséggel, a számomra. A többi érdeklődő közül, még lehet, akinek megfelelő!

fpd0kbd4

Még azt megemlíteném,mivel "láma vagyok hozzá"(mások okulására is)hogy a szakmai háttértámogatás léte vagy nemléte is megfontolandó!

B.Zoltán

Én ez a berendezést, már próbáltam behatóan megismerni egy évvel ezelőtt is.

Most az éjszakámat is azzal töltöttem, hogy ennek a gépkönyvét nézegettem, mivel hogy kérték többen a leírást tőlem.
A véleményem róla:

Jó kis készüléknek néz ki, küllemre szebbnek mondható, mint amit mi csinálunk az biztos.
Tudását tekintve a menetvágás elég szerényen van megcsinálva benne.
Nehézkes a kezelése a miénkhez képes.
Viszont a kúp, gömb funkciókkal és kombinációjával nagy tudásúnak látszik.

Mi nem ebbe az irányba mentünk, inkább a menetvágás könnyű kezelhetősége, lefejtő marás, kúp stb.

Egy példát írok, a mi berendezésükkel egy automatavágás után átáll manuálvágásra, az úgynevezett "lusta menet" funkcióra, és ha még nem megy rá az anya, akkor egyszerűen nyomunk egy startot és csinál egy ciklust, aminek a fogását külön be lehetett már korábban állítani.

Mondjuk 0,02mm-re van beállítva, akkor nyomhatok startot, úgy hogy fogás nélkül megy egy ciklust, vagy akár megnyomom a fogás adagolást háromszor egymás után, és utána a startot és így 0,06mm fogást vesz.

A több bekezdésű menetről nem olvasok benne, de lehet hogy mégis tud, csak nem találtam azon a két oldal leíráson, amit a menetvágásra szánt.

Nekünk a felbontásunk 10-szer nagyobb a menetvágásnál.
Az ELS II-es csak 400-as enkódert kezel, nagyobbat nem, és 400 lépést emleget elsősorban, mert hogy nem bírja a program.
Nekünk akár 1000-es enkóder is lehet, 1600 mikrolépés, és 3000-es fordulat.
A mi programunk assemblerben készült ezért is gyorsabb, de talán már a III-as az nekik is gyorsabb.

Véleményem szerint, nagyon nehéz német tudás nélkül eligazodni benne.

De nem írok többet, mert úgy gondoljátok, hogy fényezni akarom magunkat vagy már meg is tettem?
A lényeg:
Nem tűnik egyszerűnek beüzemelni még a leírás alapján sem egy németül nem tudó embernek.
No én ezek után könyörögtem a fiamnak, hogy csináljunk egyet, mert engem a sírba vinne egy németül tudó berendezés.

Mindezektől függetlenül egy nagyszerű készüléknek tartom én is, nem volt semmi ezt is összehozni.

Mi elsősorban nem a küllemre mentünk, de azon még lehet alakítani, mondjuk egy hasonló kinézetű készülékben én is gondolkodom, ha lenne rá igény, és persze lesz hozzá elég energiám.

TROMF22

Írjál csak minél többet! A "fényezés" nem így szokott kinézni!
Nekem német ELS-em soha nem lesz, bármennyit is tud.
Viszont a ti megoldásotok egyre csábítóbb.
Gábornál láttam a "lusta menetvágást".
Ha az is benne van, az nagy rugalmasságot és sikerélményt adhat az olyan koca esztergályosoknak is, mint jómagam lennék.

Nagyon számítok egy készletre. Veheted előrendelésnek is.[#integet2]

ebalint

Szerintem ne legyetek "szerények"!
Mindent írjatok le a készülék tudásáról.

Legyetek büszkék a teljesítményre!

Aki venni szeretne, az biztosan értékeli a tudást és a teljesítményt is.

[#eljen]

B.Zoltán

Én is csak lusta menettel vágok.

Egy példánynál ez a leggyorsabb, és az ember utána leolvassa a menetmélységet, és beírja az automata módnak, és utána mehet a sorozatgyártás.

Még egy észrevétel a német készülékhez.

Nem láttam a menet végén a kés gyors kiemelés lehetőségét, de nem azt mondom hogy biztos nincs, viszont akkor miért titkolja?
Így menet végén, mint még a videón nekem is, körbe esztergálja.
Mi még szeretnénk mindenképpen állíthatóra csinálni is, hogy kiemelés meredekségét is lehessen állítani.
Egy lehetséges megoldás pl. 0-nál nincs kés kiemelés csak egy körülfordulás után, ekkor körbe esztergálja, 10-nél a leggyorsabb meredek kés kiemelés lesz.

Kezdem írni a használati utasítást, abban majd leírom a többit.