Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

Miki2

Hasonló jellegű, de kicsit nagyobb átmérőjű munkát csináltam már.
Először is készítettem a tokmányomhoz (200-as normál pofás tokmány) olyan nyújtott pofákat, ami 80 mm hosszban meg tudja fogni a darabot.
Készült még egy 35mm magas és 40mm szélességű késszár, amibe a normál ISO méretű 55°-os lapkát tudtam befogni.
Így ha a lapkával történik valami, könnyű cserélni, a késszár kifogása nélkül.
Nem kell köszörülni.

ecp4rs0md

Jobb ha készítek hosszabb pofát mintha bábozok? Milyen mélyre mentél vele? Mivel furtál elő?

Miki2

Nekem ez így összejött.
A bábomnak görgős pofái vannak, és csak 80 mm átmérőig használható.
Először egy normál 12-es fúróval befúrtam ameddig lehetett.
Ezután egy hosszított 12-es fúróval az adott mélységig.
Végül jött a 40-es fúró két lépésben.
Először ameddig a fúró engedte.
Ezután kiesztergáltam 70-es átmérőre, majd tovább fúrtam a megadott mélységig.
A 70-es átmérőbe már be tud kúszni a szegnyereg hüvely is ha kell, és a fúró forgácsa sem szorúl be.

KoLa

[#eljen]
Akkor, most nem tudom hogy, a puhapofába esztergáltad, vagy a görgős állóbábba?

Varga László

A 43608-as hozzászólásból az jön le hogy a puhapofába.

Miki2

Írtam, hogy a Picurétól egy kicsit nagyobb átmérőjű volt amit csináltam.
Azt meg Ő írta, hogy a darab 125-ös átmérőjű.
Azt is írtam, hogy a bábom csak 80 mm átmérőig tud támasztani. És most találd ki, hogyan csináltam.
NE KÖTEKEDJÉ MÁ !!

Vetesi75

Kérdés, hogy a furat alja full sík vagy minimális lépcső is meg engedett benne. Ha teljesen sík kell legyen. akkor azt 90 átmérőnél max. 32-es késsel tudod simítani, ami 10xD kinyúlás -  ami szerintem rezgés nélkül esélytelen.

ecp4rs0md

Sajnos full sík az alja és a sarokban van még R10-es rádiusz is, elég esélytelen...vagy csak reszelgetős még 32-es késsel is.

Varga László

Személy szerint mindenképp készítenék hozzá egy fúró rudat.
ami beállítható a kívánt méretre és rádiuszra .
Ebben a megmunkálási hosszban csak a keményfémszáras furatkés jöhetne számba ,de az nem olcsó.
Minden kép egy anyagból kell lennie?

zozo

Ha nem nagyon kényes az a 90-es furat, lehet érdemesebb lenne két oldalról kiszedni és a végén pl. menetes dugóval lezárni a feneket.

zozo

Természetesen a dugót a belső rádiusszal csinálni, így ezzel is kevesebb a gond.

ecp4rs0md

Igen a rajzon egy anyag, és nekem is az a véleményem,hogy készítek hozzá egy fúró rudat, és az fix.

ecp4rs0md

Fúrórúd lesz a megoldás, mert kívül-belül köszörülik.

KoLa

Hát ez már így utólag, más látószögbe került!

KoLa

Amit, kívül belül köszörülni kell, oda nem terveznek rádiuszt sehova...