Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

Virbo

Álljunk. :)
Nem állítottam soha olyat amit állítasz. :)

Csak azt próbáltam szemléltetni, hogy ha az ember gyökkettő a késköszörüléshez attól még találhat jó lapkát ami szépen működik játékgépen is.

Virbo

Nqgyon jók a videóid!
De sajnos nem esik említés hogy ez a szög 69fok ,amaz meg 22. [#vigyor] Enélkül meg nem megy. Jó-jó tudom benne van a könyvekben meg azinterneten'.

Mindenesetre nagyon szépen bemutatja hogy van élet a konyhaasztalon is a panelben (nem véletlenül keresettek a kis gépek manapság...). Csak jó kés kell.

Motoros

pedig ott van, a legelején, még ki is írtam betűvel mennyi az ékszög, homlokszög, hátszög.

jani300

Köszönöm a képeket !
Kíváncsivá tett az hogy hegesztett szerkezetű .
Egészen jól meg van építve , sok munka lehet benne . [#eljen]

TROMF22

Örököltem egy fél láda ilyen nagy méretű esztergakést.
Némelyik darab nehezebb mint maga a kis pilicka késtartó a gépemen.
Eddig a hasznosítható szára miatt csak nyersanyagnak tekintettem.
De ez az átfúrt szár két csavarral megfogva ütős lett...[#taps]

Varga László

Ezért érdemes az új tagokat is meghallgatni-mert lehet hogy egy kicsit, de hozzá tud tenni az egészhez!
Volt egy jó mondása egy idős nyomdásznak (ha nyitva hagyod az ajtót több jön be rajta, mint amennyi kimegy).

Virbo

[#wilting]
Esküszöm nem tűnt fel, pedig nemegyszer néztem meg. Komolyan öregszem. [#rolleyes]

Nekiesek újra amint megtalálom őket.

Virbo

Ez az átfúrt szár gyorsba kellett, ideiglenes megoldásként kb 3 éve. Normál esetben (ha nincs agyonhegesztve a munkadarab) működőképes a kés.

Amúgy pár hete én is elővettem a késszáras ládikám, és továbbfejlesztettem a késtartót. [#nyes] Még nem sikerült befejeznem, de alakul.

Virbo

Jelentem megvan. Valóban a leszúrásos videóban benne van. Jó lenne tudni az oldalazó kését is, nem semmi fogást vettél vele... [#kacsint]

Ha nem hadititok milyen köszörűvel köszörülted a leszúrókést? Ha azt mondod hogy egy 200w-os 100-as köves géppel falnak megyek. [#vigyor]

Kicsit fellelkesültem itt és vettem egy orosz csodát. Remélem jobb lesz mint a barkácsáruházas 400w-os...

Istvan0728

Motoros

Egy ősrégi szivar alakú köszörűm..hasonló méret mint ez a tied, csak 3 fázis, de az lényegtelen.
Nem akarom az észt osztani köszörülésből mert annyira nekem sem megy, van hogy csak harmadikra sikerül...-- ráadásul veszélyes üzem, és akár  a félreértés is bajt okozhat.
De nekem van egy nagy szerencsém, van egy nagyon jó haverom aki tud kést köszörülni, egész életében ezt csinálta...neki szólok, ha gondom van, és megmutatja hogyan lesz jó.
Benne van a fejében a geometria, tudja a lapok leszedésének sorrendjét, mikor kell rabolni nyomni neki meg vigyázni, hogy meg ne égjen, meg, hogy mikor kell finomkodni, hogyan fogja azt a kést, hogy álljon a köszörűhöz, melyik részét mikor használja stb. Nam meg ügye a lényeg, hogy tudja, hogy az adott anyaghoz való jó késnek hogyan kell kinézni, és addig csinálja míg olyan nem lesz.[#nyes]
Na de azért nem akarom misztifikálni a dolgot, mert végül is ismertem jó pár esztergályost és mindegyik tudott kést köszörülni.
(na ettől a fentiektől nem lettél okosabb[#szomoru1])

Szalai György

Nahát! Van irodalma is.

A fordulatszám (2600 n/min) és tárcsaátmérő (175 mm) adatokból számolhatóan a kerületi sebessége nagyjából 24 m/s
Picit porzani fog a köved, mert ezen a kerületi sebességen lágyabban viselkedik.
A mai általános kerámiakötésű korund anyagú kövek 35-40 m/s sebességgel szeretnének dolgozni.
Ritkán jön nekik össze.

Szalai György

Motoros

Olyat keress ahol bemutatja, hogy a kis centírozó tárcsácskákat hogyan kell belőni, hogy ne akarjon leugrani az asztalról, mert nekem dereng, hogy járt hozzá valami ilyesmi is.

nvnshmpmn

Nekem is van egy ilyen gépem. Negyven évesnél régebbi, az biztos, azóta teszi a dolgát.Igen strapabíró darab, megéri az árát.
 Kicsit kényelmetlen, hogy olyan nagy a motor átmérője középen. Nagy előnye, hogy 230 voltos, már ha valakinek nincs háromfázisa.
 Ha még megvannak a kiegyensúlyozó tárcsák hozzá, akkor nagyon jól be lehet velük állítani. Simán, szépen fut. Amúgy irgalmatlanul rezonál. Sajnos az enyémhez már nincsenek meg ezek.
Érdemes lehet nagyobb méretű tárgyasztalokat készíteni hozzá.