Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

svejk

"csak ott már nem akkora fogással"

tehát nem :)

sufnituning

Ja hogy erre ment ki a játék! [#taps]
Na jóvan!

Virbo

?
Sehtettem hogy hozzászólsz. De akárhogy olvasom nemértem...  [#rolleyes]

Varga László

500W az már nem kicsi-
Egy EAN340×1000 gépet javítgattam .
a saját motorja megevett üres járatban levett szíjjal 300 W-ot
dupla ékszíjtárcsa------------------------------------350W
a gép átforgatása előtolással 750-es fordulattal      280W
éles köszörült késsel 2mm fogás  C45 anyag            100W      
betétfémlapkás pozitív 12 rádiuszú lapkával 2mm fogás 400w

lecseréltem a motort egy újabbra                      100W
Ha6PK szíjat tettem volna fel az ékszíjt helyett ?????[#nemtudom]

Motoros

Én már kipróbáltam (bocs az ismétlésért) csak játszásiból, hogy egy kis agyonhasznált asztali oktató gép (Emco C5 ..17 kg..500Watt)  mire képes megfelelően élezett rapid késsel, azaz mekkora átmérőt visz egy fogásból automata acél esetében.
Végeredmény: gyakorlatilag ki lehet jelenteni, hogy egy kis tuningolás után levinné a 20 mm-t azaz 10 mm fogást egyben.
Ennek ugye nem sok értelme van, de ez csak kísérlet.
A műszaki életben vannak hasonló értelmetlenségek, amik csak az időtöltést szolgálják, de azért pár tanulság is levonható.
Például mennyire fontos a megfelelően élezett kés, főleg itt, hiszen  ezen a kis gépen nagyon lehet érezni azt ha valami nincsen rendben......megcsúszik a szíj és nem a kés törik, ami végül is jó dolog.
 Valaki majd biztosan felveti: na de a forgácskeresztmetszet meg mekkora...na az egy másik történet.[#nyes]
Itt a video

Motoros

Gyémántlapkás rádiuszos késnél szerintem nem a fogásmélység a lényeg, hanem az hogy gépi előtolás esetén igazi gyönyörű tükrös felület érhető el pl alunál. Ha tévedek akkor Varga laci kiigazít.

Motoros

laci=Laci.. bocs.

sanyi84

Ilyen videók miatt van az hogy az ember mer próbálkozni.
Komoly megmunkáló központon (vmc) kipróbáltam certalba mennyire lehet küldeni a nem is alu lapkás telibefúrót, azaz az éle nem is ehhez való. Eredmény, a főnököm a nem létező haját tépte, bár a gép határon járt. 597 mm/min 3900 f/min terhelés 74% orsó 18.5kW.

Kis eszterga gépemen jó élesre köszörült majd fent hss késsel pusztítottam a pom ot. Hűtés nem kell, fenés néha. Nagy cnc esztergán munkahelyen is műanyaghoz hss-t használunk. Álom, bár a forgácsmennyiség az rémálom.

sanyi84

Én hüle. Nem 10 es fúró volt azért :) 39 mm es igen hosszú talán 8 D s ,azért ez fontos adat.

Virbo

Íme. :) Kis játékszer. 125-ös tokmány, 220 körüli csúcsmagasság, 300-as csúcstáv.
Viszont egy hatalmas előnye van nekem mint hobbistának, hogy végig T-nútos az asztala. :)

Nagyon sokmindent megoldottam már vele. Pár éve kértem tanácsot egy bronzrúd felhasítása kapcsán, akkor is kaptam hideget meleget (mondjuk az akkori kérdésemre pont nem kaptam segítséget), de köszönöm szépen azóta is használom az akkor készült mások által leszólt "úgyseleszjó" szerszámot.

Virbo

Íme a feladat. Ez a hengertest már kész van, de kb látni a lényeget. A felfogás tőcsavarokkal, azt a tárcsát szorítom. A hengertestek 70-90mm közötti magasságúak, belül nyílásokkal. (Itt ép a frissen elkészült 1.0-ás késtartó, a nyers késsel. Ja, azért ilyen nagy hogy ne sípoljon...)

És ami lényeges, hogy a cucc hegesztett (és nem csak a vízköpeny része), továbbá a hegesztőm normálisan zárvány nélkül szépen tud hegeszteni, de ehhez ugye kell az hogy előmelegítse az egész miskulanciát. Na emiatt ez a fajta ötvözet brutál kenődős fos lesz, és eddig mindig minden késemre élrátét képződött, bármit csináltam.
Na ezen gyémánt lapkával ugyanazon paraméterek mellett sokkal-sokkal kisebb erőkifejtés kell a kézikeréken, és viszi mint az álom. Nagyobb fogással is tudok dolgozni, mert nem érzem azt hogy bármikor lerepül az egész miskulancia a fenébe...

Szóval én mint HOBBISTA, tehát nem hivatásos esztergályos igencsak elégedett vagyok vele.
Ha valaki gyorsacélból is köszörül nekem ilyen kést kipróbálom.

Virbo

Igen, én is végig néztem, de sajnos nem tanultam meg belőle köszörülni... :)

sufnituning

Szia! Jó ez a kis videó, csak kicsit lassan indult be.
Igen én is ezt reméltem, tehát akkor a HSS-el lehet nagyobb fogást venni még kis gépen is, a gyémánt meg maradjon meg simításhoz, ha valaki CD lemez minőséget akar.
Sok gyémántkést próbáltam már, de van, hogy egy kis rádiuszt köszörülök rá, akkor még szebben vág.
A Laci kései egyébként jók, nekem is van tőle.[#eljen]

sufnituning

Azért álljunk meg egy szóra! Én nem szóltam le a gyémántkést, főleg nem a Laciét, ha rám gondoltál volna.

Nem is tennék ilyet 20 év esztergályos, marós múlttal és ennyi ésszel, amennyi belém szorult[#eplus2]
De még a te gépedet, késedet sem szóltam le, talán egy kicsit fogalmazhatnál világosabban!

Motoros

Amiatt én nem aggódok, hogy Te nem tanulsz meg kést köszörülni. (Mondjuk a jutubról nem az biztos) Kicsit visszaolvastam a hozzászólásaidat és kitűnik, hogy van elképzelésed arról, hogy mit akarsz.[#eljen]