Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

KoLa

Bocsi! de ez a lista, a fejembe íródik! hogy: majd ha lesz egy kis időm tudnék egy ilyet csinálni magamnak, mert jó az ötlet!

KoLa

Igazad van!sajnos a magyar gépek ilyenek főleg!
Délelőtt megnéztem itt a cégnél, van egy használaton kívüli Meuser... eszterga, német gyártmány és ott van rajta a vízvisszavezető árok.
A Tos esztergák valahogy elkerültek engem,nincs beivódva az agyamba hogy, milyen jó!
Berögződés lehet, de ha bal kézzel kell hosszánt tekerni akkor az nem olyan komfortos.

jani300

Üdv !
A másik fórumon volt egy olyasmi hozzászólás hogy a négypofás tokmány nem sok mindenre használható igazán .
Persze nem bírtam ki hogy ne reagáljak rá valamit .
Volt egy rég elakadt fúrnivalóm ,amibe beletört a bicskám (vagy inkább a 17 es fúró sarka ). fo 13 on még a nagyobbított ékszíj tárcsával sem boldogultam .
Az anyaggal volt gond ,valami jófajta mangánacél .
Na a napokban beütött a szikra a megoldásra , 45 ős fordulaton 4 pofás 200 as tokmányban , kicsit nyűglődve picit jajgatva de gond nélkül meglettek a furatok .
A befogó "célszerszám" egy darab 50x50 es zártszelvény .
Teszek néhány képet a "készülékbe fogott" munkadarabról .
A cél az ötlet közzététele , minőség itt nekem pont jó :)

jani300

A képeket nézve beugrott hogy le sem vágom , így pont meglehet fogni a gyalu satujában .
Elég alaktalan valamire sikerült , csak az alsó felfekvő síkja fogható igazán .
Szorítópofa lesz , kellene bele még a szorítórészre körmöket gyalulni . Hasonló a satupofához , csak durvább osztású , és az egyirányú húzó terhelés miatt fűrészfog szerű kiképzésű a rovátkolás .
Ha nem egyértelmű ,esztergapadon készült a fúrás , négypofás tokmányba fogva a munkadarab . Gondolom szabálytalanul ,a pofák oldalával szorítva .

4g68ngash

Sziasztok!

Útmérők milyen protokollal kommunikálnak kifele általában? (UART, SPI ...)

Üdv.

Csuhás

Leginkább analóg vagy ttl quadratúra jelekkel. A kínai lécek meg a digit tolómérő protokoll szerint.

sanyi84

Mezei szögtapintós. A mitugoto és társai kézből finiselt sz... kerüld. Van kínainál jó is. Bevált. Most kicsit drágább a nagyobb számlapos. Ott a fecskefarok szép kidolgozású, hosszabb mint a gagyiknál.

VighLajos

Üdv!
A négypofás tokmány szerintem sem használható sokmindenre...
...viszont van olyan feladat, amt nélküle nem lehet elvégezni.
Tehát, jó ha van!
:-)

ANTAL GÁBOR

De a kockában kocka és abban is kocka  ( a 60 as évek esztergályos mesterdarabjaira utalok )  az csak 4 pofással gyártható termelékenyen [#kacsint][#kacsint]. Nekem 3 Tos om van   Noná hogy az egyiken 4 pofás a tokmány  
(  azon gyártom a kockában a kockákat )  ( ami persze vicc ,) nem sűrűn de kell

jani300

Üdv !
Legalább észrevettétek , már kezdtem aggódni :)
De tényleg nem egy nagy szám , még a karácsonyfa is billeghet benne [#kacsint]

jani300

Csak nem bírom ki :)
Egy rövidebb kisebb átmérőjű  (pl átmérő20x150) hengeres anyagot a hossztengelyére merőlegesen , de a középvonalában hogyan a legegyszerűbb kifúrni ?
Minden beállítás jelölgetés nélkül .
De négyzetacélra , és más párhuzamos oldalú szelvényre is érvényes .
Remélem nem direkt írtad :)
Jobban szeretem ha a négypofás van fent , inkább trükkös dolgaim vannak , széria munka teljesen kizárt .
Nekem ez tényleg hobby , inkább célszerszámot ,eszközöket gyártok ,magamnak csak .

Csuhás

Nekem van a szegnyereg kúphoz van egy betétem aminek a végén van egy V alakú prizma a tengelyvonalra merőlegesen. A fúrót a tokmányba fogom a darabot kézben tartva a prizmába illesztem és szegnyereggel fúrok. Fényképet nem találtam, de ha nem érthető akkor lefotózom.

Csuhás

Ez nem az enyém, de az ötlet azonos:

4g68ngash

Köszönöm az infót.

Egy fordulatszámmérőt bütykölök ami vezérelné a frekvenciaváltót. Gondoltam hagyok rajta a keresztszánon lévő útmérőnek(ami most nincs) lábakat (uc-n), és akkor akár variospeed is menne. De akkor ez kivitelezhető.

Üdv.

jani300

Értem ,persze az is jó ,kisebb fúrókhoz .