Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

ywathzay

A hagyományos esztergálásnál a menetkifutás beszúrásban ér véget normál esetben. Ez azért is jó, mert pl egy tengely végén ha a menet csak "úgy" véget ér, ott szokott anyagfáradásos törés, szakadás keletkezni, egy megfelelő sarokrádiusszal kialakított beszúrásnál ez nem fordul elő. Szóval inkább hadd esztergálja körbe az anyagot, abból kisebb gond származhat.

zozo

IdézEz azért is jó, mert pl egy tengely végén ha a menet csak "úgy" véget ér, ott szokott anyagfáradásos törés, szakadás keletkezni...

Én még nem találkoztam ilyennel, hogy a menetkifutásnál tört volna az anyag. Olyannal viszont igen, hogy a lecsökkentett keresztmetszetű, rádiuszos beszúrásnál tört le a menetes vég.

A beszúrás sokszor szükséges, főleg lyukban, amúgy külső menetnél ki lehet kapkodni a kést a menet végén. Annyival is nagyobb marad a keresztmetszet. És sztem ez utóbbi a hagyományos esztergálás, nem a beszúrásos.
Gyakorlott esztergályosok ezt megerősítik itt bizonyára.

B.Zoltán

Hát én nem vagyok profi esztergályos, de most nézegettünk egy visszacsapó szelep belső menetét, és ott láttam ezt a megoldást, hogy 180 fok hosszban van a kés szépen kiemelve.
Ez egy CNC esztergálás, ezek után gondoltam, hogy legyen egy ilyen lehetőség is, aztán ki-ki belátása szerint csinálja.

jani300

Menetkifutásnak beszúrás kell én így tanultam ,és szerintem más is .
Ezt ne vitasd .
Hogy ki hogyan csinálja az más .

B.Zoltán

Hát én azt gondoltam most, hogy ezeket a vizes cuccokat láttam, amit CNC-vel csináltak, és nincs a menet végén sehol beszúrás, hogy a menetvégi beszúrás csak azért kellett, mert hagyományos esztergán úgy volt könnyebb megcsinálni.

Pedig programozhatták volna úgyis, hogy van a menet végén.
Ki érti ezt, hogy miért nem úgy csinálták.
Csak arra gondoltam én naivan, hogy CNC-vel már megtudják csinálni beszúrás nélkül is.

jani300

Most megnéztem én is egy 3/4 es lefújó szelepet .
Ott 3 fogás látszik kb 90 fokkal hátrébb megállva fogásonként .
De ezeknek a nullához közelítő falvastagságú vizes cuccoknak nem sok köze van a gépiparban használt menetekhez .
Mondjuk egy autó gömbfején kellene megnézni a menetet .
Most éppen nincsen ,de szerintem feltűnt volna ha beszúrás nélküli menetkifutása lenne . De megnézem ,majd .
Cnc pedig nem volt akkor amikor én ezekről tanultam :)
Automaták voltak .

Vetesi75

A "hadd esztergálja csak körbe" még egy kb. menetemelkedésnyi rádiusszal a magátmérőn teljesen jó dolog, de menetkéssel nem igazán, mert a kicsi rádiusz miatt pont a törést segíti elő.

000000000

Az X és Z tengelyek maximális sebességét, gyorsulását hol lehet beállítnai a vezérlődben?
Illetve veszélyes vagy az adott léptetőmotoros hajtás dinamikával már nem megvalósítható fordulatszám/menetemelekedés paramétereknél ad figyelmeztetést vagy letiltást?

Virbo

Arra nem gondoltál, hogy az egyszerű hobbista csak simán menetet szeretne vágni és nem egységugrálni a menetek között? [#nemtudom]

000000000

Hol említettem egységugrást ebben a hozzászólásomban. Sehol!!![#ejnye1]

Arra nem gondoltál, hogy az "egyszerű hobbystára" ugyanúgy érvényesek a fizikai, műszaki törvények, lehetőségek (ha van tudása ezekről, ha nincs)?[#conf]

Ne felejts el soha: ha léptető motort merészelsz használni, aminek fogalma sincs, hogy professzionális vagy hobbysta kezekben van, ő a főnök a vasba öntött tudásával, műszaki paramétereivel, amiket neked is TISZTELETBE kell tartanod. Egyébként olyan apró gondjaid lehetnek, hogy pl. lépéseket téveszt a motorod. A téves pozíciókat és az abból fakadó selejtet pedig gondolom te se akarod.

Virbo

Valószínűnek tartom, hogy a menetvágásnál és előtolásnál nem szükséges határon hajtani a léptetőt, esetleg a menetkiemelésnél.

Hogy milyen/mekkora motort? Fogalmaá sincs, majd hagyatkozok a gyártó ajánlására. [#kacsint] Mindezt szigorúan hobbistaként. [#vigyor]

jani300

A motor és hozzá való vezérlő független a step jelek előállítására hivatott készüléktől .
Nem is értem miről beszéltek :)
Hogy gazdaságtalan a túlméretezett beavatkozó egység ?
Hát hobbiban ki a fenét érdekel ?
Értem Tibor mondandóját , de hát az is élmény ha működik .
És ne akarjatok meg győzni , nem kell
:)

mma6fim4

Íme itt a masina működés közben. Egy fogásból kell megcsinálni az alkatrészt, és a végén van egy kicsi UNF menet, ezért aztán sok fogásból tudom csak csinálni a menetet. Egyébként 80mm hosszan egy század kúpolás sincs benne. A főorsó futáspontossága is nullás a P4-es csapágyaknak köszönhetően.

https://www.youtube.com/watch?v=lVTggj2z74Y

Virbo

Én is értem mit akar mondani Tibor, ne értsetek félre.
De kicsit kötekedésnek érzem amit elkezdett.

Valószínűleg ez a kütyü nem az iparnak készült ahol minden miliszekundum fontos gépidőben...
A hobbista meg (sajnos?) megveszi kínából a léptetőt, esetleg néz egyel nagyobbat. Vagy ráteszi amit évek óta rakosgat "majdjóleszvalamire" alapon... [#vigyor]
Aztán örül hogy végre tud menetet vágni azon a gépen amihez nincs cserekereke. Pont. Tibor meg ismét "puffog" hogy szakmailatlan.[#kacsint]