Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

Vetesi75

Egy szerszámgépen - amennyiben meg van rá a lehetőség - minden esetben merevszárú menetfúrást programozok, mert ki tudja megjósolni, hogy idővel milyen szerszámot fognak hozzá használni technológia váltásból/kényszerűségből/stb. kifolyólag. A lehetőség így programváltoztatás nélkül adott.   Ennek ellenére szinte kivétel nélkül - ha van rá mód - használom/használják/javaslom alkalmazni  a  hosszkiegyenlítőt. (Kivételt rendszerint a helyhiányból fakadó kötöttség jelent hajtott szerszámtartóknál, ill, hosszautomatáknál.)
Vannak előnyei a hosszkiegyenlítésen kívül is:
1.: Indexált gyorsbefogás. Pillanatok alatt cserélhető a szerszám - akár a program futása közben is "szoftstoppal" megállva - szerszámbemérés szükségessége nélkül (azonos típusú szerszámra). Ha látszik, hogy nem az elvárt a forgácsminőség vagy valami kétely merül fel a szerszám épségével vagy nem megfelelő a furat/menetminőség, akkor azonnal cserélhető a menetfúró, minden különösebb macera nélkül.
2.: Oldalirányú beállás lehetősége. A hosszkiegyenlítők oldalirányban minimálisan, de holtjátékkal rendelkeznek, képesek az alapfurat néhány százados pozícióhibáját lekövetni. Így a menetfúrók szárát oldal irányú erők nem terhelik, a szerszámélettartam jelentősen növelhető.
3.: Nyomatékhatárolás lehetősége. (Az , hogy egy CNC gépen van-e létjogosultsága, mindenki döntse el maga... Az én véleményem: A nyomatékhatárolóval késleltethető a szerszámtörés. Rendszerint - feltéve, ha ugrásra kész a dolgozó - megszólalását követően elegendő időt biztosít a szerszámgép megállításához, törés nélkül. Azután, ha már áll a gép és kicsit lehiggadtunk, lehet vakarózni, hogy a többmilliós vassal hogyan tovább...)

jani300

A cnc hez ződ vagyok , de olvasom .
Néhány szóban leírná valaki mit is takar itt a hosszkiegyenlítés ?
Hagyományos módnál gondolom a menetfúró hosszirányú elmozdulása hogy ne kelljen pontosan követni az előtolással az emelkedést .(nincs teljesen merev kapcsolata az előtolásnak)

000000000

Az LPT önmagában nem akadály, akár 5 MHz-es step jelet is kiad, sokkal nagyobb gond és lassító tényező a szoftveres szinkron encoder jelfeldolgozási sebesség.

Vetesi75

Pontosan. Mint a hagyományosnál.

jani300

Miki2

Én saját készítésű 100-as felbontású encodereket használtam.
a szinkronnal sosem volt gond. a több menetben mélyített menetfúrásnál olyan pontossággal állt vissza a menetbe, hogy a kaliber nem megy oldalát nem lehetett bele hajtani a menetbe.
Tehát az index kezelése és a szinkron is tökéletesen működik.

mma6fim4

"3.: Nyomatékhatárolás lehetősége"

Az ezzel a baj, hogy ami nekem van, és amiket láttam, azok mind elég méretes darabok, és pl. egy esztergán baromi nagy helyet foglal a késtartókban ha nincs szegnyerged.

Vetesi75

Valóban sok helyet foglal. A legkisebb Gr1. méretnél az alaptest + nyomatékhatárolós befogó kb. átm.40*85mm helyet kér.

000000000

Ezt a szerszám nyomatékhatárolást nem értem, hiszen határoláskor "szétszakad" a CNC szinkron, és szinte garantált a szerszám törés. Csak akkor van értelme, ha maga az encoderes főhajtásban (mester tengelyben) van elektronikus nyomatékvédelem, mert akkor a Z tengely is követi.

mma6fim4

Szerintem arra gondolt hogy ez egy biztonsági vèdelem a szerszámtörès ellen. Túlhúzod a nyomatèkot ès csak azelött határol mielött baj van. De amúgy a vágásban nem vesz rèszt. Különben határoláskor a szerszám forog a munkadarabbal, tehát akár mèg a vágáshoz is jó lehet.

mma6fim4

Ha irányt váltasz vele egyből ismèt kapcsolat van.

000000000

Na de közben megy a szinkronozott Z előtolás, a menetfúró meg hiába "forog" (bár inkább állni fog határoláskor) haladni is kellene a menetemelkedésnek megfelelően, így szerintem valami törik ilyen esetben. Nyomatékhatároláskor egy hosszkiegyenlítőnek is működésbe kell lépnie.

jani300

Ezért kérdeztem rá mi a hosszkiegyenlítés .
Ha jól értelmeztem akkor az miatt nem törik .[#nemtudom]

mma6fim4

Hosszkiegyenlitèses termèszetesen.

jani300

Ja látom , írtad a végén a hosszkiegyenlítőt .