Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

000000000

000000000

Az első sort elhagyhattad volna, mert az csak szubjektív minősítés. Próbálj csak a műszaki tartalomra koncentrálni.

A videót meg már láttam régebben is, és a mostani menetfúró szinkron problémára sajnos nem mutat távolság lekezelési megoldást, mert egészen más történet a levegőbe kirángatni egy kést, és már a végpozíció előtt felfüggeszteni a szinkront ahhoz képest, hogy pontos Z irányváltási pozíciónk legyen végig szinkronban a főorsóval, egészen addig, amíg ki nem jön a szerszám az anyagból.

zt2c4wh9

Látom nem nagyon érted, hogy hogyan működik, de nem is kell neked értened, elég ha az érti aki használja a programot. :)

000000000

Most is kérlek, hogy ne minősítgessél ilyen sértően, gunyorosan, szubjektív módon!

Legközelebb vagy semmit vagy valami szakmai magyarázatot írjál arra, mi a garancia arra, hogy a G kódban megadott irányváltási pozícióban biztosan egyszerre lesz nulla mindkét tengely sebessége a VALÓSÁGBAN is a szinkron hajtásotok esetében?

zt2c4wh9

Nyugodj meg, senki nem sérteget, nem bánt téged senki én be is fejezem itt most veled, nincs se időm se kedvem neked semmit bizonygatni. Foglalkozz szerintem a saját programod működésével és fejlesztésével, ne a miénkkel.

ywathzay

Na, akkor tulajdonképpen, melyik vezérlő program az amelyik biztonságosan, üzembiztosan használható "hobby" vagy félprofi körülmények között esztergán, viszonylag egyszerűen? Vagy ilyen nincs is? És mégis? Tibornak is biztos van jó megoldása, csak jó lenne kilépne a DOS árnyékából. Tudom, csicsavilág.... de már 2019-et írunk. Trabanttal is lehetett közlekedni, de már csak elvétve látni belőle az utakon....

Vetesi75

Ez elkerülte a figyelmed: "feltéve, ha ugrásra kész a dolgozó - megszólalását követően elegendő időt biztosít a szerszámgép megállításához, törés nélkül. " Ciklusban is megállítható, ha más nem vészstoppal.

000000000

Műszaki tartalmat, információt megint nem láthattunk a felvetődott kérdéssel kapcsolatosan.

000000000

Mi a bajod a DOS-sal?
Egyszer mindenki csinálhatna egy táblázatot magának, ahol összehasonlítva egy WinXX-es rendszerrel világosan látszanak az előnyök-hátrányok a különböző fő CNC alkalmazástechnikai szempontok alapján.
De egy olyan világban élünk, ahol a tények, műszaki érvek, az objektív igazság/valóság nem számít, ehelyett "buborékokban" élik az emberek az életüket. Szomorú dolog ez nagyon.[#rinya]

000000000

Valóban, bár nem tudom van-e olyan gyors reflexű gépkezelő (egy átlegember mire megnyom egy gombot az 0.3-0.4 s reakcióidő), aki képes a törést elkerülni.

mjfpgx8v0

Hogy tulajdonképpen melyik vezérlő, szerintem szubjektív a dolog.

Én személyesen a Linuxcnc mellett tettem le a voksom, de nem akarok senkit rábeszélni, csak az elmúlt két év esztergás tapasztalatait írnám le.
Az elsődleges szempontom az ár/jogtisztaság kérdése volt, ebben nyilván nyerő.
Én egy Dávid esztergán használom, léptetőmotorokkal, LPT porttal. Az LPT port kimeneti órajele léptetőmotorhoz elég, a léptetőmotornak is véges a használható fordulatszám tartománya, jelentős nyomatékvesztés nélkül.

A bement már problémásabb, a port lekérdezéses működése miatt.
100 impulzus/fordulatos encoderrel még üzembiztos 2000-es főorsó fordulat mellett.
Én először egy 2000imp/f encodert tettem rá, hát nem ette meg.
Arduinoval le lett osztva 100 imp/fordulatra, azzal már jó.
Az index bemenet is problémás, meg kell nyújtani az impulzus hosszát 2-3 impulzusnyira, hogy a port észrevegye. Ez azt jeleni, hogy a körbefordulás 2%-án ha jelen van az indexjel, az már üzembiztos. Egy arduino nano megoldja, nincs egy ezres. Nyilván ez jelent egy pici csúszást, de ha forog a gép, ez állandó. Ezek ez LPT port korlátai, de korrigálható, ettől még korrekt meneteket, csigákat lehet vele készíteni.

Na de a szoftverről is pár szót:
A stepconf wizard teljesen korrekt dolog, jól be lehet lőni, konfigolni mindent.
Amit utólag kell szerkeszteni, hogy g7, g95 legyen induláskor. De azért a pénzért...

A másik, a holtjátékok, ezeket is utólag kell beleszerkeszteni a konfigba, de egy tengelyhez hozzá lehet rendelni elvileg külön fáljban 256 ponton holtjátékot. Egy öreg, kopott vezérorsónál nem hátrány.

A holtjáték korrekció jó dolog, csak tudni kell kimérni és használni is. Mindig a sor elején nézi, van e az adott tengelyen irányváltás, és akkor beletekeri. Tehát ha a marógépen a helixet negyedkörívekre bontottam, akkor még 0,3-as holtjátékkal is kerekre marta a csapágyfészket.

Van benne olyan opció,Spindle at speed. Ez annyit tesz, hogy ha  főorsó nem az m3 után megadott fordulatszám( +- x%)-on forog akkor a g0 után megáll és nem eseik neki egy rosszul beállított váltóval, rossz vágósebességgel az anyagnak.

Szintén pozitívum g95-nél, hogy ha az ember ezen a harmatgyenge gépen nagyobb fogást vesz a kelleténél, és megfolytja, akkor az előtolás is szinkronban lassul, majd megáll. Illetve jobban ki lehet határra járatni a forgácsoló teljesítményt nagyoláskor, mint percenkénti előtolásnál.

A szerszámtábla, és szerkesztője is korrektül használható, mostanában egy 3 késes gang-tooling konfiggal megy a legtöbbet.

Szóval összességében amit egy esztergán tudni kell, azt szerintem tudja. Na jó leszúró ciklust nem tud, de nem is kell érte fizetni.

Akkor sem kell kétségbe esni, ha nincs az alaplapon LPT port, a PCI buszos LPT kártyával is remekül működik, az sem volt 3000 forint újonnan.

000000000

[#eljen]
Örvendetes, és követendő hozzáállás, hogy a neked fontos fő műszaki, CNC technikai szempontokat is mérlegelve választottál vezérlőt előny/hátrány alapon.
Használd egészséggel, megelégedéssel.

mma6fim4

Nálam az UC 2500-as enkóderrel szalad az az 9999-re van állítva a PPR. Az Index jelet ez sem látja a diagnosztikában rendesen, de a lényeg, hogy amikor kell megtalálja, és kezeli. 600db-nál tartok most az egyik szériában. Ez az első amit UC-vel csinálok. Menetfúró ciklussal és metszővel. Egyszer sem tévedett. Eszembe nem jutna hogy mással próbálkozzak, és nagyon nem bántam meg hogy ezt választottam. Ami nincs benne, azt megvárom. Vagy legfeljebb tüntetünk majd a G96-ért :)

000000000

Már az első mondatodban van egy kis "füllentés", mert egy 2500-as encodernek nem lehet 9999-es ppr-je. Legfeljebb egy szép ablakba be lehet írni, aminek közben nincs köze a valósághoz.

Csuhás

Nem feltétlenül, mert ha mindkét fázis felfutó és lefutó élét is figyeled akkor pont 10e él van fordulatonként.